vestnik

V Krajinskem parku Goričko izbrali najbolj urejen travnik, travniški sadovnjak, vrt in brajdo

STA, Vestnik, 29. 11. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V zavarovanem območju Krajinskega parka Goričko so v istoimenskem javnem zavodu tudi letos kljub epidemiji izpeljal tradicionalne izbore za najbolj urejene in najlepše elemente naravne in kulturne krajine. S tem želijo spodbuditi kmetovalce, naj sledijo cilju parka ohranjati in izboljšati stanje zavarovanega območja.

Akcije Naj travnik, Naj ograček z brajdo in Naj travniški sadovnjak imajo v Javnem zavodu Krajinski park Goričko bogato več kot desetletno tradicijo, z njimi pa po besedah direktorice zavoda Stanislave Dešnik želijo pohvaliti vse, ki si na območju parka prizadevajo ohranjati naravno in kulturno krajino, predvsem pa jih pohvalili, da so ozaveščeni in dajejo zgled drugim.

Naj travnik

V okviru vsako leto objavljenih razpisov opravi strokovna komisija oglede območij na terenu in izbere najbolj prizadevne. Akcija Naj travnik poteka že od leta 2011, letos pa je sodelovalo 15 lastnikov, kar je največ od prve akcije. Zmagovalec jubilejnega desetega ocenjevanja je travnik v vasi Budinci, ki je v lasti Franca Ažmana. Komisija je ocenila, da spada ta travnik med vrstno najbolj bogate travnike na Goričkem. Na travniku rastejo tudi zavarovane vrste rastlin, to so deltasti klinček in navadna kukavica ter rumena maslenica. Z načinom obdelave lastnik na travniku ohranja tudi metulje mravljiščarje. Na travniku rastejo posamezna drevesa in grmovje, kjer gnezdi rjavi srakoper ali iz njih lovi žuželke na travniku.

d735589231d39401777ab4f693b30911
bbp
Travnik. Fotografija je simbolična.

Naj ograček in naj brajda

V izboru Naj ograček z brajdo je sodelovalo devet lastnikov, nagrado za najlepši in najbolj urejen ograček je dobila Tanja Borovšak s Suhega Vrha, priznanje in nagrado za naj brajdo pa Boštjan in Danijela Gjergjek-Flisar iz Korovec. Komisija ugotavlja, da so vrtovi oz. ogračeki na Goričkem pestri in živi ter, da se pri pridelavi zelenjave za prehrano družine ljudje vse bolj izogibajo uporabi kemičnih sredstev.

V Javnem zavodu Krajinski park Goričko pa že nekaj let namenjajo posebno pozornost tudi visokodebelnim travniškim sadovnjakom. V akciji Naj travniški sadovnjak je komisija najboljše ocenila sadovnjak v lasti družine Ficko-Berke iz Krašč, ki je dober primer, kako morajo lastniki skrbeti za ta tip sadovnjakov. Z akcijo pa želijo spodbuditi ohranjanje še obstoječih visokodebelnih travniških sadovnjakov in spodbuditi domačine, da zasadijo nova drevesa starih sort.

kmetijstvo sta