vestnik

Srečanje z novinarji: Frodo S podira rekorde

Vestnik.si, 10. 7. 2020
Darja Košar
Frodo S.
Šport

Pri ljutomerskem hipodromu je Kasaški klub Ljutomer pripravil srečanje z novinarji, kjer so gostitelji predstavili uspehe kasača, ki mu je ime Frodo S in prihaja iz hleva družine Slana iz Bolehnečicev.

Na srečanju so dosežke ter dosedanjo življenjsko in tekmovalno pot Froda in drugih konjev predstavili predsednik Kasaškega kluba Ljutomer mag. Janko Slavič, oče in sin Branko in Marko Slana ter podpredsednica Kasaškega rejskega združenja Slovenije Mojca Nushol.

DSC_3782
Tomo Köleš
Mojca Nushol in Marko Slana.

Ljutomerski kasač Frodo S rejca Branka Slane in lastnice Marjete Slana iz Bolehnečicev je 23. junija letos na znanem švedskem hipodromu Solvalla postavil nov slovenski rekord na kratki razdalji (1640 m) s časom 1:11,6. Doslej je Frodo S postavil še absolutni slovenski rekord na srednji razdalji (2140 m) s časom 1:12,9) in generacijski rekord za 4-letne kasače na dolgi razdalji (2500 m) s časom 1:15,6.

DSC_3777
Tomo Köleš
Srečanje z novinarji.

Frodo S je 4-letni ljutomerski kasač iz značilne linije F. Pred odhodom na Švedsko je zmagoval v Sloveniji na vajetih Branka in njegovega sina Marka, na Švedskem pa tekmuje pod okriljem enega najboljših svetovnih trenerjev in voznikov Björna Goopa.

Björn po PdA
Osebni arhiv
Björn po PdA.

Na Švedsko so Slanovi Froda poslali oktobra lani. Pravijo, da so vedeli, da bo konj zelo dober tekmovalni kasač, niso si pa mislili, da bo dosegal takšne uspehe in podiral rekorde. Frodo S ima do danes na Švedskem deset startov, od tega je štirikrat zmagal, dvakrat je bil drugi, enkrat tretji, dvakrat četrti in enkrat peti, zaslužek pa je v tem času znašal 26 tisoč evrov. V osmih startih je za njim sedel Goop, po enkrat pa Johan Carl Jepson in Yann Jublot. 

Frodo S. 26.2.2020
Arhiv Kasaškega kluba Ljutomer
Frodo S. 26.2.2020

Kljub temu pa Froda na kasaškem derbiju Slovenije 13. septembra ne bo, saj Slanovi pravijo, da bi večdnevno potovanje s Švedske in nazaj za konja predstavljalo prevelik stres. Njihova želja je, da bi Frodo svojo aktivno tekmovalno kariero končal na Švedskem.

Frodo S heat.t5effa083.m600.w.4salnwatermark3.tif.xSh8OVz23
Darja Košar
Frodo S heat.

kasaštvo konferenca hipodrom-ljutomer frodo slana slavič