vestnik

(S TRIBUNE) Zadnji poraz

Rok Šavel, 4. 3. 2022
Grega Wernig
Ruska nogometna reprezentanca, ki je v kvalifikacijah igrala v skupini skupaj s Slovenijo in osvojila drugo mesto, je posledično ostala tudi brez možnosti za uvrstitev na letošnje svetovno prvenstvo v Katarju.
Šport

Invazija na Ukrajino je povzročila velike posledice tudi na športnem področju. In to Rusiji, ki se predstavlja kot športna velesila. Ta status je sedaj za Rusijo povsem nedosegljiv.

Največje športne zveze so se ostro odzvale, Vladimir Putin je celo ostal brez naziva častnega predsednika mednarodne judo zveze. Če izgubo tega naziva verjetno ne bo pretirano objokoval, pa je toliko večji udarec, ki sta ga Rusiji zadali Fifa in Uefa. Predsednika Gianni Infantino in Aleksander Čeferin sta namreč ruski nogomet izključila iz mednarodnih tekmovanj. Še pred tem je Sankt Peterburg, Putinov rodni kraj, ostal brez gostiteljstva letošnjega finala lige prvakov. Čeferin je obenem prekinil sponzorsko sodelovanje z ruskim Gazpromom, ki je prinašalo 40 milijonov evrov na sezono.



Ruska nogometna reprezentanca, ki je v kvalifikacijah igrala v skupini skupaj s Slovenijo in osvojila drugo mesto, je posledično ostala tudi brez možnosti za uvrstitev na letošnje svetovno prvenstvo v Katarju. V dodatnih kvalifikacijah bi morali ruski nogometaši igrati proti Poljakom, ni pa še jasno, kako bo zapolnjena vrzel po izključitvi Rusije. Lahko da bodo Poljaki preprosto napredovali v finalni dvoboj dodatnih kvalifikacij, kjer se bodo pomerili z zmagovalcem dvoboja med Švedsko in Češko, ali pa bodo rusko mesto zavzeli Madžari ali tretjeuvrščena ekipa skupine H. To je s štirinajstimi točkami Slovaška.

rusija, ruska zastava
Profimedia
Invazija na Ukrajino je povzročila velike posledice tudi na športnem področju. Fotografija je arhivska.


Isto število točk je zbrala tudi naša reprezentanca, a ima slabšo razliko v golih. Če bi seveda četa Matjaža Keka zbrala točko več ali večkrat merila v polno oziroma večkrat ohranila svojo mrežo nedotaknjeno, bi zaigrala v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Naši fantje so v skupinskem delu proti Rusom dvakrat izgubili in si z zadnjim porazom v Ljudskem vrtu lanskega oktobra praktično zaprli vrata za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Ostaja pa še vedno živ spomin na leto 2009, ko je Rusija padla v Mariboru in se je slovenska reprezentanca uvrstila na svetovno prvenstvo v Južni Afriki. Slovenija je tako Rusiji zadala zadnji veliki poraz, saj vse od takrat ruska reprezentanca ni manjkala na velikih tekmovanjih. Do letos.

rusija ukrajina šport nogomet
Kaj zdaj berejo drugi