vestnik

Začeli bodo zbirati podpise za višje pokojnine in možnost pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Vestnik.si, STA, 24. 4. 2023
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Danes se bo začelo zbiranje podpisov volivcev za vložitev predlogov zakonov o izrednem zvišanju pokojnin in o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Za višje pokojnine se zavzema civilna iniciativa Glas upokojencev, za možnost pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pa Srebrna nit.

Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov se bo iztekel 22. junija.

Glede na zakonski predlog civilne iniciative Glas upokojencev bi pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1500 evrov pa za pet odstotkov. Zakon bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme.

Zakonski predlog društva Srebrna nit pa omogoča pomoč pri prostovoljnem končanju življenja v skrajni stiski posameznika ob koncu življenja, ko mu ne moreta pomagati niti medicina niti paliativna oskrba. Predlog izrecno odreka pomoč v primeru akutnih duševnih motenj, določa obvezno mnenje psihiatra o opravilni sposobnosti pacienta in psihiatrovo navzočnost pri sklepnem dejanju pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Predvideno je, da bo potrebna notarska overovitev pacientove prošnje in informirane odločitve, za izdajo recepta za smrtonosno učinkovino pa je določena komisija RS za pomoč pri prostovoljnem končanju življenja. Pacienti se bodo lahko tudi vnaprej odrekli skrajševanju življenja, če si tega ne želijo.

Če bo pobudnikom v 60-dnevnem roku uspelo zbrati 5000 podpisov podpore pod posamezni predlog, bo predsednica državnega zbora po prejetju zakonskih predlogov z zadostnim številom podpisom obvestila poslance o začetku zakonodajnega postopka.

dz pobuda zakon pokojnine bolezen smrt
Kaj zdaj berejo drugi