vestnik

V Delovni akciji predstavili tragično zgodbo družine iz Negove

Vestnik.si, 18. 3. 2024
POP TV
Družina Potrč.
Aktualno

V oddaji Dobrodelna akcija so tokrat pomagali družini Potrč iz Negove.

V nedeljski oddaji Delovne akcije je ekipo, ki jo vodi Ana Praznik, čakala obnova hiše tričlanske družine Potrč iz Negove. Spoznali smo očeta samohranilca Kristijana in njegova šoloobvezna otroka, 18-letno Andrejo in 13-letnega Nikija. Otroka sta odraščala v okolju, kjer so se pogosto pojavljali spori in napetosti.

družina-potrč, negova, delovna-akcija
POP TV
Družina Potrč.

Andreja je bila spočeta v ljubečem odnosu, vendar so se kmalu po njenem rojstvu začele težave, ki so nazadnje privedle do razpada družine. V intervjuju je Kristijan razkril, da so zaradi pogostih prepirov večkrat morale posredovati policijske patrulje, saj je prestrašena hči večkrat poklicala po pomoč.

Kristijan je bil popolnoma pretresen, ko se je nekega dne po službi vrnil domov in ugotovil, da je bil dom prazen. "Prišel sem domov in ni bilo partnerke in 5-letne hčerke. Ker nisem vedel, kdaj se bosta vrnili, sem poklical policijo in ju prijavil kot pogrešani. Kasneje me je poklicala in mi sporočila, da imam 25 minut časa, da pridem po Andrejo," je opisal Kristijan. 

družina-potrč, negova, delovna-akcija
POP TV
Družina Potrč.

Kljub preteklim težavam je Kristijan svoji partnerki odpustil, a kmalu so se v njunem odnosu znova pojavile iste težave.

Niki je v solzah povedal, da mu je bilo zelo težko v srcu, ko sta se mama in ati kregala, medtem ko je hči z gledalci delila pretresljivo izkušnjo, ki je sledila po enem izmed prepirov. Očeta je po prepiru našla v hlevu, kjer je poskušal storiti samomor. "Začela sem kričati, nato pa je prišel moj brat, ki je odšel po dedka in mamo. Medtem sem jaz pomagala očetu, da se ni dušil. Ko sta prišla dedek in mama, sta ga odvezala, nato pa so na pomoč priskočili reševalci," je opisala.

k2
POP TV
V hiši so bila stara vrata in okna, skozi katera je prihajal mraz

Po poskusu samomora je bil Kristijan hospitaliziran v psihiatrični bolnišnici. Ob podpori svojih otrok in staršev se je postopoma postavil nazaj na noge ter se vrnil domov. A kljub vsem prizadevanjem za okrevanje je sledila nova družinska tragedija, ko se je mama odločila zapustiti družino. Tako je Andreja prevzela materinsko vlogo, poleg prijave na Delovno akcijo pa tudi pomaga pri vsakodnevnih opravilih. 

k
POP TV
Stranišče je bilo popolnoma neuporabno.

Družina živi le od očetove plače in je materialno prikrajšana, zato nikoli niso uspeli dokončati hiše. Hiša je imela med drugim razpokane stene ter stara okna in vrata, sin pa je spal z očetom, saj se je bal nezaključenih električnih napeljav v svoji sobi.

delovna-akcija, družina-potrč
POP TV
Soba, kjer sta spala oče in sin.

Ekipa Delovne akcije je družini Potrč s prenovo, ki je vključevala nove električne sisteme, sanacijo razpokanih sten in zamenjavo oken ter vrat, omogočila občutek varnosti in udobja v njihovem domu.

delovna-akcija negova družina-potrč