vestnik

S tribune: (Pre)poznani

Ines Baler, 23. 9. 2021
Profimedia
V Sloveniji danes drugo leto zapored zaznamujemo praznik športa, ki širi pomen gibanja in je posvečen njegovi promociji.
Šport

V Sloveniji danes drugo leto zapored zaznamujemo praznik športa, ki širi pomen gibanja in je posvečen njegovi promociji.

Sedemnajstega septembra 2017 si je slovenska košarkarska reprezentanca priborila naslov evropskih prvakov, 19. septembra 2021 je odbojkarska izbrana vrsta tretjič lovila ta cilj. V nedeljo so si številni navijači govorili, zdaj pa bo, v tretje gre rado, tokrat bodo zlati. Sploh po provokacijah in zapletih, ki so si jih na polfinalnem obračunu v Katovicah privoščili organizatorji. To je bila tekma, na kateri si tudi kot gledalec moral imeti jeklene živce. Sploh v četrtem nizu, ki se je končal šele pri 35. točki in v katerem so se Poljaki dvakrat rešili z dobljeno točko po ogledu videoposnetka. Imeli so skoraj toliko življenj kot mačka, a jim tudi to na koncu ni pomagalo. Slovenci so bili preveč podžgani, da bi si dovolili odvzeti tako želeni finale. Ne dvomimo, da sta k temu prispevali še polna dvorana poljskih navijačev in narobe odigrana himna pred začetkom tekme.

odbojka, finale, slovenija, italija
STA
Odbojkarji so minulo nedeljo v finalu evropskih prvenstev tretjič osvojili srebro.

Slovenski športniki so med navijači po vsem svetu dobro poznani. Marsikateri privrženec se zaradi navdušenosti nad katerim od športnikov celo odloči obiskati Slovenijo, se nauči kakšno slovensko besedo ali značilnost. Spomnim se japonskih navijačic, ki sta na olimpijskih igrah v Tokiu navijali za Primoža Rogliča. Ena od njiju je imela v rokah slovensko zastavo, kupila jo je, ker je navdušena nad slovenskimi kolesarji. Prav Rogliča ima najraje, je dejala, zanj pa navija, ker pozna smučarske skoke in ve, da je bil prej skakalec. Pozna tudi Petra Prevca. 

Spletna stran Greatest Sporting Nation že več let zapisuje športne rezultate in meri uspešnost držav. Na lestvici, ki prikazuje njihovo uspešnost po številu prebivalcev, v letu 2021 vodi Slovenija. Lani je bila tretja, predlanskim četrta, leta 2018 sedma in leta 2017 druga. Kako zanimivo torej, da se Sloveniji kljub svetovni prepoznavnosti športnikov še vedno dogaja, da jo zamenjujejo s Slovaško, ne izobesijo prave zastave ali odigrajo napačno himno. Pa pustimo ob strani sobotno dogajanje na Poljskem, za katero nihče ne verjame, da je šlo le za naključje.

praznik-športa slovenski-šport prepoznavnost