vestnik

Na gledaliških odrih v Prlekiji Nemogoči zapleti in Sindikalni izlet

M. Ha., 19. 1. 2024
Sara Vinkovič
Sindikalni izlet v Ljutomeru.
Popularno

Aktivni gledališčniki Kulturnega društva 2020 so združili moči tudi z društvom Svobodna Ukrajina

Gledališka dejavnost na desnem bregu Mure je zelo živa. Minuli petek so člani Kulturnega društva 2020 v ljutomerskem domu kulture ponovno uprizorili komedijo Sindikalni izlet, ki so jo premierno odigrali v začetku decembra. Avtor dramskega besedila, ki govori o dinamiki dveh različnih parov, je domačin Zlatko Zdovc. V uvodnem prizoru spoznamo Toneta (Jožef Pečnik) in Julijo (Fani Zorec), ki sta si neizmerno naklonjena, iz njunega pogovora pa že spoznamo nekaj lastnosti drugega para, to sta Miha (Albin Rožman) in Micika (Mira Rebernik Žižek). Zaslutimo lahko že, kaj se je dogajalo na prvem sindikalnem izletu, ki ga je organiziral osnovnošolski sindikat. V igro vstopi nov lik, tajnica Tatjana (Olga Naizhar), ki jo je zagodla Mihi, saj sta prav onadva morala skupaj preživeti noč, ker je v hotelu zmanjkalo enoposteljnih sob.

sindikalni izlet, nemogoči zapleti, gledališče, kulturno društvo 2020
Sara Vinkovič
Olga Naizhar

Po Madžarski pride na vrsto Italija, nabiranje novih kulturnih užitkov v deželi kulinaričnih pregreh in s tem nov krog pogajanj med Miciko in Mihom. Tudi tokrat Mihi uspe pridobiti dovoljenje žene za udeležbo na sindikalnem izletu. Tokrat Miha sicer ne spi v isti postelji s sodelavko, se pa pripeti nekaj drugega ... V sklepnem prizoru s Tonetom in Julijo Zdovc ublaži konfliktni odnos in ustvarjalna ekipa predstave publiki predstavi harmonijo ljubečega odnosa. Režija in dramaturgija sta delo Sandija Jesenika, za kostumografijo in oblikovanje maske je poskrbela Nina Šulin, asistent kostumografinje je bil Kristjan Herzog, oblikovalec svetlobe in tona pa Stanislav Kaučič. Predstavo so pripravili ob sklepu praznovanja 120-letnice povezane gledališke dejavnosti v Prlekiji.
Štirje skeči, štirje zapleti
Že naslednji dan, v soboto, je bila v kulturnem domu pri Mali Nedelji na sporedu nova komedija z naslovom Nemogoči zapleti, ki je nastala v sodelovanju že omenjenega Kulturnega društva 2020 in Kulturno-humanitarnega društva Svobodna Ukrajina. Predstava je premiero doživela konec decembra v Ljutomeru, ima pa tudi dobrodelno noto, saj so prostovoljne prispevke, 1300 evrov, namenili za nakup zunanjih otroških igral pri Osnovni šoli Mala Nedelja.

sindikalni izlet, nemogoči zapleti, gledališče, kulturno društvo 2020
Gledališka šola Ljutomer/FB
Nemogoči zapleti pri Mali Nedelji.

Gre za štiri skeče po motivih Ženskega kvartala, humoristične oddaje v Ukrajini, ki je nastala kot nadaljevanje Kvartala 95 Volodimirja Zelenskega. Prvi prikazuje dogajanje v povprečni družini, ki živi v kijevskem stanovanju, po napadu Rusije na Ukrajino, drugi govori o občutkih očeta, ko mora svojo hčerko pustiti na prvi zmenek, tretji o hitrosti, s katero menedžer hiti voščit svojemu šefu vse najboljše za rojstni dan, zadnji pa o ženi, ki je prišla prosit nekdanjo ljubico svojega moža, naj se vrne k njemu. Skeče je prevedla Svetlana Oletič, režijo je tako kot pri Sindikalnem izletu prevzel Sandi Jesenik, na odru pa nastopijo Olga Naizhar, Bernard Rebernik, Sabina Štuhec, Svetlana Gurij, Alisa Oletič, Rajko Košič, Dejan Stajnko in Svetlana Oletič.

sindikalni izlet, nemogoči zapleti, gledališče, kulturno društvo 2020
Gledališka šola Ljutomer/FB
Nemogoči zapleti

Debi Olge Naizhar
Kulturno-humanitarno društvo Svobodna Ukrajina je bilo ustanovljeno pred dvema letoma po napadu Rusije na Ukrajino. Ena najbolj aktivnih članic je Olga Naizhar, Ukrajinka, ki že štirinajst let živi v Sloveniji, nastop v predstavah Sindikalni izlet in Nemogoči zapleti pa je bil njen debi na gledaliških odrih. Velja izpostaviti njeno odlično igro in imitacijo petja v slogu Marilyn Monroe ter plesa v slogu italijanske dive Raffaele Carra v Sindikalnem izletu. Kot je povedal režiser Sandi Jesenik, "če bi jo videl filmski režiser Pedro Almovar, bi zagotovo dobila vlogo v njegovem filmu".
Bernard Rebernik
Ustvarjalci Sindiklanega izleta.
kulturno-društvo-2020 kulturno-humanitarno-društvo-svobodna-ukrajina sindikalni-izlet nemogoči-zapleti