vestnik

Vesna Godina: »Normalna spolna praksa je bilo posilstvo«

Damjana Nemeš, 6. 6. 2018
Aleš Cipot
Vesna Godina je v Gledališču Park odgovarjala na številna vprašanja obiskovalcev dogodka Vestnik v živo. 
Aktualno

»Partnerstva so obsojena na propad,« pravi Vesna Godina. Družbene spremembe so partnerstva spremenile v trge, ki narekujejo nedosegljive standarde. 

Dr. Vesna Godina je predavateljica socialne in kulturne antropologije, doktorica socioloških znanosti in strokovnjakinja na področju partnerskih odnosov, o katerih predava svojim študentom in širši javnosti. Del njenih predavanj obsega kulturo narcisizma, ki pomeni kulturo potrošniških zahodnih družb. V okviru teh predavanj pojasnjuje logiko pretvarjanja stvari v trge, ki to niso bili, pri čemer poudarja zasebno življenje. Kot je povedala, živimo zasebna življenja v različnih družbah, ki ravno zato trpijo tudi posledice teh družb. »V privatnih življenjih živimo v najbolj nesrečnih družbah, kar je sploh možno. Veliko namreč primerjamo, kako živijo ljudje v drugih kulturah, zato smo sami obsojeni na to, da naša partnerstva propadajo.«

V svojih predavanjih se dr. Godina dotakne tudi razlik med moškimi in ženskami v partnerstvu.


V svojem delu dr. Godina ne išče razlik v partnerskih odnosih med različnimi regijami, ampak se ukvarja s tem področjem predvsem z vidika potrošništva in trga, ki narekuje posamezne standarde. »V vseh modernih potrošniških kapitalističnih družbah naša privatna življenja postajajo trgi, ti trgi pa predpišejo standarde, ki so nedosegljivi. Pred stotimi leti so obstajali trgi predmetov, ki so imeli uporabno vrednost, da so lahko zadovoljili potrebe potrošnika.


S spremembo kapitalizma in hiperprodukcije je prišlo do tega, da so se začele tržiti tudi stvari, ki se prej niso, tudi naša privatna življenja. Če pogledate sto let nazaj, ni bilo trga lepote, mladosti, popolnega telesa, tudi ni bilo trga farmacevtske industrije, ki bi tržila bolezni. Pred stotimi leti so ljudje vztrajali v zakonih, četudi so imeli nekateri res travmatične izkušnje in je bila recimo normalna seksualna praksa v partnerstvu tudi posilstvo. Kljub temu zakoni niso propadali, ker partnerstvo ni bilo vir zaslužka, ta sprememba pa ni individualna, ampak družbena,« je povedala Godinova.

0deff0199601eb2087915076de3608e7
Aleš Cipot
Vesna Godina je izvabila različne reakcije med obiskovalci v Gledališču Park v Murski Soboti, kjer je predavala.


V svojih predavanjih se dr. Godina dotakne tudi razlik med moškimi in ženskami v partnerstvu. »Moški niso na svetu zato, da se z njimi pogovarjamo. V odnosu so samo spol. So sicer trpežen in potrpežljiv spol, ki pa ima svoje meje. Ženske jih s svojim tarnanjem velikokrat presežemo, vendar se kljub vsemu moški ne bodo ločili. Njim je zadosti, če jim dobro skuhate in ga dobro daste dol,« je svoj pogled na moško-ženske odnose v partnerstvu predstavila dr. Godina in izvabila različne reakcije med obiskovalci v Gledališču Park v Murski Soboti, kjer je predavala. Po njenih besedah partnerstva torej niso namenjena temu, da bi bili srečni. »Partnerstva imajo socialno funkcijo, ki pa niti slučajno niso povezana s srečo. Partnerstvo pomeni vztrajati v stanju nelagodja na dolgi rok,« je še dodala.

Aleš Cipot
vesna godina predavanje odnosi gledališče park