vestnik

Ministrstvo rokoborce meče na cesto. »Ne bodo ostali brez strehe nad glavo,« obljublja župan

Rok Šavel, 18. 2. 2022
Rok Šavel
Stanislav Šernek se zaveda, da si bodo morali poiskati nove prostore, a si pri tem želi več časa in predvsem pomoč lokalne skupnosti.
Šport

Rokoborsko društvo Sobota mora do konca meseca izprazniti telovadnico.

V Murski Soboti že 45 let deluje Rokoborsko društvo Sobota, ki se lahko pohvali s številnimi mednarodnimi dosežki, kljub temu da se mora pogosto ukvarjati s tem, kje opravljati treninge. Po treh desetletjih gostovanja v domu Partizan, ki še kar čaka na prenovo, so rokoborci v zadnjem obdobju svoj dom našli v telovadnici nekdanje ekonomske šole. Kot društvo, ki deluje v javnem interesu na področju športa, so objekt dobili v brezplačno uporabo od države. V tem času so v lastni režiji in s pomočjo sponzorjev ter staršev poskrbeli za delno sanacijo propadajoče zgradbe. Med drugim so popravili streho in zamenjali okna, ob tem pa prostore napolnili z vso potrebno opremo za trening in razvoj mladih rokoborcev.

telovadnica, ekonomska-šola-ms
Rok Šavel
Rokoborsko društvo Sobota si je telovadnico nekdanje ekonomske šole preuredilo v svoj dom, s katerim ravna kot skrben gospodar.

Jožef Horvat: »Mi kupujemo objekt prost bremen, dokler pa nismo lastniki, o nadaljnjih načrtih ne moremo govoriti.«

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je nedavno že tretjič organiziralo javno dražbo za nekdanji objekt ekonomske šole s telovadnico, za katerega si je Mestna občina Murska Sobota zelo prizadevala, da se lastništvo prenese na lokalno skupnost, saj objekt v trenutnem stanju kazi podobo mesta. Dražitelja sta bila dva, a dražil je le eden – soboška družba Imo Real. Ta je nekdanjo šolo s telovadnico tudi kupila po izklicni ceni 376 tisoč evrov. Po nakupu se je pojavila nova težava za soboške rokoborce. Ministrstvo je društvo obvestilo o nameravani zamenjavi lastništva in odpovedalo pogodbo o brezplačni uporabi telovadnice ter rokoborcem postavilo rok za izselitev do konca februarja.

telovadnica, ekonomska-šola-ms
Rok Šavel
Rokoborci si belijo glavo, kam dati vso opremo in kup športnih pripomočkov.

Jevšek ima zagotovilo Imo Reala

»To je sedaj hud udarec za nas, saj nimamo na voljo drugih prostorov. Naj damo vso opremo na cesto?« je zaskrbljen predsednik društva Stanislav Šernek, priznani rokoborski sodnik, ki je sodil na kar treh olimpijskih igrah. Društvo ima trenutno 50 članov, od tega je več kot 30 otrok, najmlajši, ki jih učijo rokoborskih veščin in obenem pomembnih življenjskih vrlin, so stari od tri do šest let. »Telovadnica je zasedena praktično vsak dan,« poudari Šernek, ki se o rešitvi položaja pogovarja tako z ministrstvom kot tudi z bodočim lastnikom in mestno občino.

V šoli vsaj do julija? 

Z vprašanji o nastalem položaju smo se obrnili tudi na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je trenutno še lastnik objekta. »Pogodba o brezplačni uporabi je bila podpisana z ministrstvom za pravosodje leta 2014 za čas pet let in je potekla leta 2019. Odpovedni rok 30 dni je najkrajši pogodbeni odpovedni rok. Z bodočim kupcem skušamo urediti situacijo tako, da bi Rokoborsko društvo Sobota ostalo uporabnik telovadnice do konca sezone oziroma do 1. julija 2022, nato pa si bo v začetku nove sezone v septembru poiskalo drugo ustrezno rešitev prostora.«

»Mi kupujemo objekt prost bremen, dokler pa nismo lastniki, o nadaljnjih načrtih ne moremo govoriti,« je v svojem komentarju skop Jožef Horvat, direktor družbe Imo Real, ki naj bi skupaj z mestno občino na tem kraju uresničila projekt novega upravnega centra, pri tem pa je obstoječa telovadnica predvidena za rušenje. Šernek se zaveda, da si bodo morali, glede na načrte novega lastnika, prej ali slej najti nove prostore, vendar pri tem upa na pomoč in predvsem razumevanje vseh vpletenih, da je to v tako kratkem času nemogoče.

telovadnica, ekonomska-šola-ms
Rok Šavel
Telovadnica nekdanje ekonomske šole je predvidena za rušenje.

Kot pravi predsednik soboških rokoborcev, so za najem prostorov finančno zmožni odšteti okoli 500 evrov na mesec, približno toliko imajo stroškov tudi pri uporabi obstoječih prostorov. Rokoborci imajo posluh svojega soseda – mestne občine –, saj župan Aleksander Jevšek zagotavlja, da iščejo prostorske rešitve in imajo na mizi nekaj možnosti. Jevšek ima zagotovilo družbe Imo Real, da bo društvo lahko uporabljalo obstoječe prostore do poletja.

Do takrat bodo po županovih besedah našli trajnejšo rešitev. »Ne bodo ostali brez strehe nad glavo, brez skrbi,« obljublja Jevšek.

rokoborci murska-sobota ekonomska-šola-murska-sobota telodvadnica