vestnik

Vlada določila pravila za božične sejme, zaradi nove različice koronavirusa strožji ukrepi na meji

Vestnik, 27. 11. 2021
Aleš Cipot
Območje sejemske dejavnosti na odprtih površinah bo moralo biti ograjeno in imeti ločena vhod in izhod.
Aktualno

Vlada je pozno zvečer na dopisni seji sprejela spremembe nekaterih covidnih odlokov.

Med izjeme od izpolnjevanje pogoja PCT se vključijo vse poštne pošiljke (Pošta Slovenije in paketni distributerji kot DHL, DPD, GLS,….) in prevzem blaga v dostavi. To pomeni, da morajo izvajalci omenjenih storitev izpolnjevati pogoj PCT, za uporabnike oziroma potrošnike pa pri prevzemu blaga in poštnih pošiljk v dostavi ta pogoj ni potreben, razen za prevzem v poštnih poslovalnicah, je odločila vlada na dopisni seji.

Odlok jasneje določa, da se med obšolske dejavnosti štejemo tudi obiskovanje glasbene šole. Dodaja se, da se samotestiranje, ki ga izvajajo učenci, dijaki in študenti, šteje za izpolnjevanje pogoja PCT pri kolektivnem uresničevanju verske svobode.

Spreminja se drugi odstavek 8. člena tako, da je testiranje v domačem okolju določeno tudi za otroke, ki so zato, ker doma nimajo ustreznih razmer, nameščeni v vzgojne zavode.

Dodano je, da imajo pravico do presejalnega testiranja s testi HAG pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v breme sredstev državnega proračuna le tiste osebe, ki imajo začasno ali stalno prebivališče v Republiki Sloveniji oziroma so zaposlene pri delodajalcu s sedežem v Republiki Sloveniji oziroma so diplomatski predstavniki v Republiki Sloveniji.


Ograjeno sejemsko območje

Območje sejemske dejavnosti na odprtih površinah (premične stojnice v nizu ali skupini) mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni mogoč mimo uradnega vhoda. Vhod in izhod morata biti ločena. Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru. Pod temi pogoji je dovoljeno izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač na sejemskih prireditvah na odprtih površinah in na zunanjih premičnih stojnicah.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.


Obvezna karantena, prepovedan vstop za tujce


Vlada je sprejela tudi dodatne omejitve na meji zaradi nove različice virusa in izdala Odlok o dopolnitvi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 ter ga objavi v Uradnem listu Republke Slovenije. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

Zaradi pojava nove različice virusa SARS-CoV-2 z oznako B.1.1.529 je določena obvezna karantena ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki:

- imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali
- ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih 10 dni. Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.Tujcem brez prebivališča v Republiki Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, se vstop ne dovoli. Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku 10 dni morajo opraviti test PCR, so še sporočili po dopisni seji vlade.

Seznam držav oziroma območij z različico B.1.1.529 objavlja NIJZ na svoji spletni strani. Novo različico koronavirusa, ki so jo nedavo odkrili v Južni Afriki, je Svetovna zdravstvena organizacija poimenovala omikron. Prve ugotovitve kažejo, da je še bolj nalezljiva od različice delta, ki je prevladujoča v Sloveniji. V Sloveniji zaenkrat nove različice niso odkrili, je pa bil prvi potrjen primer v Evropi, in sicer v Belgiji. Slednje države trenutno še ni na seznamu NIJZ.


Vlada je na sinočnji dopisni seji potrdila tudi predlog gradbenega zakona in predlog zakona o urejanju prostora, ki ju pošlja v državni zbor v tretjo obravnavo.

vlada-rs covid-19 ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi