vestnik

Turistični delavci v Pomurju z obiskom turistov zadovoljni. Preverite, koliko bonov je bilo unovčenih v posameznih občinah

M. V., 6. 8. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Slovenski turizem rešujejo domači gostje in turistični boni. To opažajo tudi v Pomurju, kjer so turistične zmogljivosti trenutno skoraj stoodstotno zasedene, to pa ugodno vpliva tudi na druge akterje v turizmu.

Težke razmere v turizmu od 19. junija popravljajo tako imenovani turistični boni, ki so jih prejeli vsi prebivalci Slovenije, ki so imeli 13. marca 2020 stalno prebivališče v državi. Skupaj je država razdelila za 345 milijonov evrov turističnih bonov, ki jih je mogoče izkoristiti do 31. decembra. 

Zasedenost v Pomurju skoraj stoodstotna

»Zasedenost kapacitet v Pomurju je blizu sto odstotkov, natančnega podatka trenutno še nimamo. Poroča se namreč za nazaj,« je povedal Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze. Izpada dohodkov, ki je nastal zaradi sredi marca sprejetega vladnega odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom in turističnim obratom, ki jim je do 18. maja prepovedal sprejemanje novih gostov, ne bo mogoče pokriti. »Prejšnja leta je bilo več kot sto tisoč prenočitev ob velikonočnih praznikih in za prvi maj, letos zaradi razglašene epidemije nobene,« razloži. Za turistične bone meni, da so v veliko pomoč turizmu v Pomurju, kar se je potrdilo v zadnjem mesecu. Za pomursko regijo je namreč značilno, da je julij glede turistične zasedenosti eden najslabših mesecev v letu, saj pomurski turizem še vedno temelji predvsem na zdraviliščih. »Prejšnja leta smo imeli v drugi polovici junija in v juliju največ 80-odstotno zasedenost, letos pa so k povišanju tega vplivali izključno boni,« je prepričan, saj največji delež tvorijo prav slovenski gostje.

2404491f1b41c0015c32c62a3f29bfd2
fotografija Nataša Juhnov
»Prejšnja leta smo v drugi polovici junija in v juliju dosegali največ 80-odstotno zasedenost, letos so k povišanju tega vplivali izključno boni,« pravi Uroš Kamenšek, predsednik Pomurske turistične zveze.

Opažajo tudi individualni obisk tujih gostov, predvsem Avstrijcev, Nemcev in Čehov.

»Kar se tiče gibanja tujih obiskovalcev, smo zelo odvisni od vladnega semaforja,« pravi. »Četudi smo imeli fiksne rezervacije tujih gostov, se je čez noč zgodilo, da so se znašli na rumenem seznamu držav oziroma je postala zanje obvezna štirinajstdnevna karantena ob vstopu v našo državo. Zato so preklicali rezervacije, kapacitete so se vmes zapolnile. Ob uvrstitvi na zeleni seznam pa so bile kapacitete, v večini s turističnimi boni, že zasedene.«

vivat
Nataša Juhnov
Moravske Toplice so na tretjem mestu po številu unovčenih turističnih bonov.

Zdravilišča oziroma terme ostajajo najbolj zaželene in obiskane pomurske destinacije. Med ponudniki, kjer je največ ljudi izkoristilo turistične bone, se je po podatkih Finančne uprave znašel pomurski hotel Vivat, kjer je bilo do sredine julija unovčenih več kot tisoč bonov, sledita mu hotel Ajda in hotel Livada Prestige v Termah 3000. Tudi v Biotermah Mala Nedelja so zasedeni do jeseni, podobno je v Termah Banovci. V Zdravilišču Radenci pa zaznavajo dobro dinamiko rezervacij že od konca junija.
Največ turističnih bonov unovčenih v Občini Moravske Toplice
V pomurski statistični regiji je bilo po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije do 15. julija največ turističnih bonov unovčenih v Občini Moravske Toplice, sledijo občine Ljutomer, Veržej, Lendava in Murska Sobota.

tabela
Vestnik
V pomurski statistični regiji je bilo po podatkih Finančne uprave RS do 15. julija največ turističnih bonov unovčenih v Občini Moravske Toplice.

Po podatkih Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota so ponudniki nastanitev v Mestni občini Murska Sobota zasedeni skoraj v celoti. Hotel Štrk je večji del julija dosegal skoraj 80-odstotno zasedenost, konec julija pa že 99-odstotno. To je ogromen porast, saj so imeli julija lani »le« 42-odstotno zasedenost. Tudi v Dvorcu Rakičan so bile v juliju zasedene skoraj vse sobe, medtem ko so v enakem obdobju lani dosegali 55-odstotno zasedenost. Tam so v teh dneh odprli tudi dodatni sobi s štirimi zvezdicami. Vsi ponudniki pričakujejo, da bo zasedenost tudi v avgustu in septembru nadpovprečna. Hotel Štrk ima v avgustu rezerviranih 86 odstotkov zmogljivosti, za september pa že polovico. Tudi penzion Letališče ima za avgust polnih 90 odstotkov svojih zmogljivosti. Tudi oni so opazili spremembo pri strukturi gostov.

5dccd84dedaaa6a267e5fc265ecc6365
Aleš Cipot
"Takšna zasedenost, ki je posledica turističnih bonov, vpliva tudi na druge akterje v turizmu,« je poudarila direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Brigita Perhavec.

V hotelu Štrk tako le slabe tri odstotke tvorijo gostje iz tujine, predvsem Avstrije, Nemčije, Češke in Madžarske. »Ob tem pa je pomembno poudariti, da takšna zasedenost, ki je posledica turističnih bonov, vpliva tudi na druge akterje v turizmu,« je poudarila direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Brigita Perhavec. V Hranilnici prekmurskih dobrot in TIC-u v mestu tako opažajo občuten porast obiska domačih gostov, ki iščejo nasvete za to, kaj doživeti, odkriti in videti v mestu in regiji. Viden je tudi porast števila obiskovalcev ob Soboškem jezeru, ob brodu v Krogu ter interaktivnem doživljajskem parku Expano. »V regijskem TIC-u Expano smo imeli julija 2020 dvakrat več obiskovalcev kot v enakem obdobju lani,« pravi Perhavčeva.

čentiba, rok-petje, murania
Nataša Juhnov
"Vladni ukrep turističnih bonov deluje, saj imajo ponudniki zapolnjene skoraj vse prenočitvene kapacitete, ob tem pa opažamo tudi rast obiska na drugih turističnih atrakcijah, kot je stolp Vinarium," je povedal Rok Petje, v. d. direktorja Zavoda za turizem Lendava.

Tudi v Lendavi se je turistična dejavnost v času epidemije popolnoma ustavila, zdaj se stanje izboljšuje. »Vladni ukrep turističnih bonov vsekakor deluje, saj imajo ponudniki zapolnjene skoraj vse prenočitvene kapacitete, ob tem opažamo tudi rast obiska na drugih turističnih atrakcijah, kot je stolp Vinarium,« je povedal Rok Petje, v. d. direktorja Zavoda za turizem Lendava. Spomni, da so imeli na prvomajski dan lani rekorden dnevni obisk turistov, ki so si želeli ogledati najvišji stolp v državi, našteli so jih kar 2121. V letošnji sezoni so številke popolnoma drugačne, kar je posledica dvomesečnega zaprtja – od 16. marca do 23. maja. Po majskem odprtju na stolpu prevladujejo individualni obiskovalci. »Sedaj v počitnicah pa imamo tudi obisk družin in manjših skupin, medtem ko je organiziranih skupin, to je društev, agencij, izletnikov, bistveno manj,« je še povedal Petje. Njegovim besedam se pridružuje tudi Tatjana Kotnik Karba, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona. »V Gornji Radgoni opažamo upad obiska organiziranih skupin na vseh destinacijah. V tem trenutku je povečan obisk individualnih gostov, še posebej na gradu Negova in okolici, s tem da v Gornji Radgoni in muzeju Špital še zmeraj pogrešamo tuje turiste iz sosednje Radgone,« je povedala.

Skoraj devet tisoč upravičencev je bone podarilo

Od začetka januarja do konca junija je bilo v Sloveniji 921.000 prihodov turistov, kar je za 64 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, in 2,5 milijona prenočitev, kar pomeni 60-odstotni medletni padec. Nastanitveni obrati so v juniju resda našteli skoraj 610.000 turističnih prenočitev, a je to še vedno za 63,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Večino, kar 67 odstotkov prenočitev, so v prvem poletnem mesecu ustvarili domači gostje. Medtem ko je število domačih turistov medletno naraslo za dva odstotka, je bilo tujih za 83 odstotkov manj.

Prvi podatki Finančne uprave kažejo, da je povprečna starost uporabnika bona 39,4 leta. Skoraj devet tisoč upravičencev, starih v povprečju 63,5 leta, je svoj turistični bon podarilo sorodniku.

Pomurci so do sredine julija turistične bone najpogosteje unovčili v turističnih destinacijah severno- in jugozahodne Slovenije, največkrat so letovali v občinah Piran, Izola, Bovec, Bohinj, Kranjska Gora, Koper, Kobarid, Tolmin, Piran, Bled, Moravske Toplice, Brda in Brežice.

Bone so, izhajajoč iz podatkov, unovčevali prebivalci vseh občin, ki so del pomurske statistične regije. Pričakovano so največ turističnih bonov, glede na skupno vrednost, izkoristili občani soboške občine, sledijo občani Ljutomera in občani Beltinec.

Screenshot (10)
Vestnik
Pričakovano so največ turističnih bonov, glede na skupno vrednost, doslej unovčili občani soboške občine, sledijo občani Ljutomera in občani Beltinec. Foto Vestnik

FURS
Kje je bilo do 15. 7. 2020 unovčenih največ bonov
turizem turistični-boni pomurje