vestnik

Zasebna pediatrična ambulanta v Murski Soboti zaprla vrata. Starše o tem obveščal telefonski odzivnik

Majda Horvat, 13. 9. 2023
Jure Kljajić
V Zdravstvenem domu Murska Sobota pravijo, da imajo za morebitni prevzem navedenega programa oziroma prevzem vseh opredeljenih pacientov zagotovljene ustrezne in zadostne kadrovske kapacitete.
Aktualno

Zdravnica dala odpoved, lastnik Medicinskega centra Maj mestni občini vrnil koncesijo. Mlade družine lahko izbirajo med trinajstimi pediatri, ki še ne dosegajo glavarinskega količnika

Starše, ki so z otroki obiskovali zasebno pediatrično ambulanto Medicinski center (MC) Maj v Murski Soboti, je te dni ob telefonskem klicu, da bi se naročili na pregled, čakalo neprijetno presenečenje. Telefonski odzivnik jim je namreč sporočal, da je center s 16. avgustom prenehal opravljati medicinsko dejavnost in da naj si poiščejo drugega osebnega zdravnika. Tega niso pričakovali, saj je po smrti priljubljene otroške zdravnice Marjete Maroša Meolic, ki je bila izbrana zdravnica številnih otrok, delo v centru nadaljevala pediatrinja Valentina Golob.

Razume skrb

Lastnik zasebnega zdravstvenega centra Damjan Meolic je povedal, da so se po smrti soproge aprila letos trudili, da bi ohranili dejavnost, kar jim je tri mesece tudi uspevalo, vendar je potem zdravnica Valentina Golob kot nova nosilka dejavnosti dala odpoved. Ker v kratkem času novega pediatra niso mogli dobiti, so center zaprli, koncesijo pa vrnili koncedentu. »O zaprtju smo obvestili tako občino kot zavod za zdravstveno zavarovanje,« pove Meolic. Razume skrb staršev, ki morajo zaradi zaprtja centra zdaj iskati drugega pediatra, prepričan pa je tudi, da ima murskosoboški zdravstveni dom večje možnosti, da pridobi dodatnega pediatra, kot so jih imeli sami.

Valentina Golob je v ambulanti MC Maj začela pomagati pri delu po tednih pred dobrim letom, maja letos pa je prevzela mesto nosilke dejavnosti, saj bi bila sicer koncesijska pogodba prekinjena. S tem so se starši otrok tudi lahko odločali, da bo izbrana zdravnica njihovih otrok. A kot pojasnjuje, jima z lastnikom ni uspelo uskladiti mnenj glede nadaljnje zaposlitve. »Zato sem se odločila, da zaprosim za pridobitev koncesije in tako nadaljujem delo izbranega pediatra, ki ga z velikim veseljem opravljam. Te dodelitve niso v mojih rokah, želim pa si, da bi se zadeve čim prej uredile tako, da bi bilo v najvišje dobro otrok in njihovih staršev,« pravi Golobova.

zdms, zdravstveni-dom-murska-sobota, zdravstveni-dom, pedopsihiatrična-ambulanta
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.


MC Maj je imel na osnovi podeljene koncesije, ki bi se po petnajstletnem obdobju iztekla konec septembra, sklenjeno pogodbo o izvajanju dejavnosti z murskosoboško enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Lastnik centra je zdravstveno zavarovalnico o prenehanju dejavnosti pisno obvestil 28. avgusta. »Zavarovane osebe si bodo lahko izbrale novega osebnega zdravnika med 13 pediatri na območju Območne enote Murska Sobota, ki še sprejemajo zavarovane osebe, saj še ne dosegajo dogovorjenega števila glavarinskih količnikov na tim. Ta pa je 1895 količnikov,« o možnosti izbire za zavarovance, ki so ostali brez osebnega zdravnika, sporočajo iz ZZZS. Seznam zdravnikov, ki še imajo prosta mesta za sprejem novih zavarovancev, je objavljen na spletni strani ZZZS, po njihovih evidencah pa je imela zdravnica Valentina Golob 1. septembra opredeljenih še 726 zavarovanih oseb.

Zasebnemu podjetju MC Maj je koncesijsko pogodbo za opravljanje zdravstvene dejavnosti v sklopu javne zdravstvene mreže podelila murskosoboška občina in ob novi nosilki dejavnosti tudi dovolila nadaljevanje pravic. Toda občina je 24. avgusta prejela pisno obvestilo koncesionarja, da odstopa od podaljšanja koncesije, saj več ne bo opravljal zdravstvene dejavnosti, so za Vestnik povedali na občini.

Zdravstveni dom lahko sprejme vse

Koncesijo za opravljanje javne službe na primarni ravni zdravstvene dejavnosti po zakonu o zdravstveni dejavnosti podeli občina s soglasjem ministrstva za zdravje, vendar samo, če koncedent ugotovi, da javni zdravstveni zavod ne more zagotavljati opravljanja zdravstvene dejavnosti v obsegu, kot je določen z mrežo javne zdravstvene službe, oziroma če javni zdravstveni zavod ne more zagotoviti potrebne dostopnosti zdravstvenih storitev. Če je izpolnjen ta pogoj, občina pripravi koncesijski akt in pridobi soglasje tako ZZZS kot tudi ministrstva za zdravje, nato pa objavi javni razpis za podelitev koncesije in izbere ponudnika. A pred sklenitvijo koncesijske pogodbe mora občina ponovno pridobiti soglasje ministrstva.

simbolična, otroci, starši, pediatrična-ambulanta, sanja, družinski-zdravnik
Jure Kljajić
Slika je simbolična.


Možnost ponovne podelitve koncesije za izvajanje zunajbolnišnične pediatrične dejavnosti na območju murskosoboške občine je torej odvisna od tega, ali lahko Zdravstveni dom Murska Sobota zagotovi zdravstveno varstvo za vse zavarovance, ki so zaradi zaprtja zasebne pediatrične ambulante ostali brez izbranega zdravnika. Kot pravijo v zdravstvenem domu, jih je občina o tem že povprašala, in dodajajo, da so sami pripravljeni v celoti prevzeti in zagotoviti izvajanje programa v obsegu, kot je to določeno z mrežo javne zdravstvene službe za vse opredeljene bolnike pri donedavnem koncesionarju. »Za morebitni prevzem navedenega programa oziroma prevzem vseh opredeljenih pacientov imamo zagotovljene ustrezne in zadostne kadrovske kapacitete, torej zdravnike specialiste pediatrije, kader zdravstvene nege, administrativni tehnični kader, laboratorij, ustrezne prostore in delovna sredstva ter preostalo medicinsko opremo in spremljajoče dejavnosti,« so še sporočili iz zdravstvenega doma.

Ponovno odločanje o tem, komu ali sploh bo podeljena koncesija, kakor tudi ponujena prosta mesta pri zdravnikih v zdravstvenih domovih ne zmanjšujejo stiske staršev, ki so s svojimi otroki nepričakovano ostali pred zaprtimi vrati zdravstvene ustanove, kjer je osebje poznalo njihove težave in razumelo potrebe, otroci pa so jih sprejemali. Pri novi izbiri gre namreč tudi za ustvarjanje osebnega odnosa.

pediatrična-ambulanta murska-sobota koncesije valentina-golob medicinski-center-maj