vestnik

(GOLOBI PISMONOŠE) V šestih urah preleteli 521 kilometrov

P. L., A. B., 23. 9. 2023
Osebni arhiv
Tekmovanje v Odrancih si je ogledal tudi Istvan Bardos, predsednik Mednarodne golobarske zveze (stoji tretji z leve). Foto Osebni arhiv
Aktualno

Med elito dva slovenska goloba, Tržičana Toneta Čebaška in Odrančana Simona Hozjana.

Prejšnjo soboto je bilo v Odrancih mogoče opazovati nevsakdanje tekmovanje, v letu na daljavo so se pomerili golobi pismonoše. Kar 826 ptic je iz skupnega golobnjaka poletelo na 521 kilometrov dolgo pot – zračna razdalja – do madžarskega mesta Tiszabeca blizu meje z Ukrajino. Po dobrih šestih urah so se prve ptice že vrnile na izhodiščni položaj, najhitrejši je bil golob, s katerim je na tekmovanju sodelovala ekipa Pleiter-Kolkman iz Nizozemske. Ptica je na poti letela s povprečno hitrostjo 83 kilometrov na uro. Med prvo deseterico sta bila tudi dva slovenska goloba, lastnik enega je Tržičan Tone Čebašek (3. mesto), drugega pa domačin Simon Hozjan (9. mesto). V Odrance se je 455 ptic vrnilo do sobotnega večera, v nedeljo še 227, do danes pa je večina ptic že v golobnjaku.

golob, pismonoša, avirings
Osebni arhiv
Zmagovalni golob je last nizozemske ekipe Pleiter-Kolkman. Foto Osebni arhiv

Tekmovanje golobov pismonoš ima najdaljšo tradicijo v Belgiji, Nemčiji in na Nizozemskem, ta šport pa pridobiva privržence tudi v Sloveniji. Po nekaterih podatkih je v svetu registriranih dober milijon golobarjev tekmovalcev s povprečno 150 golobi. Nagrade na tekmovanjih presegajo petmestne številke, navdušenci nad tem športom, ki prihajajo predvsem iz Azije, pa za golobe pismonoše zmagovalce odštevajo milijonske zneske. 

Ker je športno golobarstvo v zadnjem desetletju tako pridobilo priljubljenost, so v odranskem razvojnem podjetju Avirings, ki je organiziralo sobotno tekmovanje, za ta namen razvili sledilno tehnologijo v obliki GPS-obročka, ki se golobu pritrdi na nogo. Zbrane podatke o letu iz obročkov nato lastniki golobov med drugim uporabljajo za treninge in za pripravo na tekmovanje, s podatki pa bodo opravili tudi analizo sobotnega tekmovanja.

golob, pismonoša, avirings
Osebni arhiv
Najdaljšo tradicijo tekmovanja golobov pismonoš imajo Belgija, Nemčija in Nizozemska. Foto Osebni arhiv

golobi-pismonoše tekmovanje odranci