vestnik

Najboljši kulinarični blog v Sloveniji ima Sobočanka

Damjana Nemeš, 20. 11. 2018
Osebni arhiv
Pred kratkim je izšla Urškina knjiga 220 stopinj poševno.
Popularno

Urška Fartelj je avtorica priljubljenega kulinaričnega bloga 220 stopinj poševno, ki ga ljubiteljem dobre hrane ter novih, enostavnih in svežih receptov ni treba posebej predstavljati. Kolikšna je priljubljenost kulinaričnega bloga, govori tudi dejstvo, da ga »všečka« že čez 32.000 oseb.

Nov mejnik je z blogom dosegla te dni, ko so ga razglasili za najboljšega v Sloveniji. »Največje priznanje mi je, ko vidim, v kolikšnem številu me ljudje berejo, kako radi kuhajo, pečejo po mojih receptih. Še bolj pa se razveselim, ko mi kdo pokaže fotografijo jedi, ki jo je pripravil po mojem receptu. To mi da elan za naprej. Nagrada za najboljši kulinarični blog pa je neke vrste češnjica na vrhu torte. Naj je torta, ki jo narediš, še tako okusna in sočna, je s 'češnjico' še lepša. Vsi imamo radi lepo okrašene sladice,« je Farteljeva slikovito opisala, kaj ji to priznanje pomeni.


cec1852f21d908bae852400207e15c50
Nataša Juhnov
Urška Fartelj, avtorica kulinaričnega bloga 220 stopinj poševno.


Blogi, ki jih je ocenjevala štiričlanska strokovna komisija v sestavi Janez Bogataj, Boštjan Napotnik in predlanska zmagovalca, blogerja iz Jernej Kitchen ter hrvaška blogerka Lili Bašić iz Travelling oven, so morali izpolnjevati številne pogoje, saj je komisija ocenjevala vse od izvirnosti, fotografij, komunikacije z bralci na blogu, Facebooku, Instagramu, potem tudi videz in ličnost bloga ter aktivnosti objav, torej, kako pogoste so bile objave, kaj se je objavljajo, na koncu pa tudi stil in slog pisanja.

11052b1180486f9e62bef385bf604d5e
Osebni arhiv
Pomoč pri kuhanju in ustvarjanju receptov je vedno dobrodošla.


Poleg te nagrade pa je Urška Fartelj pred kratkim izdala tudi knjigo 220 stopinj poševno. Kot je povedala, je vsebina za knjigo nastala relativno hitro, saj je precej receptov, vključenih v knjigo, že objavljenih na blogu. »Mladinska knjiga, ki je knjigo izdala, je želela, da je moja knjiga nekoliko drugačna od preostalih kuharskih knjig, da je napisana kot blog, kot življenjska zgodba, torej, da niso samo nanizane sestavine, postopek priprave in fotografija jedi, ampak da ima vsak recept dejansko svojo zgodbo,« je še dodala. Recepti, nasveti in triki v kuhinji so zbrani na 260 straneh.


Dlje časa pa so nastajale predvsem fotografije. Ker je Farteljeva želela v knjigi res pristnost, tudi glede fotografij, se je moralo obrniti leto, kakor je povedala. »Morala je zacveteti ajda, moral je dozoreti paradižnik, moralo je zrasti zelje, da sem lahko vse to ujela v objektiv.« Kot je še dodala, se ji letos res veliko dogaja – tako glede bloga, dela, nje same in tudi njene družine. »Ne dojemam še dobro vseh teh uspehov. Pohvale padajo z vseh strani, tako velikokrat niti ne uspem prebrati vseh sporočil. Lepo je, pa tudi naporno,« je povedala.

af28236651f9b8719f72a677c15bfcdd
Osebni arhiv
V knjigi so zajete številni recepti, objavljeni tudi na blogu.

4bb966b1ac531a00660149ff807c908a
Osebni arhiv
V knjigi so zajete številni recepti, objavljeni tudi na blogu.

Osebni arhiv
220 stopinj poševno je najboljši kulinarični blog v Sloveniji. 
kulinarični blog 220 stopinj poševno Urška Fartelj nagrada