vestnik

Ukrajinci naj bi preprečili atentat na predsednika Zelenskega. Ta Rusijo obtožil, da jih želi izbrisati

Vestnik, STA, 2. 3. 2022
Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
Aktualno

Ukrajinske varnostne sile naj bi preprečile poskus atentata na predsednika Volodimirja Zelenskega potem, ko so dobile opozorilo od članov ruske varnostne službe, ki se ne strinjajo z napadom na Ukrajino, poroča ameriški medij Axios, ki se sklicuje na načelnika ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksija Danilova.

Danilov je sporočil, da so jih člani ruske Zvezne varnostne službe (FSB), ki so proti vojni obvestili, da so atentat nameravali izvesti pripadniki posebnih enot Čečenije, ki pa so jih uničili še preden so lahko dosegli svoj cilj. Zelenski od začetka ruskega napada na Ukrajino trdi, da ga želijo Rusi ubiti skupaj z družino. ZDA naj bi mu ponudile pomoč pri odhodu iz države, vendar je ostal in postal simbol odpora Ukrajincev proti ruski agresiji. Danilov je sporočil, da so del čečenske enote uničili pri Gostomelu, drugi del pa je pod ognjem.

Na meji z Ukrajino se krepi tudi beloruska vojska

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v torek ukazal okrepitev beloruske vojske na meji z Ukrajino na jugu države. Prav tako je vojsko poslal na mejo s Poljsko na zahodu države. Ob tem je zagotovil, da vojska Belorusije, ki je tesna zaveznice Rusije, ne bo sodelovala v napadu na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odločitev, da ne bo poslal vojakov v samo Ukrajino, je pojasnil z besedami: "To ni naša naloga." Šesti dan ruskega napada na Ukrajino je Lukašenko na seji varnostnega sveta napovedal, da bo za varovanje juga države tja napotil pet taktičnih bojnih skupin z več sto vojaki ter oklepnimi vozili in topništvom. Helikopterji in bojna letala že varujejo južno mejo, je dodal. "Pod nobenim pogojem ne smemo dovoliti invazije Natovih sil na belorusko ozemlje, niti najmanj operacije na našem ozemlju," je še dejal.


Beloruski predsednik je še dejal, da je ruskega predsednika Vladimirja Putina prosil za dodatne ruske protiletalske sisteme S-400, ki naj bi jih namestili na zahodni meji. Ti so že razporejeni ob južni meji z Ukrajino. Lukašenko je minuli teden ruski vojski dovolil uporabo beloruskega ozemlja, da je ta lahko s severa napadla Ukrajino.

Žrtve v letalskem napadu

Iz mesta Žitomir v osrednji Ukrajini pa so v torek zvečer poročali o letalskem napadu, ki naj bi zahteval štiri smrtne žrtve. Ruske rakete kalibr naj bi domnevno poškodovale številne stanovanjske stavbe in bolnišnico, poročanje ukrajinskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa. Po besedah svetovalca ukrajinskega notranjega ministrstva Antona Geraščenka, ki se sklicuje na lokalne oblasti, so umrli štirje ljudje. Na videoposnetkih, ki so bili objavljeni na družbenih omrežjih, je videti goreče hiše in reševalce.

žitomir napad
Reuters
Gasilci hodijo po ruševinah, medtem ko v ozadju gori stavba po ruskem napadu na mesto Žitomir.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Rusijo obtožil, da skuša izbrisati Ukrajince, njihovo državo in zgodovino. V najnovejšem video nagovoru, objavljenem na sedmi dan ruske invazije, je Zelenski izpostavil napad ruske vojske na televizijski stolp v Kijevu, ki stoji na mestu, kjer so nacisti v drugi svetovni vojni pobili številne Jude. Torkovo obstreljevanje soseske Babin Jar nedaleč od Kijeva, kjer so esesovci septembra 1941 v 48 urah pobili več kot 33.000 Judov, po besedah predsednika dokazuje, da "je za številne ljudi v Rusiji naš Kijev popolnoma tuj".


Glavna tarča napada je bil sicer televizijski stolp, ki stoji ob prizorišču tega najhujšega nacističnega pokola Judov v Kijevu. V samem napadu je bilo po navedbah ukrajinskih oblasti v torek ubitih najmanj pet ljudi. Ruska stran trdi, da je na ta način preprečila "informacijske operacije" proti Rusiji. A Zelenski je danes izpostavil predvsem simboliko lokacije, ki po njegovem še dodatno izpostavlja rusko grožnjo ukrajinski identiteti, poročajo tuje tiskovne agencije. "Ničesar ne vedo o naši prestolnici. O naši zgodovini. A imajo ukaz, da izbrišejo našo zgodovino. Izbrišejo našo državo. Izbrišejo vse nas," je dejal.

Kot je spomnil, so nekdanji sovjetski oblastniki na prizorišču tragedije - na "posebnem delu Evrope, kraju molitve, kraju spomina" - postavili televizijski stolp in športni kompleks. "Da bi izbrisali resnično zgodovino Babin Jara (...) To je nečloveško."

Jude po vsem svetu je Zelenski pozval, naj povzdignejo glas. "Ali ne vidite, kaj se dogaja? Zato je zelo pomembno, da milijoni Judov po svetu zdaj ne ostanejo tiho," je dejal in nadaljeval, da "se nacizem rojeva v tišini". "Zato kričite o umorih civilistov. Kričite o umorih Ukrajincev," je poudaril Zelenski, ki je sicer tudi sam po judovskega rodu.

ukrajina rusija predsednik
Kaj zdaj berejo drugi