vestnik

Vode se umirjajo, v Prekmurje prihaja Fajonova s hrvaškim zunanjim ministrom

Vestnik.si, STA, 8. 8. 2023
Ines Baler
Stanje ob reki Muri.
Aktualno

Ob umiritvi poplavnih razmer bodo danes na prizadetih območjih nadaljevali sanacijo in ocenjevali škodo po nedavnih hudih poplavah.

Noč je minila brez vremenskih posebnosti, jutro je hladno, po nižinah je megla, poročajo meteorologi. Pretok velike večin rek po napovedih upada, kažejo zadnji podatki samodejnih hidroloških postaj. V Pomurju se podtalnica in zaledne vode še niso umaknile, je pa po poročanju Radia Slovenija Mura spet v strugi in za več kot pol nižja, kot je bila.



Tudi danes bodo prizadeta območja obiskali predstavniki oblasti. Ministrica Fajon bo skupaj z ministrom za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandrom Jevškom in hrvaškim zunanjim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom obiskala Prekmurje. Ministri si bodo z županjo Občine Črenšovci Vero Markoja in lendavskim županom Janezom Magyarom ogledali poplavljena območja, kjer je pri zajezitvi in utrditvi nasipov na Muri pomagala Hrvaška.


Današnji dan bo tako ponovno minil v znamenju odpravljanja posledic po katastrofalni povodnji, tudi z vojsko, prav tako prihaja pomoč iz tujine. Na terenu bodo številni prostovoljci. Prek posebne spletne aplikacije Poplave 2023, ki so jo vzpostavili v ponedeljek, je pomoč ponudilo že 8767 ljudi, je razvidno z aplikacije.

vreme ujme sanacija