vestnik

Društvo Namesto pike vejica: Za posebne otroke, ki nas potrebujejo

Majda Horvat, 1. 11. 2020
Majda Horvat
Jožica Casar, predsednica društva Namesto pike vejica, s poslikanimi kamenčki, ki jih bodo člani prinesli na dom. Prošnje zanje sprejemajo na telefonski številki 041 974 134.
Aktualno

Društvo Namesto pike vejica so pred desetimi leti ustanovili starši, sorodniki in prijatelji otrok, ki imajo različne težave v razvoju, predvsem pri gibanju, povedno ime društva pa so si izbrali zato, ker nosi v sebi globoko sporočilo – otrokom pri njihovem razvijanju sposobnosti nikoli ne postavljajo pike, ampak samo vejice. »Postavimo vejico in gremo naprej,« je povedala Jožica Casar, predsednica društva, ki je registrirano kot društvo za pomoč osebam z motnjami v razvoju.

Potrebna optimizem in volja, a tudi denar


Društvo ima sedež v Mariboru, kajti pobudnice ustanovitve in prve nevrofizioterapevtke so bile iz Pesnice, deluje pa na območju Štajerske in Prekmurja. Glavni namen društva je pomagati staršem, ki zaradi finančnih težav svojemu otroku ne morejo omogočiti ustreznih fizioterapevtskih obravnav. Otroci imajo veliko energije, terapevti znanja, starši optimizma, a tu pa tam zmanjka denarja, pravijo pri društvu. »Naši otroci potrebujejo veliko fizioterapije, toda zdravstvena zavarovalnica plača le eno obravnavo na teden, včasih pa še tega ni možno dobiti. Težava je namreč v pomanjkanju zdravstvenega kadra glede na število otrok, ki potrebujejo strokovno pomoč,« pove Jožica Casar, katere sedemletna hčerka Nives tudi potrebuje to pomoč. 
Zaprte fizioterapevtske ambulante
Sogovornica opozori tudi na opazno nazadovanje otrok v času, ko so morale zaradi epidemije svoja vrata zapreti fizioterapevtske ambulante. »Trud in delo terapevtov v zadnjem letu ali dveh ter prizadevanja staršev doma so se v samo treh mesecih izničili,« pove sobesednica. Upajo in opozarjajo, da kljub epidemiji do popolnega zapiranja več ne bi prišlo, čeprav je murskosoboška bolnišnica zaradi zdravljenja bolnikov s covidom-19 najprej zaprla prav razvojno ambulanto. Tako jim zdaj ostajajo le zasebne ambulante.
Zapiranje razvojne ambulante pomeni, tako Casarjeva, da otroke, ki potrebujejo strokovno obravnavo, prikrajšamo za tisto, kar bi zmogli opraviti sami. To, da se otrok na primer sam hrani, ni vedno samoumevno, ampak je za to treba vzdrževati moč njegove roke. Zato pa je tako pomembna strokovna pomoč, torej pomoč tistih, ki imajo za to izobrazbo in znanje. Starši namreč pri tem niso dovolj.

bolečina v hrbtu, fizioterapija
Profimedia
Fotografija je simbolična.

Manj sveč za manj grobov


Društvo, ki zdaj šteje 48 članov in skrbi za 36 otrok, je po desetletju delovanja postalo že zelo prepoznavno, k temu pa so prispevale tudi akcije, ki so bile v javnosti zelo odmevne in deležne medijske pozornosti. Pred prvim novembrom je takšna akcija Manj svečk za manj grobov, katere nosilec je sicer dobrodelno društvo Fundacija Svečka, društvu Namesto pike vejica, ki pri tem sodeluje, pa ostane denar, ki ga njegovi člani zberejo. Decembra pa društvo samo izvede akcijo Vaš dar pod našo jelko. Takrat povabijo lastnike različnih lokalov, da nastavijo skrinjico društva, v kateri zbirajo prostovoljne prispevke. Tudi ta denar v celoti namenjajo plačilu storitev fizioterapije za otroke.

892825034a7561be2e4557f590d33607
Nataša Juhnov
Namesto pike vejica.

Kamenčki za spomin in v pomoč
Letos so zbrali manj denarja kot prej, pove predsednica, saj ni bilo toliko razpisov, na katere se društvo lahko prijavlja, hitro pa so skopnela tudi sredstva, ki so jih zbrali z donacijami. »Toda puške nismo vrgli v koruzo niti zdaj, ko je Fundacija Svečka zaradi epidemije pri akciji Manj sveč za manj grobov 2020 odpovedala zbiranje prispevkov na stojnicah,« je povedala sobesednica.
Po zgledu ene od članic, ki je lani z otrokom obiskovala terapije v Soči in ob tem slikala na kamenčke, so se v društvu odločili, da bo to letos prispevek vseh članov. Lani so namreč kamenčki, ki so jih ponudili na stojnici v Murski Soboti, vzbudili pri ljudeh veliko zanimanja.
Ker stojnice torej letos ne bo, bodo člani društva kamenčke z motivi v spomin na pokojne raznašali po terenu po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in tako zbirali prostovoljne prispevke. Vsi, ki bi si jih želeli, morajo to prej sporočiti po telefonu predsednici društva.

Telefonska številka za donacije 
Prav tako vabijo ljudi, ki še posebej v teh težkih časih želijo pomagati, da podprejo društvo z nakazili prispevkov na transakcijski račun, aktivirali bodo tudi telefonsko številko za zbiranje donacij s sporočili SMS, spomnijo pa se jih lahko tudi z nakazilom 0,5 odstotka dohodnine za donacije. V društvu upajo, da bodo na tak način zbrali dovolj denarja za fizioterapevtske obravnave vseh otrok v društvu do konca tega leta.

namesto-pike-vejica jožica-casar