vestnik

Šolsko leto bodo v šolskih klopeh zaključili le nekateri razredi

Vestnik, STA, 30. 4. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Postopno odpiranje vrtcev in šol je zaenkrat predvideno za 18. maj, je po seji vlade povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport. Najprej jih bodo odprli samo za določene skupine in razrede.

"Najprej bomo zagotovili pogoje za odprtje vrtcev in prve triade v osnovnih šolah ter tudi za vse zaključne letnike v srednjih šolah. Tiste, ki imajo pred seboj še zaključne izpite in maturo. Nato bodo sledili še učenci 9. razredov osnovne šole, da tudi oni na nek običajen način zaključijo svoje osnovno šolanje," je dejala Kustečeva za POP TV. Za ostale učence se bo šolsko leto zaključijo na daljavo. "Smernice in navodila v zvezi s tem so že sprejete. Tako se šolanje že izvaja in tako se bo tudi končalo," je še povedala.

096ed0da24f372db4cae1b658bb1bbbb
I. Oš Celje
18. maja se bodo šole odprle za učence prve triade v osnovnih šolah ter tudi za vse zaključne letnike v srednjih šolah.

Preden se bodo otroci in dijaki vrnili v vrtce in šole, bo ministrstvo pripravilo jasna navodila in smernice za izobraževalno stroko, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za zdravje (NIJZ) pa tudi jasna navodila in smernice za varovanje zdravja med samim šolskim procesom. Ministrstvo bo v sodelovanje pri pripravi ponovnega zagona izobraževanja vključilo tudi predstavnike ravnateljev, učiteljev in starše.O varnostnih protokolih bodo vsi pristojni obveščeni prihodnji teden. "Nato bodo imeli dovolj časa, da se na individualni in organizacijski ravni na to pripravijo tako učitelji, kot ravnatelji in šole. Treba bo zagotoviti pogoje in ustrezno zaščitno opremo, da se bo lahko varno vstopilo nazaj v te organizirane oblike izobraževanje," je pojasnila ministrica. Ministrica je še enkrat potrdila tudi, da priprave na maturo potekajo po dogovoru. Vsebinsko-strokovni del je v rokah Državnega izpitnega centra ter obeh državnih maturitetnih komisij - za splošno in poklicno maturo. Pripravljena pa so tudi že navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki jih bodo prav tako prihodnji teden posredovali šolam in dijakom.

šolanje-na-daljavo, šola, učenci, računalnik
A. Nana Rituper Rodež
Nekateri bodo šolsko leto končali na daljavo.

Pri pouku z masko

V vrtcih bodo higienski pogoji zaostreni, je za Televizijo Slovenija povedala Simona Perčič z NIJZ. Zaradi zagotavljanja ustrezne razdalje bo v šolah manjše število učencev oz. dijakov v razredu, zato bo en razred verjetno razdeljen v dva razreda. Na voljo bo moralo biti dovolj razkužil, zagotoviti bo treba zračenje prostorov. Uporaba mask bo obvezna od 12. leta, za mlajše pa ne, saj ne znajo rokovati z njimi, je še povedala Perčičeva.

Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je vlada Marjana Šarca zaprla vse vzgojno-izobraževalne enote 16. marca. Vlada Janeza Janše pa je dodala še prepoved kakršnegakoli organiziranega varstva otrok. Za starše in učitelje je to pomenilo kar nekaj izzivov, pouk šol in glasbenih šol je večinoma potekal na daljavo preko sodobnih informacijskih poti, najbolj pa je šolanje na daljavo skrbelo maturante, ki jih čaka matura in potrebujejo priprave ob pomoči učiteljev. 16. marca so sicer vrata do preklica zaprle tudi univerze ter dijaški in študentski domovi, ustavil pa se je tudi javni promet, prepoved delovanja pa je veljala tudi za nastanitvene, gostinske, welnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Zdaj vlada postopno sprošča tudi te omejitve, nekatere je že sprostila, druge pa napovedala.

šola vrtec izobraževanje koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi