vestnik

V Murski Soboti se začenja Oko besede

Vestnik.si, STA, 14. 9. 2023
A.N.R.R.
Oko besede je tradicionalno srečanje slovenskih otroških in mladinskih pisateljic in pisateljev, ki se bo danes 28. po vrsti začelo v Murski Soboti.
Aktualno

Oko besede je tradicionalno srečanje slovenskih otroških in mladinskih pisateljic in pisateljev, ki se bo danes 28. po vrsti začelo v Murski Soboti. Namenjeno je slovenski otroški in mladinski književnosti ter prinaša številne dogodke, od podelitve nagrade večernica, do literarnih nastopov, delavnic, pogovorov in razstav pa tudi ekskurzijo.

Festival slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede vedno poteka v Murski Soboti, na njem pa se zberejo pisatelji, ki pišejo za otroke in mlade, literarni strokovnjaki, bibliotekarji, književni pedagogi in založniki. Obravnavajo aktualna vprašanja mladinske književnosti, si izmenjujejo izkušnje in dognanja. Udeleženci so iz vse Slovenije in zamejstva.

Že od prvega srečanja so stalnica festivala simpoziji, ki jih pripravlja revija Otrok in knjiga in na katerih je sodelovalo že več kot 120 predavateljev. Festival organizira društvo za humanistična vprašanja Argo, letošnja tema pa so biografski in avtobiografski elementi v slovenski mladinski književnosti.

Na festivalu Oko besede podeljujejo tudi večernico, nagrado za najboljše otroško oziroma mladinsko literarno delo. Nagrado podeljuje časnik Večer od leta 1997. Lani jo je prejela Maša Ogrizek za pripoved Lisičja luna. Letos je žirija v ožji izbor za večernico uvrstila knjige Bleščivka Špele Frlic, Sotočje Igorja Karlovška, Coprnica pod gradom Sebastijana Preglja, Grizolda in Maček Lune J. Šribar in Skrinjica sinjega maka Bine Štampe Žmavc.



V petek zvečer bodo letošnjo, 27. večernico, v Murski Soboti podelili Špeli Frlic za mladinski roman Bleščivka.

Predsednica letošnje žirije Dragica Haramija je v utemeljitvi zapisala, da je roman izrazito večplasten in naslovniško odprt, saj bodo mlajši bralci uživali v napeti, skoraj detektivski zgodbi, odraslim pa se zgodba razkriva skozi medbesedilne elemente in simbole.


O nagradi odloča petčlanska žirija, v kateri imajo svojega predstavnika revija Otrok in knjiga, Društvo za humanistična vprašanja Argo, časnik Večer, Društvo slovenskih pisateljev in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije skupaj s slovensko sekcijo Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY).

srečanje književnost otroci mladina