vestnik

Mijatović: Sankcije bodo odvisne od ocenjene teže dogodka in sprejetih ukrepov med tekmo

Vestnik.si, 20. 2. 2024
Borut Živulović/foto BOBO
Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je sinoči gostoval v informativni oddaji 24ur zvečer in komentiral najbolj vročo temo v slovenskem nogometu ta hip - incident navijačev na mestnem stadionu Fazanerija.
Šport

Kaznujejo lahko klub, posameznih navijačev ne.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je sinoči gostoval v informativni oddaji 24ur zvečer in komentiral najbolj vročo temo v slovenskem nogometu ta hip - incident navijačev na mestnem stadionu Fazanerija. 



V ponedeljek smo že pisali o tem, da je disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek. Mijatović je dejal, da je sedaj treba pridobiti vse ustrezne in relevantne informacije, poročila uradnih oseb, izjav obeh klubov. "Ko bodo vsa ustrezna poročila zbrana in ko bo disciplinski sodnik imel na voljo vsa relevantne informacije, bo prinesel ustrezno odločitev o sankcijah, glede na to, kar se je dogajalo." Kakšne sankcije lahko sledijo? Mijatović odgovarja, da odvisno od poročil uradnih oseb. Možno je, da se kaznuje klub, je nadaljeval, medtem ko posameznih navijačev NZS ne more kaznovati, ker nima teh vzvodov. "Vzvode, kako posameznika kaznovati za huliganstvo ali objestno dejanje ali povzročanje nevarnosti za igralce, ki so bili poškodovani pri tem incidentu, imajo drugi," je bil jasen. Kaj pa lahko stori zveza? Na voljo ima več sankcij, ki pa bodo odvisne od ocenjene teže dogodka in ukrepov, ki so bili sprejeti med samo tekmo. 

Predsednik je bil v ponedeljek na zvezi z vodstvi obeh klubov, kjer so še vedno šokirani. "Nihče ni pričakoval, da se bo v eni tekmi, ki bi morala biti praznik slovenskega nogometa, in je to dejansko bil do 57. minute, kaj takega zgodilo. Dejstvo je, da je neodgovorno početje, huliganstvo ali nasilno obnašanje posameznika uničilo nogometni dogodek. Pretreseni so vsi," pravi. 



Spomnil je, da je zveza že do sedaj izvajala nešteto ukrepov, določene posvete. Pred nekaj leti so sodelovali z ministrstvi za notranje zadeve, gospodarstvo, turizem in šport ter vodstvi največjih klubov, da bi poiskali rešitve, s katerimi bi preprečevali podobna huliganstva na nogometnih tekmah. "Nismo prišli daleč," je pojasnil in nadaljeval, da so se v ponedeljek srečali z ministrom Hanom in vodstvom Olimpijskega komiteja Slovenije. Pogovarjali so se, na kakšen način, s katerimi merili in ukrepi bi lahko skupaj s klubi in navijači poskusiti najti rešitve, s katerimi bi v prihodnje preprečevali take incidente. Odgovarjal je tudi na vprašanje, ali se pri nas lahko zgodijo podobni ukrepi v Veliki Britaniji, kjer so z rigoroznimi ukrepi vsaj v določeni meri zamejili huliganstvo. Mijatović pravi, da bo podobne rešitve v Sloveniji zelo težko vpeljati, ker takih in podobnih ukrepov ter incidentov v preteklosti Sloveniji ni bilo več. Meni, da so potrebni širši konsenz in sistemske rešitve več deležnikov. "Potrebno je štartati. Mi posvete izvajamo že nekaj časa, ampak, da bi drastično spremenili zakonodajo v tej smeri, nam do sedaj ni uspelo. Pogovori so tekli v tej smeri, vendar dlje nismo prišli." 



Na tekmah je tudi precej družin in tak dogodek je vrgel slabo luč na celotni nogomet. Nasilje pravi Mijatović, je velik problem za celoten šport, ne le za nogomet. Tudi pri reprezentančnih akcijah vidimo na stadionih veliko družin in otrok, v prvenstvu pa rivalske navijaške skupine, ki mislijo, da z izkazovanjem nasilja, huliganstva dobivajo na veljavi v družbenem okolju. "To ni način, da izživljajo frustracije na športnih objektih in je treba narediti veliko več. Smo dogovorjeni, da se dobimo na ministrstvu za notranje zadeve v isti sestavi in kasneje z ostalimi deležniki, da skušamo v tej smeri delovati tudi v prihodnje," tako predsednik NZS. 

nzs radenko-mijatović