vestnik

V Gornji Radgoni odpotovali s Tomažem Pengovom

Vestnik.si, 17. 4. 2022
info@tic-radgona.si
Dokumentarni biografski film Odpotovanje režiserke Petre Seliškar je bil prikazan v radgonskem mladinskem centru.
Popularno

Mladinski center Gornja Radgona je pripravil brezplačni filmski večer s prikazom dokumentarca Odpotovanje in poslušalnico glasbe, ki so jo skozi zgodovino ustvarili različni kantavtorji.

Dokumentarni film Odpotovanje prikazuje nastanek plošče Odpotovanje, ki velja za prvi slovenski kantavtorski album. Kitarist in pevec Tomaž Pengov, ki je preminul leta 2014, ga je posnel večinoma v prostoru svojega stranišča leta 1973, potem ko se je skupaj s prijateljem Andrejem Zdravičem vrnil s potovanja po Grčiji (Atene, Delfi, Kreta, Santorini). 

7649e3a0-53d6-4974-81bc-2f0300391ed2
osebni arhiv
Naslovnica albuma Odpotovanja avtorja Tomaža Pengova.

Dokumentarec režiserke Petre Seliškar, nastal leta 2020, podrobno osvetljuje tudi lik in značaj Tomaža Pengova ter življenje v Ljubljani in Jugoslaviji v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. O vsem tem v filmu govori cela vrsta ljudi, ki so Pengova poznali in ki jih je on cenil. Poleg Zdraviča so to še Tomo Križnar, Bogdana Herman, Jani Kovačič, Jerko Novak, Borut Telban, Andrej Detela, Sonja Porle in drugi. Dokumentarni film Odpotovanje je lani med drugim dobil tudi nagrado hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec na Grossmannovem festivalu v Ljutomeru.

Tomaž Pengov
Mediaspeed
Tomaž Pengov..

Petra Seliškar pa je posnela že nova dokumentarca, prvi se imenuje Dežela šarplaninca in prikazuje odročno življenje treh mladih pastirjev v gorah severne Makedonije, drugi pa ima naslov Telo in prinaša zgodbo o dvajsetletnem boju za preživetje in priznanje Slovenke, ki je imela niz avtoimunih bolezni. 

Petra Seliškar pri filmu 18 obrokov
osebni arhiv
Petra Seliškar.

V Mladinskem centru Gornja Radgona v aprilu in maju pripravljajo še več drugih dogodkov. V petek, 22. aprila, bo koncert alternativne glasbe s hrvaško skupino Sfumato in avstrijsko zasedbo Suricates. V petek, 29. aprila, bodo imeli glasbeno poslušalnico na temo Pesmi upora. 6. maja bo v centru džezovski koncert, 13. maja pa filmski večer. 20. maja bo na stand up večeru nastopil Tin Vodopivec s svojimi prijatelji. 

mladinski-center-gornja-radgona dokumentarec tomaž pengov odpotovanje