vestnik

Tunine paštete vsebujejo manj kot 50 odstotkov tunine

I. B., 4. 4. 2018
Zora Štok
Paštete naj ne bodo pogosto na jedilniku. 
Aktualno

Sicer niso tako priljubljene kot mesne paštete, a jih potrošniki pogosto kupujejo

Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) je opravil primerjalno ocenjevanje 15 tuninih paštet, v konzervi in tubi različnih blagovnih in trgovskih znamk. Ugotovitve kažejo, da noben od pregledanih izdelkov ne vsebuje več kot 50 odstotkov tunine, večina jih vsebuje zgolj dobro tretjino vsebine.
Prva tri mesta na seznamu sestavin v paštetah zasedajo tunina, voda in rastlinsko olje, najpogosteje sončnično, sledijo pa rastlinske beljakovine, škrob, paradižnikov koncentrat, razne začimbe, sol in aditivi ter arome. Večina paštet je pri prehranskem profilu prejela oceno pomanjkljivo, ker so vsebovale veliko maščobe ali soli.
Na spodnji povezavi lahko preverite rezultate primerjalnega ocenjevanja, ki je bilo sofinancirano s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ugotovitve kažejo, da sta zgolj dve tunini pašteti prejeli oceno dobro, vse ostale so bile ocenjene kot povprečne. Če primerjamo ceno in oceno tuninih paštet pa ugotovimo, da višja cena ne prinaša večje kakovosti. Obe pašteti z dobro oceno spadata namreč med srednje cenovne izdelke.

Energijska vrednost tuninih paštet znaša okrog 1200 kJ oziroma 280 kcal na 100 gramov. V taki količini je v povprečju 23 gramov maščob ter med 8 in 18 gramov tuninih beljakovin. Večini paštetam pa so dodane še mlečne ali jajčne beljakovine.
MIPOR svetuje, naj tunine paštet ne uživamo pogosto, saj vsebujejo veliko maščobe. Če pa že, pa naj uporabniki posegajo po tistih, ki vsebujejo manj beljakovin in več maščob.
primerjava, tunina pašteta, rezultati