vestnik

Stanovalci doma starejših nad namero beltinske občine po spremembi prometne ureditve

Vestnik.si, 12. 2. 2024
Majda Horvat
Občina pripravlja spremembo prometa.
Aktualno

Ne želijo si, da bi mimo doma vozilo več avtomobilov, zato so poslali apel, naj občina najde drugo rešitev.

V Vestniku smo ob koncu lanskega leta pisali o visoki gostoti prometa na državni cesti skozi Beltince. Na leto po njej pelje več kot tri milijone vozil ali od deset do dvanajst tisoč na dan, od tega tisoč dvesto težkih tovornjakov in avtobusov. Župan Marko Virag je takrat tudi dejal, da občina pripravlja nekatere ukrepe, s katerimi bi spremenili tok prometa. Med drugim je dejal, da bodo v letošnjem letu izvedli prve ukrepe za umirjanje prometa po celotni Ravenski ulici, še posebej pa v središču Beltinec, od kapelice sv. Antona do cerkve in nato proti poslovnemu centru Mercator. Izpostavil je tudi, da z beltinsko župnijo oziroma Škofijo Murska Sobota tečejo pogovori o tem, da bi del ceste mimo cerkve nekoliko odmaknili od njenega glavnega vhoda, naprej pa bi bila speljana naravnost do državne ceste. "Tu bi se povezala s krožiščem na državni cesti, ki bi ga uredili namesto zdajšnjega križišča s cesto proti Gančanom. Občina je s tem namenom že kupila nekaj objektov, ki bi jih porušili, in sicer v bližini doma starejših ter ob zdajšnjem križišču v smeri vasi Gančani. V kratkem pričakujejo tudi končno poročilo konservatorskega načrta za predel gradu in parka," je takrat dejal za Vestnik.

beltinci, dom-janka-škrabana, dom-upokojencev, dom-starejših
Nataša Juhnov
V Domu Janka Škrabana Beltinci so pripravili peticijo proti nameravani spremembi prometa mimo doma.

Na namero občine so se sedaj odzvali v Domu Janka Škrabana Beltinci. Pripravili so peticijo proti nameravani izgradnji ceste mimo doma. V peticiji, ki so jo naslovili Cesta nam bo poslabšala življenje, in pod katero se je podpisalo čez 40 posameznikov, so uvodoma navedli, da pozdravljajo skrb za izboljšanje prometnih razmer s sprejemanjem ukrepov za usmerjanje prometa in zmanjšanje internega prometa. Nadalje pa zapisali, da so ogorčeni nad namero, da bi cesta potekala mimo njihovega doma. "Stanovalci smo nad namero ogorčeni, saj bi predvidena cesta potekala mimo Doma Janka Škrabana na strani, kjer imamo nekateri stanovalci sobe z balkoni. Slednji nam pomenijo stik z okolico in naravo, saj omogočajo pogled na park, zato v prijetnih dneh na njih pogosto posedamo." 

Zapisali so, da so proti izgradnji ceste na tej lokaciji, ker se bo zaradi nje povečal hrup, in ker bo to imelo vpliv na kvaliteto zraka. "To bo za nekatere izmed nas skrb vzbujajoče, saj jih ima nemalo zdravstvene težave z dihanjem," menijo. Nadaljujejo, da se stanovalci pogosto odpravijo v bližnji park in nova cesta bi jim to otežila, saj jim že sedanja cesta predstavlja oviro. "Smatramo, da se bo z izgradnjo predvidene ceste kvaliteta življenja v Domu Janka Škrabana bistveno poslabšala. Zato s podpisi te peticije stanovalci apeliramo na župana Občine Beltinci in občinske svetnike, da nas v naši starosti ne pozabijo in nas upoštevajo ter obravnavajo kot vsakega drugega občana. V domu nas je čez 80 starostnikov, ki si v jeseni življenja zaslužimo človeku dostojno življenjsko okolje," so jasni. Želijo si, da občina odstopi od namere po izgradnji te ceste in najde drugo rešitev. 

Kaj pravi župan?
"Občina Beltinci pozdravlja vsako peticijo, ki je namenjena izboljšanju razmer, tako tudi z vidika prometne ureditve," se je na peticijo proti načrtovani gradnji ceste mimo Doma Janka Škrabana odzval župan Marko Virag. Poudaril je, da z namenom izboljšanja razmer glede prometne pretočnosti in predvsem varnosti najranljivejših udeležencev v prometu Občina Beltinci pripravlja kar nekaj idejnih zasnov, med drugim tudi ureditev omenjene ceste. "Vsako mnenje je zame kot župana dobrodošlo, vendar pa težko komentiram vsebino peticije, ki je izvedena v organizaciji nekoga, ki ima škarje in platno v svojih rokah, torej je lastnik zemljišča, o katerem bi se bilo potrebno pogovoriti. Če lastniki v to ne pristajajo, potem je vprašljiva tudi izvedba projekta po pripravljeni idejni zasnovi," je v odzivu povedal beltinski župan. Poudari še, da je o omenjeni cesti govora že deset let in več, ter da del ceste, ki je zajet v sklopu ureditvenega načrtu, že zdaj poteka mimo nekaterih objektov. O tem, kaj pomeni njena razbremenitev in izboljšana varnost pa je, tako Virag, stvar širšega dogovora vseh deležnikov, ki so pomembni pri reševanju te problematike.

občina-beltinci promet ukrepi dom-janka-škrabana-beltinci peticija