vestnik

Vlada in sindikati bodo pretresali predloge v okviru plačne reforme

Vestnik.si, STA, 24. 2. 2023
Bobo
Vladni predstavniki se danes znova dobijo z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.
Aktualno

Vladni predstavniki se danes znova dobijo z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. Nazadnje je vladna stran sindikatom predstavila izhodišča za reformo sistema plač v javnem sektorju, tako so sedaj na potezi sindikati, da se nanje odzovejo. V dosedanjih javnih izjavah pa so do nekaterih predlogov že bili kritični.

Vlada predlaga, da bi oblikovali novo plačno lestvico s 67 plačnimi razredi. Prvi plačni razred bi bil določen v višini minimalne plače, kar pomeni, da nihče ne bi imel plače, nižje od minimalne. Razmerje med najnižjo in najvišjo plačo pa bi bilo 1 proti 7. Plačna razmerja bi urejali znotraj plačnih stebrov, ki bi veljali za posamezne dejavnosti. Tako bi se ločeno po stebrih urejale uvrstitve v plačne razrede, specifike, kot tudi napredovanja in delovna uspešnost. Na centralnih pogajanjih, ki se jih udeležujejo vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja, pa bi se dogovorili o skupnih temeljih novega plačnega sistema. V sindikatih se strinjajo, da so spremembe nujne. Pozdravljajo namero vlade, da se odpravijo plače, nižje od minimalne. A hkrati opozarjajo, da je v vladnih izhodiščih še veliko nejasnosti, nekateri predlogi pa so zanje problematični in tudi nesprejemljivi.


Med slednjimi je predlog, da bi do dogovora o novih pravilih zamrznili napredovanja in izplačevanje delovne uspešnosti. Iz nekaterih sindikatov so že sporočili, da je zanje nesprejemljiva predvidena časovnica odpravljanja plačnih nesorazmerij. Slišati je tudi bojazen, da bi se anomalije iz sedanjega sistema v okviru novih plačnih stebrov na nek način "legalizirale" kot posebnosti oz. specifičnosti. Kot sporno pa je že bilo izpostavljeno, da se na centralnih pogajanjih sploh še niso uskladili, kaj bodo ključne rešitve plačnega sistema, tudi ne glede plačnih stebrov, pa je vlada že začela pogajanja po resorjih, konkretno za zdravstveni steber.


Po predstavitvi vladnih izhodišč je sicer del sindikatov načrtovane aktivnosti začasno zamrznil, so pa svoje nezadovoljstvo na protestnem shodu najprej izrazili poklicni gasilci, za njimi pa še zaposleni v zdravstveni negi. Ta teden so z zaostritvijo aktivnosti zagrozili še v visokošolskem sindikatu in Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), s katerima na podlagi njihovih stavkovnih zahtev potekajo ločena pogajanja. S Svizom se bodo nadaljevala danes, po skupnih pogajanjih.

javni sektor vlada sindikat plače reforma pogajanja
Kaj zdaj berejo drugi