vestnik

(NŠ MURA SKOZI ČAS ) S strganim dresom na anteni

Simon Horvat, 3. 12. 2022
NK Mura skozi čas
Nogometaši Mure, slovenski prvaki v sezoni 1969/70. Stojijo od leve: Lazić, Kovač, Koblencer, Nikolić, Satler. Čepijo: Košak, Kranjc, Jože Horvat - Didi II, Posavec, Tkalčec in Ivančič.
Šport

Najbolj goreči navijači so prvake v sezoni 1969/70 nagradili s cvetjem.

Simon Horvat, ki je pred leti že urejal spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot sta v začetku lanskega poletja zagnala novo spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.

Nogometaši Mure so v sezoni 2020/21 prvič postali slovenski državni prvaki. To pa ni edini naslov črno-belih v zgodovini, saj so slovensko prvenstvo osvojili tudi v sezoni 1969/70. Takrat to ni bilo državno prvenstvo, saj je bila Slovenija del Jugoslavije in so klubi tekmovali v I. in II. zvezni ligi. Mura  se je z naslovom prvaka še drugič uvrstila v II. zvezno ligo zahod. V tokratnem članku se bomo dotaknili te izjemne sezone in se spomnili akterjev, ki so soustvarili ta dosežek.

Po izpadu do prvaka

Leto prej, v sezoni 1968/69, je Mura tekmovala v drugi jugoslovanski ligi in na koncu izpadla v slovensko nogometno ligo. Moštvo je še naprej treniral Dušan Rukavina. Klub so zapustili Kukanja in Urek (Maribor) ter Krmelj in Tolič (Železničar iz Maribora). Prišli pa so Košak (Maribor), Kovač (Trešnjevka), Šalec (Metalec), Sraka (Dokležovje) in Ivančič (Veržej).

Po jesenskem delu prvenstva, po katerem je Mura zasedala prvo mesto, je trenerja Rukavino zamenjal Plaznik. Dodatne okrepitve pa so bile vratar Lazić (Belišče), Nikolić (Kovinar), Posavec (Varteks) in Husar (Bakovci). Po treh krogih spomladanskega dela prvenstva je trenerja Plaznika zamenjal Slavko Zorec. Mura je osvojila naslov prvaka slovenske nogometne lige in se drugič uvrstila v jugoslovansko drugo zvezno nogometno ligo zahod.

Ključna tekma v Kidričevem

Prijetne spomine na to izjemno sezono ima Jože Horvat Didi, ki je kot tekmo sezone opisal gostovanje Mure pri drugouvrščenem Aluminiju kolo pred koncem. Mura je zmagala s 3 : 2, en zadetek je dosegel Kranjc, dva pa Kovač. »Odločilna tekma je bila v Kidričevem, ki smo jo dobili in se uvrstili v drugo jugoslovansko ligo. To je bila zame ena najlepših tekem, ki mi bo vedno ostala v spominu. Spomnim se, da mi je napadalec Aluminija Krnič v boju strgal dres. Strgan del dresa je nato pokojni Ladislav Koblencer (funkcionar kluba, op. avt.) privezal na avtomobilsko anteno in tako smo se peljali s Kidričevega. Kot novi prvaki smo se tako vozili tudi po Murski Soboti, pozdravljali pa so nas naši navijači. Teh trenutkov ne bom nikoli pozabil,« je dejal legendarni Didi.

did
osebni arhiv Jožeta Horvata
Jože Horvat - Didi II.

Niso prišli v Fazanerijo

Zadnjo tekmo bi morala Mura igrati 21. junija 1970 s Kovinarjem v Fazaneriji, vendar gostje niso pripotovali na tekmo. Po enournem čakanju je glavni sodnik odpiskal konec srečanja in tekma je bila registrirana s 3 : 0 za Muro. Številni pristaši črno-belih so z aplavzom pozdravili novega slovenskega prvaka, najbolj goreči pa so domače igralce nagradili s cvetjem.

Mura je imela v tej sezoni spoštovanja vredno ekipo. »V tej sezoni smo imeli eno izmed najboljših ekip. Vezno linijo smo sestavljali Milan Koblencer, Željko Kranjc in jaz. Kasneje je prišel še Ivan Pintarič. To je bila vezna linija, ki se je ne bi sramovala niti današnja slovenska reprezentanca,« meni Didi.

Najboljši strelec Mure v tej sezoni je bil Željko Kovač, ki je dosegel 16 golov, kar ga je uvrstilo na tretje mesto lestvice strelcev. Dvanajst zadetkov je dosegel še Milan Koblencer. Za Muro so v tej sezoni med drugim igrali: Bezjak, Horvat I - Didi, Horvat II - Didi, Husar, Ivančič, Jenko, Kalčič, Kerčmar, Koblencer, Košak, Kovač, Kozar, Kranjc, Lazić, Nikolić, Pihler, Posavec, Puškarič, Rebrica, Šalec, Šarotar, Satler, Šömen, Štrof in Tkalčec.

Didi I in Didi II

Kar nekaj pristašev Mure pa ne ve, da sta pri Muri igrala dva Didija, ki so ju v medijih imenovali Horvat I in Horvat II. »Horvat I je moj pokojni brat, ki so ga prav tako klicali Didi, Horvat II pa sem jaz. Do poimenovanja Didi pa je prišlo čisto po naključju. Imeli smo trenerja iz Celja in brat je s škarjicami dosegel evrogol. Trener mu je takrat dejal: Vidite, dragi tovariši, od danes je ta Horvat brazilski Didi. Tako so naju potem klicali Didi I in Didi II,« nam je še povedal Jože Horvat Didi.

Končna lestvica sezone 1969/70

1. Mura      22 15 3 4 55 : 18  33

2. Nafta      22 10 8 4 45 : 28  28

3. Aluminij    22 10 6 6 46 : 27  26

4. Svoboda     22 10 6 6 44 : 28  26

5. Rudar (T)    22  6 11 5 30 : 27  23

6. Izola      22  9 5 8 23 : 27  23

7. Kovinar     22  7 8 7 35 : 41  22

8. Ilirija     22  5 9 8 25 : 36  19

9. Slavija     22  7 4 11 28 : 37  18

10. Celje/Kladivar 22  6 6 10 24 : 35  18

11. Drava      22  3 9 10 33 : 47  15

12. Nova Gorica   22  5 2 15 21 : 57  12

nš-mura-skozi-čas naslov
Kaj zdaj berejo drugi