vestnik

Preverite, kdaj bodo v pomurskih občinah prižgali lučke

Ines Baler, 2. 12. 2023
Jure Kljajić
Ulice, domovi ter središča krajev in občin bodo imele decembra drugačno podobo. Krasile jih bodo praznične lučke, smreke ter drugi okraski, ki bodo v ljudeh zbujali radost.
Popularno

Večina pomurskih občin varčna pri načrtovanju okrasitev

Pomurski kraji in občine bodo v prihajajočih dneh zasvetili v soju prazničnih luči. Začel se je veseli december, ki s seboj prinaša številne dogodke in aktivnosti. V občinah v regiji smo preverili, kaj pripravljajo, koliko sredstev bodo namenili za okrasitve in dogodke in ali so bili zaradi vse večjih stroškov, ki jih imajo na različnih področjih, pri načrtovanju bolj preudarni. 

Lučke so že 1. decembra prižgali v občinama Lendava in Velika Polana, v ponedeljek jih bodo v Občini Moravske Toplice. Več o tem TU

V soboto bodo lučke prižgali v Občini Hodoš, z njimi bodo osvetlili občinsko zgradbo, središče kraja in vaški dom v Krplivniku. Postavili bodo tudi adventni venec ter leseno hiško z lučkami. Ob prižigu lučk bo prišel Miklavž in obdaril otroke, ki v občini obiskujejo vrtec in šolo. »Vse to je novost, ker občina v prejšnjih letih za to ni namenjala posebnih sredstev,« pravijo v občinski upravi in dodajajo, da bodo za decembrske aktivnosti namenili okoli pet tisoč evrov. Tudi kraji v Občini Kuzma bodo zasijali v soboto popoldne. Za zamenjavo dotrajanih in nedelujočih lučk so letos namenili tisoč evrov, sprva načrtovano obsežnejšo okrasitev pa so zaradi zmanjšanja stroškov skrčili in le zamenjali lučke z bolj varčnimi. 2. decembra bo zasijala tudi Občina Odranci, za to bodo uporabili razsvetljavo iz prejšnjih let. Okoli tisoč evrov bo za okrasitev namenila Občina Turnišče, smreke, ki bodo stale pred občinsko stavbo in po vaseh v občini, pa bodo podarili občani. Lučke bodo začele pri njih svetiti 4. decembra. 

simbolična, lučke, praznična-okrasitev, božična
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.


Nekaj novosti bo v Občini Šalovci. Župan Iztok Fartek je dejal, da bodo okrasili vse vasi, lučke bodo v sodelovanju z zavodi in društvi prižgali 8. decembra. V bližini krožišča v Šalovcih bo stala praznična vasica z Božičkovim nabiralnikom in foto točko, v sredini krožišča pa bo adventni venec. V Turistično-nastanitvenem centru Peterloug v Markovcih bodo prvič pripravili razstavo jaslic in prazničnih aranžmajev. Stroški bodo v višini dobrih 12 tisoč evrov. Deset tisoč evrov bo za praznično okrasitev, miklavževanje in silvestrovanje namenila Občina Grad, kjer bosta okrašeni naselji Grad in Motovilci. Postavili bodo tudi nekaj jelk in adventni venec, lučke pa bodo prižgali na prvo adventno nedeljo. Nekoliko manj, od osem do deset tisoč evrov, bo za okrasitev odštela Občina Črenšovci. »Tako kot vsako leto bomo okrasili vaško jedro v Črenšovcih in na različnih območjih vseh vasi  namestili okrasne lučke na javni razsvetljavi,« pravi županja Vera Markoja, ki je dodala, da bo prižig lučk 4. decembra. Okoli 6500 evrov bo za praznično okrasitev namenila Občina Beltinci, tudi tokrat so okrasili grajski park, Ravensko, Panonsko ulico in Ulico Štefana Kovača. »Ker si prizadevamo biti čim bolj varčni, bomo nameščali zgolj obstoječo opremo,« pravijo. V cankovski občini so se obrnili tudi na donatorje, za dejavnosti v zadnjem mesecu leta pa bodo odšteli dobrih pet tisoč evrov. V središču Cankove bodo ob petkih in koncih tedna adventna druženja, za katera bodo poskrbela društva, lučke pa bodo prižgali v petek, 8. decembra. 


V Prlekiji okoli Miklavža

Nekoliko specifična je situacija v Občini Radenci. Pravijo, da veliko sredstev za decembrske aktivnosti nimajo zaradi izdatkov, ki so jih imeli zaradi ujm v poletnih mesecih, delo pa jim otežuje tudi nepotrditev rebalansa za letošnje leto in odstop občinskih svetnikov. Bodo pa kljub temu okrasili vhod v park, nov amfiteater in kandelabre. »Za najmlajše bomo v krajevni knjižnici postavili Božičkovo pisarno,« so dejali in dodali, da bo prvič pri njih Božičkov nabiralnik s severnega pola, ki bo deloval med 1. in 13. decembrom. Tak nabiralnik bo stal tudi v Murski Soboti in v Občini Veržej, kjer ga bodo odprli 9. decembra pred gasilskim domom v Banovcih. Tam bo tudi letos Božična vas. 

V Murski Soboti bodo lučke zasvetile 5. decembra (podrobneje smo o njihovem programu pisali TU), prav tako v Občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Okrasitev bo tam nameščena okoli kulturno-upravnega središča in takrat bo otroke tudi obdaril Miklavž. Prvič bodo pred omenjeno stavbo postavili novoletno drevo, za okrasitev pa imajo zagotovljenih tri tisoč evrov. Dan pozneje bo zažarelo tudi v Občini Ljutomer, kjer dodatnih stroškov v primerjavi s prejšnjimi leti niso imeli. Program ob prižigu lučk bo pripravil ljutomerski vrtec, takrat se bo odprlo tudi drsališče, ki bo obratovalo en mesec. Vsako decembrsko soboto bo na Glavnem trgu božična tržnica, na kateri bodo sodelovali lokalni ponudniki, javni zavodi, društva in organizacije. Okoli 6. decembra bodo lučke prižgali tudi v sosednji, križevski občini, kjer bodo v sodelovanju z lokalnimi društvi pripravili številne dogodke, ter v Občini Apače, kjer bodo za praznično okrasitev v podobnem obsegu kot prejšnja leta odšteli okoli 2500 evrov. Tudi Občina Gornja Radgona bo lučke prižgala na dan svetega Nikolaja. Za kritje stroškov svetlobne okrasitve mesta in naselij Mele, Spodnja Ščavnica in Negova ter nabavo novoletne jelke načrtujejo deset tisoč evrov, Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona pa bo za dogodek Pravljično mesto, ki bo letos na ploščadi pred mladinskim centrom, kjer se bodo predstavljali zavodi in društva, namenil štiri tisoč evrov. Ob prizorišču bo urejen še pravljični park za otroke.

simbolična, lučke, praznična-okrasitev, božična
Jure Kljajić
Ulice, domovi ter središča krajev in občin bodo imele decembra drugačno podobo. Krasile jih bodo praznične lučke, smreke ter drugi okraski, ki bodo v ljudeh zbujali radost.



Sodelujejo prebivalci

V Občini Razkrižje bodo varčne LED-lučke napeljali vzdolž državnih cest Razkrižje–Gibina in Razkrižje–Veščica, postavili bodo smreke in okrasili okolico Ivanovega izvira. Lučke bodo prižgali 2. decembra, višina stroškov bo okoli tisoč evrov, vaščani Gibine pa bodo postavili tudi adventni venec pri kapelici. Tudi dobrovniška občina bo namenila okoli tisoč evrov in kot vsako leto so tudi letos skušali ostati racionalni, okrasili pa bodo središča naselij in nekaj ključnih točk. Na prvo adventno nedeljo bodo zasvetile tudi lučke v Občini Rogašovci, ko bodo na Trgu svetega Jurija tudi postavili jelko. Za aktivnosti prazničnega decembra pa bodo namenili 5500 evrov.

Nekatere občine dodatnih sredstev za okrasitev ne bodo namenile, ena teh je Občina Kobilje. Postavili bodo nekaj jelk, luči pa bodo zasijale v začetku decembra. Tudi puconska občina bo uporabila okrasitev iz minulih let, namestili jo bodo na občinsko zgradbo in v okolici. Za okrasitev vasi bodo poskrbeli prebivalci naselij. Občina v proračunu nima zagotovljenih sredstev za ta namen in jih zaradi naravnih nesreč ni načrtovala. Kot so povedali, uradnega prižiga lučk ne bo, ga bodo pa imele posamezne vasi. 

obešanje-lučk, božične-lučke, okrasitev-mesta, komunala-murska-sobota, varnostni-pas
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

december praznične-lučke pomurske-občine prižig-lučk stroški