vestnik

Volilni obed s Francem Juršo: "Mislim, da sem iskren, pošten in ljudski"    

Vida Toš, Timotej Milanov, 15. 5. 2018
Aktualno

Predstavnike sedmih političnih strank, ki jim javnomnenjske raziskave kažejo preboj v parlament, smo povabili na volilni obed. Oni so izbrali gostilno, mi smo poslali novinarja Vido Toš in Timoteja Milanova. Na prvem volilnem obedu smo bili s Francem Juršo iz stranke DeSUS. Kdaj upokojencem obljublja dostojne pokojnine in kolikšne? Zakaj trdi, da jim je Alenka Bratušek celo lagala? In, ali ste vedeli, da je Jurša tudi zagnan motorist?

Franc Jurša je izbral Gostilno Zorko v Borecih. Ne iz kakšnega posebnega razloga, za katerim bi se skrivala zanimiva zgodba o njem, pač pa iz povsem praktičnih razlogov. Ker je na pol poti med Ljutomerom in Mursko Soboto, tako da tudi midva nisva imela daleč, je rekel: "Pa tudi zato, ker je Gostilna Zorko v našem okolju ena boljših gostiln.Ne hodim pogosto po lokalih, mogoče se s prijatelji kdaj spontano dobimo v Ljutomeru na jutranji kavi. Pogovarjamo se o vsem drugem, samo o politiki ne. No, mogoče zdaj več, ko se približujejo volitve; zdaj mi kaj pripomnijo, vsak s svojega zornega kota. Moji prijatelji so namreč zelo različni - od upokojencev, do obrtnikov in podjetnikov. In seveda ima vsak svoje mnenje," pojasni Jurša, ki se je najprej opravičil in povprašal, ali ne bomo hudi, če se bo izognil kosilu: "Ko sem doma, rad doma jem."

68c7b2da39188c5df80ab25e8b1a62cc
Nataša Juhnov
Jurša: "Sporazum Erjavec-Janković je jasno sporočilo, da Erjavec po volitvah ne bo skočil v objem Janezu Janši, kot se je že dvakrat zgodilo."

Zelje in piščančja jetrca mu je tisti dan ponujala domača miza, pri Zorkovih pa si je, bolj iz solidarnosti z nama, privoščil telečjo obaro. Samo juho, brez mesa. Kasneje, ko sva ugotovila, da jedilnik ponuja tudi njegovo najljubšo sladico - jabolčni zavitek, pa tudi to. "Jabolčne ‘štrükle’ imam najraje, to je vedno pekla moja mama." Drugače pa mora, da je po njegovem okusu, biti na mizi troje. Juha, pa vse vrste solat in mesa: "Mogoče se mi to na mojem videzu tudi vidi (smeh). In zame je tisti res čisto pravi nedeljski obed še vedno goveja juha, pražen krompir in dušen piščanec." Od prleških jedi, pa, pravi Jurša: “Moja mama je veliko pekla; vsako nedeljo je bilo kaj na mizi, največkrat ‘jabokov štrükel’ in to imam tudi najrajši."

Kaj smo jedli?
Franc Jurša: telečja obara brez mesa, jabolčni zavitek.
Timotej Milanov: telečja obara, jabolčni zavitek.
Vida Toš: solatni krožnik, dve kepici sladoleda.


"Od domačih zadev, od prleških, pa imam rad tudi ‘kropec’, kvasenico, repo in zelje. To je za določeno obdobje vrhunska hrana." Goric nima več: "Imel sem jih, sem pa stare trse posekal in želel posaditi nove. A so nato prišle lokalne volitve in zadeva je padla v vodo." Ni tako tradicionalen, da bi moral biti pri nedeljskem kosilu zraven kozarec vina: "V družbi rad popijem kozarec vina, vendar zdaj že 84 dni popolnoma abstiniram. Zakaj? Ker sem se tako odločil. Naprej sem imel 40-dnevni post, in ker sem že pred leti uspel priti do 83 dni brez alkohola, sem si zdaj ob koncu posta postavil nov cilj - sto dni brez alkohola." Načelen in vztrajen se zdi ob tej odločitvi, vendar je v osebnem življenju biti takšen bržkone lažje kot na političnem parketu.

b90eadb4043ee858415576306d17c791
Nataša Juhnov
Zakaj je Jurša za volilni obed izbral Gostilno Zorko v Borecih? Nič posebnega, njemu in nama je bila na pol poti.

Kje je obljubljenih 1000 evrov pokojnine?

DeSUS naj bi prvenstveno zastopal interese upokojencev in je bil domala v vseh vladah, pokojnine mnogih pa so še vedno sramotno nizke, kljub že davni obljubi Karla Erjavca, da bodo znašale tisoč evrov. "Verjemite, če ne bi bilo nas v vladi, bi bile pokojnine danes še bistveno nižje. Država mora namreč iz proračuna zagotoviti določen del sredstev za pokojnine, tu pa vedno nastane težava, saj se vsaka stvar tistim na oblasti zdi pomembnejša od pokojnin."

bf856ca3421efaad664efb1de1286924
Nataša Juhnov
Kako je mogoče, da je med upokojenci stopnja tveganja revščine med najvišjimi, DeSUS pa v domala vseh vladah? Jurša: "Brez nas bi bilo še slabše."

Toda, kako bo glede na negativne demografske napovediz vse manj delovno aktivnim prebivalstom sploh še mogoče zagotavljati denar za pokojnine? "V koalicijsko pogodbo smo zapisali, da bomo ustanovili demografski sklad, to bi bil vir, s katerim bi lahko pomagali financirati pokojninsko blagajno. Žal se z največjo koalicijsko stranko (SMC; op.a.) nismo mogli dogovoriti, zato vlada v parlamentarno obravnavo zakona, ki bi to urejal, ni poslala. Nato smo sami pripravili predlog zakona o demografskem rezervnem skladu, vendar je vmes predsednik vlade odstopil. Če bomo ponovno v vladi, bi lahko to vključili v koalicijsko pogodbo in sklad ustanovili že na začetku mandata," pojasnjuje Jurša in nadaljuje tudi nekoliko bolj pozitivno, "vlada je še lansko leto morala iz proračuna zagotavljati 1,5 milijarde evrov za pokojnine, letos pa že samo nekaj več kot 900 milijonov, kar pomeni, da je prišlo do novih prilivov v pokojninsko blagajno, predvsem zaradi zmanjšanja števila brezposelnih."

25d09d10ec5bccac74d02f2e4e1258b6
Nataša Juhnov

Za vsaj 620 evrov pokojnine

A vendarle, bo moral posameznik v prihodnosti še bolj prevzeti odgovornost zase in se na čas upokojitve pripraviti tudi s sredstvi iz drugih virov? "To vsekakor ni naš namen, saj menimo, da tisti, ki je 40 let delal in vplačeval v pokojninsko blagajno, mora dobiti dostojno pokojnino, s katero bo nad pragom revščine. Ne smemo z novimi upokojenci ustvarjati revežev. Minimalna pokojnina bi morala v prihodnosti znašati 620 evrov. Če ne bo nove krize, bo teh sredstev dovolj." Pri tem Jurša krivdo za nastalo situacijo vidi tudi v potezi iz leta 1997: "Takrat so zaradi zadostnih sredstev v pokojninski blagajni dejansko zmanjšali delež, ki ga morajo za prispevke namenjati delodajalci. Vsepovsod v Evropi je namreč prispevek delodajalca in delavca približno enak, v našem primeru pa je velika razlika v škodo delavcev. Takrat so rekli, da bodo s tem spodbudili gospodarstvo, vendar tega niso nikoli spremenili nazaj, nobena vlada ni imela več poguma, da bi se s tem spopadla."



Franc Jurša se je, sploh za politika, izkazal za iskrenega. Preden je med volilnim obedom karkoli povedal, je najprej preveril: "Lahko povem po pravici?" A desetletje druženja s politiki, za katere govorijo, da imajo vedno nekaj za bregom, gotovo pusti posledice. Povedal je tudi, kaj mu je rekla žena pred desetimi leti, ko se je odločil, da bo z županskega stolčka presedlal v parlament, a za to je prosil, naj ostane med nami. Ni pa ostalo skrito, da se tokrat zelo jasno nagibajo levo.

"Nočemo biti kot Madžarska"

Povezovanje predsednika stranke Karla Erjavca z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki na volitvah sploh ne kandidira, je bilo presenečnje za mnoge, tudi za Juršo: "Tudi sam v prvem trenutku nisem povsem razumel, kaj sploh pomeni ta sporazum, ki je zelo skopo napisan in brez konkretnih zavez. A to je jasno sporočilo, da po volitvah ne bo skočil v objem Janezu Janši (DeSUS je sodeloval v obeh dosedanjih vladah Janeza Janše; op.a.)." In kaj naj bi bilo zdaj torej drugače? "Ne predstavljamo si, da ne bi imeli javnega zdravstva in šolstva. Skratka, ne predstavljamo si, da bi bila Slovenija takšna kot Madžarska."
Kaj pa si predstavlja, da lahko, in tudi obljublja, da bo spremenil v Pomurju, če bo vnovič izvoljen za poslanca?

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/EtuBVGlNE4A##

"Bratuškova je lagala ljudem"

Da so upokojenci potencialna volilna baza, so opazili tudi v Stranki Alenke Bratušek, kar je DeSUS precej vznemirilo. Jurša: "Bratuškova je dobesedno lagala ljudem, ko je govorila o regresu za letni dopust. Mi smo ga razdelili v pet razredov, kar se mi zdi bolj pravično od dveh razredov, ki ju je predlagala ona. Po njenem predlogu bi tisti z višjimi pokojninami dobili več, tisti z manjšimi pa manj." Bratuškova je, tako Jurša, imela priložnost, da se izkaže, ko je bila predsednica vlade, a je "milijarde evrov zmetala v banke za sanacijo, njen minister za finance Uroš Čufer pa je še izjavil, da upokojenci v času krize niso ničesar prispevali, in celo predlagal zmanjšanje pokojnin za deset odstotkov." Jurša poteze konkurentov ponazarja plastično: "V ribniku imamo 630 tisoč rib, pa s tem ne mislim, da so upokojenci ribe, govorim samo za ponazoritev. Od tega jih gre kar 75 odstotkov na volitve. Logično je, da so vsi prišli lovit k ribniku, v katerem so ribe." Ampak po tej logiki bi glede na naraščajoče število upokojencev morala podpora stranki DeSUS med slovenskimi volivci naraščati, ji pa, glede na javnomnenjske raziskave, pada. Letos jim namreč kaže precej slabše kot pred štirimi leti, ko so na volitvah dobili deset poslanskih sedežev, kar je bil tudi najboljši rezultat te stranke na volitvah doslej. "Prava raziskava se bo zgodila 3. junija, takrat bomo videli, koliko tehtamo," pravi Jurša, ki dodaja, da nikoli niso bili velika stranka. "Nas pa napadajo tako z leve kot z desne strani, to je resnica."
Z Jožefom Horvatom sta "poglihala"
Pomurski poslanci so znani tudi po tem, da imajo klub pomurskih poslancev, v katerem se skupaj zavzemajo za interese regije, kljub temu da prihajajo iz različnih političnih opcij, se med sabo dobro razumejo. "Resda Jože (poslanec NSi Jožef Horvat, op.a.) včasih malo izskoči, ker je v opoziciji, ampak tega mu niti ne zamerimo. Tako je bilo v primeru podaljšanja veljavnosti pomurskega zakona. Povedal sem mu, da bi lahko tudi jaz leta 2010, ko smo zakon sprejemali, za to iskal zasluge v javnosti, saj smo bili Anton Kampuš, Vili Trofenik in jaz glavni podporniki zakona v državnem zboru, pa tega nismo obešali na veliki zvon." Ampak, kot dodaja Jurša, sta se potem "poglihala."

Vrednote Franca Jurše? Iskren, pošten, ljudski človek

Franc Jurša z ženo živi v Branoslavcih, kjer je, pravi, njegov domicil že 62 let. Rojen je sicer v Grabah kot nezakonski otrok. Sta se pa z mamo potem preselila k njegovemu očetu v Branoslavce. Sam si je, ko si je ustvaril družino, sezidal hišo nedaleč stran od očetove domačije. "Žena je v službi, imava dva sinova, oba sta polnoletna - eden je še doma, drugi pa živi nekaj metrov stran, na moji domačiji. Če sem si želel, da oditeta ali ostaneta doma? Veste, to pa je od dnevnega razpoloženja odvisno -mojega in njunega (smeh)." Seveda naju zanima tudi, ali sta sinova bolj navezana na mamo ali nanj: "Mislim, da so otroci večinoma navezani bolj na mame." Ko pripomniva, da se popkovnica ob rojstvu prereže, pa reče: "Ta vpliv po mojem mnenju nikoli ne mine."


ac3ddfa91ff27448043eda063c995ff7
Nataša Juhnov
S čim politični konkurenti najbolj uzjezijo DeSUS? S tem, da začno nagovarjati upokojence.

In kaj sta otroka rekla, ko se je prvič odločil potegovati za sedež v državnem zboru? "Lahko povem po pravici? Takrat, ko sem začel, nič. Potem pa sta rekla, da zaradi tega nista ravno srečna, da pogosto trpita in ju drugi gnjavijo. Veste, kako smo moški, bolj eksplozivni, pa kakšno besedo znamo kar ‘zašpičiti’."
Ko pripomniva, da ga žena, ko pride v petek iz Ljubljane, gotovo bolj razvaja, kot ga je prej, se nasmehne: "Okrog razvajanj … ona postori vse, za kar moški mislimo, da so ženska opravila - za hišo, okolico hiše, za kuhinjo, cunje. No, kosim jaz, imamo namreč veliko parcelo okrog hiše - pravzaprav kosi samohodna kosilnica (smeh). Drugače pa, če bi vprašali ženo, bi rekla, da je ne razvajam (smeh). Res pa je, da kakšnih posebnih razvajanj dejansko ni."

bb1d5fce68248d015c0ad9df61bc2cd5
Nataša Juhnov
Jurša: "Zase bi rekel, da sem iskren, pošten in ljudski človek."

Dopust, pravi, rada preživljata doma, če pa že kam gresta, jima je priljubljena destinacija Slovenija. "Klasičnega dopusta pri naši hiši ni več, takega, ki si ga načrtoval že v začetku leta. Nimam nobenih velikih želja - ne hodim recimo na dopust na Gran Canario ali Grčijo. Slovensko primorje imava z ženo rada, tam imava prijatelje; včasih Gorenjska … Slovenija, če jo tako pogledaš - majhna je, a lahko marsikam greš. In vedno na novo jo spoznavaš. Malo gremo s prijatelji tudi z motorji naokoli." Motor? Franc Jurša je motorist? "Imam enega starega čoperja, ja, se pa zadnje čase malo vozim. Trije pari smo, ki si vzamemo dva, tri dni in se peljemo po Sloveniji."
In za konec še tole: na katere vrednote Franc Jurša, pravi, da prisega?

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/vveQgABrzdw##
Na drugi volilni obed od sedmih smo povabili pomursko poslansko kandidatko Levice Valentino Škafar. Kako je bilo na obedu z njo, boste na vestnik.si lahko prebrali v petek.

volilni obed poslanski kandidati volitve desus Franc Jurša