vestnik

Vlada danes o programu sproščanja ukrepov za zajezitev koronavirusa

Vestnik, STA, 3. 12. 2020
Jure Zauneker/Vestnik.si
Beovićeva je v sredo opozorila, da mora biti kakršnokoli sproščanje protikoronskih ukrepov zelo previdno.
Aktualno

Vlada tudi danes pretresa ukrepe, ki jih je sprejela za omejitev širjenja novega koronavirusa. Glede na napovedi bodo obravnavali tudi načrt sproščanja ukrepov, za čas ko bo epidemiološko stanje to omogočalo. Do tega, da bi se to zgodilo že danes, sta sicer minister za zdravje Tomaž Gantar in vodja svetovalne skupine Bojana Beović zadržana.

Beovićeva je v sredo opozorila, da mora biti kakršnokoli sproščanje protikoronskih ukrepov zelo previdno. "Z zdravniške strani ne moremo predlagati kakšnega večjega odpiranja. Če pa se vlada odloči za odpiranje nekaterih varnejših dejavnosti z znanim tveganjem, pa je to seveda možno narediti," je dejala v sredo in pri tem izpostavila trgovine, ki so glede prenosa okužbe bolj varne kot gostinski lokali, če so organizirane tako, da je v njih hkrati le malo ljudi. A Beovićeva ni želela govoriti o konkretnih predlogih, ki jih je svetovalna skupina glede morebitnega sproščanja oz. prilagajanja protikoronskih ukrepov predlagala vladi.

Posnetek zaslona (135)
Vestnik
Tomaž Gantar

Medtem pa je Gantar ocenil, da pred večjim sproščenjem ukrepov potrebujemo rezervo v zdravstvenem sistemu. Relevanten podatek in glavni kriterij glede morebitnega sproščanja je število zasedenih bolnišničnih postelj ter število bolnišničnih sprejemov in odpustov v domačo oskrbo, je povedal v sredo, preden se je vlada sestala s svetovalno skupino za covid-19, ki jo vodi Beovićeva. Sicer pa bo vlada danes med drugim obravnavala tudi predlog sprememb zakona o prebivališču, ki rešujejo aktualno problematiko prijav fiktivnih prebivališč posameznikov na naslove, ki niso namenjeni stanovanjski rabi, oziroma naslove, kjer velikost uporabne površine evidentno ne omogoča dejanskega prebivanja večjega števila posameznikov.

vlada koronavirus ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi