vestnik

(25 LET PENA) Nogometni orač iz Sela, ki se je vpisal v zgodovino

Andrej Bedek, 29. 5. 2020
Vestnik.si
Džimi v Penu aprila 1995.
Popularno

Džimi iz Sela je spomladi 1995 šel po plug in potegnil brazde po igrišču NK Rotunda, ker ga je zabolel poraz z 0 : 10 proti sosedom iz Bogojine.

Ko ti šefi naročijo, da za 25. obletnico Pena najdeš tistega, ki se je s traktorskim plugom spomladi 1995 spravil nad nogometno zelenico takratnega NK Rotunda, pri tem pa imaš v rokah le stari časopisni članek, narediš, kar moraš. Ker razpolagaš s približnimi informacijami, kje je Džimi doma, pokličeš pač nekoga v Selo. In že po prvem klicu izveš, da je orača nogometnega igrišča pogosto mogoče najti pred kmetijsko zadrugo v Fokovcih. Vzameš torej službeni avto in članek iz arhiva. Dvajset minut vožnje navkreber mimo Sebeborcev in Andrejcev, pa si že tam.

džimi, selo
Andrej Bedek
Džimi četrt stoletja kasneje – namesto traktorja Zetor 5245 traktor IMT 533.

Ko na parkirišču zadruge pobaraš tamkajšnjo trgovko, ali je morda Džimi kje blizu, ta takoj odgovori: »A našega Džimija iščete? Ne, danes ga še ni bilo. Ga pokličem?« »Seveda, gospa, prosim, hvala.« Mozaik je hitro sestavljen. Trgovka namreč zrecitira: »Džimi je v Murski Soboti. Povedala sem mu, da ga iščete zaradi oranja igrišča. Pripelje se ob 12.10 z avtobusom na postajo v Fokovcih. Pravi, naj pridete kar k njemu domov.«

džimi, selo
Andrej Bedek
Džimi četrt stoletja kasneje – namesto traktorja Zetor 5245 traktor IMT 533.

Še isti dan ob 12.30 smo storili prav to. Potrkali smo na priprta vrata ene od hiš v Selu in vprašali, ali je Džimi morda doma. In se zasliši iz notranjosti: »Kar naprej. Kako za vraga ste me našli po 25 letih!« Ko mu pokažemo časopisni članek, Džimiju zastane dih, orosi se mu oko. Članek vzame v roko in sede za mizo v kuhinji. »Najprej naj povem, da me ni nihče napeljal v oranje, kot so to govorili naokoli. Preprosto me je zmotilo, da je Rotunda z Bogojino izgubila tako visoko na domačem igrišču. Že ob polčasu je bilo 0 : 6, na konca pa kar 0 : 10. Ker sem bil sam nekoč nogometaš, nisem mogel prenesti poraza,« je podčrtal Džimi, danes star 46 let. S plugom se je na igrišče torej spravil kot 21-letnik. »Želel sem potegniti štiri brazde od gola do gola, a nisem uspel, ker so me štirje ljudje ustavili in potegnili s traktorja,« je še opisal konec neuspelega podviga.

Kaj takega danes ne bi več ponovil, ker ga veliki nogomet, ki ga v Selu sicer sploh več ne igrajo, ker je klub leta 2018 celo razpadel, ne zanima več. »Lepo pa je, da ste se spomnili name. Pa ne pozabite mi prinesti Pena, v katerem bom spet nastopil,« se je še v slovo zasmejal Džimi.

pen selo časopis oranje
Kaj zdaj berejo drugi