vestnik

V Črenšovcih kmalu odprtje zdravstvene postaje, našli tudi rešitev za paciente, ki so ostali brez zdravnika

I. B., 11. 11. 2023
Ines Baler
Zdravstvena postaja Črenšovci.
Aktualno

Decembra bo začela delovali zdravnica, ki sedaj deluje v Zdravstvenem domu Lendava.

Prihodnji torek bodo v Črenšovcih odprli prenovljene in nove prostore tamkajšnje zdravstvene postaje in obenem pripravili dan odprtih vrat. O zaključku investicije je na četrtkovi seji občinskega sveta spregovorila tudi županja Vera Markoja in spomnila, da je bila sanacija zdravstvene postaje nujna zaradi dotrajanosti objekta in nedoseganja standardov. Vrednost projekta Prizidek Zdravstvene postaje Črenšovci je nekaj čez milijon evrov. Občina je bila uspešna na razpisu ministrstva za zdravje in je pridobila  sofinancerska sredstva v višini 317 tisoč evrov, preostali del bo krit iz proračuna. Lani so v ta namen namenili 84 tisočakov, v letošnjem bodo 601 tisoč evrov. 



Investicija zagotavlja boljše delovne pogoje ter zagotavlja prostor za dodatne zdravstvene storitve, za patronažno službo in preventivne dejavnosti. Obenem je Zdravstveni dom (ZD) Lendava, pod katerega postaja spada, financiral prenovo zobozdravstvenih ambulant. Direktorica Olga Požgai Horvat je ocenila, da so za obnovo zobnih ambulant in rekonstrukcijo zdravstvene postaje prispevali 111 tisoč evrov. "Veseli smo, da je do investicije prišlo, in da so sedaj prostori lepi, svetli in novi. Nekaj malenkosti je še treba odpraviti, 15. novembra pa bomo začeli z delom," je povedala. 

prizidek zdravstvene postaje, črenšovci
Občina Črenšovci
Takšna je bila zasnova prizidka zdravstvene postaje.

Kljub prenovi ambulant in dograditvi prizidka še pred nekaj dnevi ni bilo jasno, ali bo v zdravstveni postaji deloval zdravnik. Kot smo že pisali, je konec oktobra tam delo zaključil zdravnik Oliver Prvulović. Zaradi negotove situacije je Markojeva na sejo poklicala direktorico ZD in načela problematiko pomanjkanja zdravnikov. Po odhodu Prvulovića je namreč brez izbranega zdravnika ostalo okoli 650 pacientov iz črenšovske občine ter tudi iz sosednjih. Že pred sejo je bilo nekaj sestankov, na katerih sta prisostvovali obe strani, a rešitev se ni našla. "Moj predlog je bil, da bi vsaj dvakrat tedensko prišel zdravnik iz ZD Lendava," je navedla županja in dodala, da če ne bo rešitve, obstaja možnost podelitve koncesije. 



Požgai Horvatova je nato svetnike in županjo razveselila z novico, da so uspeli najti rešitev. Najkasneje v drugi polovici decembra bo v zdravstveni postaji v Črenšovcih za polni delovni čas začela delovati zdravnica družinske medicine Klementina Čiček, ki sedaj deluje v ZD Lendava, in bo tudi sprejemala nove paciente. "Vsi pacienti seveda s to potezo ne bodo zadovoljni, zdravnica jim ima veliko opredeljenih od vsepovsod. Nekateri se bodo odpisali, drugi pripisali, zato prosim paciente za potrpežljivost," tako direktorica. Županja jo je vprašala še, ali bi bilo možno glede na to, da bo v zdravstveni postaji na voljo prostor, v popoldanskem času zagotoviti internista. Požgai Horvatova je odgovorila, da je tudi ZD Lendava v stiski s kardiologi, zato te obljube ne more dati, tudi zaradi potreb po dodatni medicinski opremi za ureditev kardiološke ambulante, kar prinaša nove stroške. "Mogoče v prihodnosti bo, do marca pa zagotovo ne," je zatrdila. Je pa kot prioriteto navedla, da bi pridobili še kakšnega družinskega zdravnika in specializante, ki bi potem pri njih ostali.  

občina-črenšovci zdravstvena-postaja nova-zdravnica