vestnik

Dokumentarec Duhovnica uvrščen na festival Hot Docs v Toronto

Vestnik.si, STA, 29. 3. 2024
Jure Kljajić
Duhovnica.
Popularno

Na 31. Festival dokumentarnega filma Hot Docs v Torontu, ki bo od 25. aprila do 5. maja, se je v sklopu programa The Changing Face of Europe (Spreminjajoči se obraz Evrope) v izbor devetih evropskih dokumentarnih filmov uvrstil tudi dokumentarni celovečerni film Duhovnica režiserke Maje Prettner, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Filmi so bili izbrani na podlagi predlogov evropskih ustanov za filmsko promocijo, ki so članice evropskega promocijskega združenja European Film Promotion (EFP). Pred tem se je v omenjenem programu leta 2019 predstavil slovenski dokumentarni film Koliko se ljubiš režiserke Nine Blažin.

"Vesela sem in počaščena, da bo naš film po lepih odzivih doma prestopil meje in dosegel tudi mednarodno publiko na Hot Docs v Torontu. Hvaležna sem glavni nastopajoči Jani in celotni ekipi, ki je z mano več let soustvarjala to zgodbo. Izplačalo se je vztrajati in predvajanje filma v sklopu tako pomembnega festivala je resnično lepo darilo in dobra popotnica vsem nam in tudi slovenskemu dokumentarnemu filmu," je ob tem povedala režiserka Maja Prettner.


Dokumentarec je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra (SFC). Producenta filma sta Boštjan Virc in Nataša Vugrinec iz Studia Virc. Ob mednarodnem uspehu Duhovnice je Vugrinec izrazila veselje, da je napočil trenutek, ko je bila intimna pripoved iz "majhne" Slovenije prepoznana kot zgodba, ki ima kaj povedati tudi v "velikem svetu", kot je Severna Amerika.

"To priznanje nam daje tudi zagon za prihodnje projekte," je dodala in se zahvalila minimalni ekipi, ki je nekaj let snemala material za dokumentarni film na pogon lastnega entuziazma, še preden je film sploh dobil producenta.

duhovnica, film, maja-prettner
Jure Kljajić
Duhovnica.



Dokumentarni film Duhovnica več let spremlja evangeličansko duhovnico Jano, ki se odloči za izstop iz duhovniškega poklica. Pri tem pa se mora soočiti s težo dodatnih izzivov - od spolne zlorabe v otroštvu in odpiranja starih ran do reševanja zapletenih družinskih odnosov.

Duhovnica je na 26. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejela vesno za najboljšo montažo, nagrado za najboljši film po izboru občinstva in nagrado za najboljši film po izboru Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk, so še sporočili iz SFC.

kanada film festival duhovnica