vestnik

Uprava za zaščito in reševanje: Številka 112 bo v času stavke delovala nemoteno

STA, 17. 2. 2024
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Uprava RS za zaščito in reševanje zagotavlja, da bo številka 112 tudi v času stavke, ki se začne v ponedeljek, delovala nemoteno. V centrih za obveščanje je namreč treba izvajati vse dejavnosti, ki so neposredno povezane z varovanjem človeških življenj in premoženja. Bodo pa okrnjene nekatere administrativne in tehnične aktivnosti.

Kot so danes sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, sta varnost in zaščita ljudi njihova najvišja prednostna naloga. "Zato zagotavljamo, da bo številka za nujne klice v sili 112 vedno delovala nemoteno, ne glede na stavkovne aktivnosti zaposlenih v centrih za obveščanje," so zapisali.

Vsi postopki, ki so ključni za sprejemanje klicev na številko 112, njihova obdelava, aktiviranje enot, obveščanje ter alarmiranje pristojnih služb, ostajajo nespremenjeni in bodo izvajani nemoteno, kot v normalnih okoliščinah. "S tem želimo zagotoviti, da bodo v primeru nesreč vse ustrezne službe, vključno z zdravstvenimi dispečerji, gasilci, gorskimi, jamarskimi in drugimi reševalci, intervenirale takoj po klicu na številko 112," je dejal generalni direktor uprave Leon Behin.

V upravi poudarjajo, da bo obveščanje in alarmiranje javnosti v primeru morebitnih nevarnosti, kot so poplave, slabše vremenske razmere ali drugi naravni pojavi, še vedno potekalo nemoteno, brez razlik med obdobjem stavke in običajnimi delovnimi pogoji. To pomeni, da vse dejavnosti, ki so neposredno povezane z varovanjem človeških življenj in premoženja, ostajajo nespremenjene in nujne.Bodo pa v primeru stavke in po odločitvi stavkovnega vodstva nekatere administrativne in tehnične aktivnosti, ki niso ključne za nujno delovanje in varnost ljudi, lahko neizvajane oziroma okrnjene. To vključuje administrativna opravila, v povezavi s pripravo in objavo informacijskih biltenov o dogodkih in posodabljanje podatkovnih baz, ki niso neposredno povezane z odzivom na nujne klice.

Prav tako je mogoče, da se po odločitvi stavkovnega vodstva ne bo izvajalo izobraževanje zaposlenih za njihove lastne naloge ali potrebe civilne zaščite.


Sindikat ministrstva za obrambo je po neuspešnih pogajanjih z vlado danes sporočil, da bodo operaterji številke 112 bodo v ponedeljek ob 8. uri začeli s stavko. Ta bo trajala do sklenitve stavkovnega sporazuma ali do nadaljnjih odločitev stavkovnega odbora. Da bo številka 112 v času stavke delovala nemoteno, je zagotovil tudi sindikat.

vlada mors stavka