vestnik

Policija vložila kazensko ovadbo v primeru smrti dojenčka na Goričkem

Vestnik.si, 11. 7. 2024
Jure Kljajić
Otrok je bil ob prihodu v bolnišnico neodziven, ni dihal in je bil brez utripa.
Črna kronika

Policisti so kazensko ovadili eno fizično osebo.

Na Policijski upravi Murska Sobota so za N1 potrdili, da so v primeru smrti sedemmesečnega dojenčka, ki je z družino živel na Goričkem, podali kazensko ovadbo proti fizični osebi.

Spomnimo, da je bil 17. februarja v urgentni center Splošne bolnišnice Murska Sobota pripeljan sedemmesečni dojenček, ki je kljub oživljanju umrl. Zdravnik je pojasnil, da so svojci poklicali reševalno službo, ker otrok ni dihal in je bil neodziven. Reanimacija se je nadaljevala v urgentnem centru, a po eni uri so ugotovili smrt. Zaradi izčrpanega videza otroka so pristojni obvestili policijo, socialno službo in zdravnico v ZD Murska Sobota ter odredili sodno obdukcijo.



Patronažna služba ni bila obveščena o nosečnosti in rojstvu tega otroka, saj starši niso oddali uradne prijave. »Zaradi tega v pristojni službi ni bilo vzpostavljenega nobenega predhodnega spremljanja zdravstvenega stanja otroka. Posledično pri družini ni bilo zabeleženih obiskov patronažne službe, ki bi lahko ponudila podporo ali spremljala razvoj otroka. V času pred tragičnim dogodkom zdravstvene službe tudi niso zabeležile obravnave otroka,« so za Vestnik takrat pojasnili iz murskosoboškega ZD.  

Smrt dojenčice je vsaj nekoliko posegla v okorelost nekaterih zdravstvenih ustanov. Te so se postavile na varno stran v bojazni, da bi pri medsebojnem obveščanju o zagotavljanju zdravstvenega varstva morda kršile pravila o varovanju osebnih podatkov. Raznovrstnost praks obveščanja patronažnih služb po Sloveniji je razkril tudi varuh človekovih pravic, ki je že lani preučil način obveščanja patronažnih služb po odpustu porodnice iz porodnišnice. Ključna ugotovitev varuha je bila, da zaradi neenake prakse obveščanja patronažnih služb prihaja do kršitve načela enakega varstva pravic po 22. členu ustave. Zato je ministrstvu za zdravje priporočil vzpostavitev enotne prakse obveščanja in pozval k boljšemu sodelovanju med ustanovami, pri čemer naj odgovornost obveščanja patronažne službe po odpustu iz porodnišnice ne bo preložena na porodnice. V Splošni bolnišnici Murska Sobota so tako uvedli obrazec za pisno obveščanje patronažnih služb. 

smrt dojenček goričko pu-ms kazenska-ovadba