Vestnik
© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Preverite, kdo je pripravil najboljšo prleško gibanico


Uredništvo
14. 6. 2025, 18.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za najvišja mesta se je potegovalo kar 42 prleških gibanic.

prleska-gibanica, drzavno-ocenjevanje, krizevci-pri-ljutomeru
Društvo Kelih
12. državno ocenjevanje prleških gibanic

V Kulturnem domu v Križevcih pri Ljutomeru je včeraj potekal prav poseben dogodek – državno ocenjevanje prleških gibanic 2025, ki ga je organiziralo Društvo Kelih.

prleska-gibanica, drzavno-ocenjevanje, krizevci-pri-ljutomeru
Društvo Kelih
12. državno ocenjevanje prleških gibanic

Za najvišja mesta se je potegovalo kar 42 prleških gibanic. Tekmovali so osnovnošolci, dijaki, ljubiteljski peki in tržni ponudniki. Ocenjevanje je potekalo v štirih kategorijah.

Prleška gibanica je več kot le jed

prleska-gibanica, drzavno-ocenjevanje, krizevci-pri-ljutomeru
Društvo Kelih
12. državno ocenjevanje prleških gibanic

Prisotne je nagovorila predsednica Društva Kelih, Tjaša Kos, ki je poudarila, da prleška gibanica ni zgolj jed – je simbol skupnosti, tradicije, medgeneracijskega povezovanja ter ljubezni do domačega.

Izpostavila je tudi, da je pomembno, da vsi skupaj skrbimo za ohranjanje kulinarične dediščine, jo prenašamo na mlajše generacije in jo obenem ponosno predstavljamo tudi širše – kot del prepoznavne identitete Prlekije.

prleska-gibanica, drzavno-ocenjevanje, krizevci-pri-ljutomeru
Društvo Kelih
12. državno ocenjevanje prleških gibanic

Ob razglasitvi rezultatov se je navzočim pridružil tudi župan Občine Križevci, Branko Slavinec. Vsem sodelujočim je iskreno čestital za njihov trud in zavzetost, tako domačinom kot tistim, ki z veseljem pripravljajo prleško gibanico in jo nosijo v srcu.

Posebej je pohvalil Društvo Kelih za odlično organizacijo dogodka ter poudaril pomembnost tovrstnih prireditev za ohranjanje in oživljanje lokalne kulture.

Predsednik strokovne komisije, Tomaž Vozelj, priznani strokovnjak s področja kulinarike in ocenjevanja, je v svojem govoru poudaril pomen ohranjanja avtentičnosti prleške gibanice, obenem pa spodbujanja kakovosti in ustvarjalnosti v njeni pripravi.

prleska-gibanica, drzavno-ocenjevanje, krizevci-pri-ljutomeru
Društvo Kelih
12. državno ocenjevanje prleških gibanic

Pohvalil je sodelujoče za izjemen trud in srčnost, ki jo je bilo čutiti v vsaki oddani gibanici, ter poudaril, da je bilo ocenjevanje letos še posebej zahtevno zaradi visoke ravni kakovosti vseh tekmovalnih vzorcev.

Dodal je še, da je prav vsak prispeval svoj kamenček v mozaik ohranjanja te izjemne kulinarične posebnosti. V strokovni komisiji sta sodelovali še priznani poznavalki prleške kulinarike, Elvira Štumpf in Zdenka Tompa.

Komu je uspelo speči najboljšo prleško gibanico?

V pripravi prleške gibanice so se izkazali številni talenti, tako med tržnimi ponudniki kot ljubiteljskimi peki in mladimi ustvarjalci iz šol.

Najboljši med tržnimi ponudniki:

  1. Flo Cukeraj
  2. Društvo kmetic Križevci Veržej
  3. Hiša gibanice

Med ljubitelji prleške gibanice so najbolj izstopali:

  1. Simona Žuman
  2. Tajaˇ2
  3. NN Ekipa

V kategoriji srednje šole so se še posebej izkazali:

  1. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Adam Žižek
  2. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Aljaž Bratkovič Odar
  3. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Živa Leskovar

Osnovne šole, ki so najbolj prepričale strokovno žirijo:

  1. Osnovna šola Bakovci(Isa Hozjan, Zala Brenholc, Milica Bogin)
  2. Osnovna šola Beltinci 
  3. Osnovna šola Bakovci(Lia Brunec, Lejla Kuhar)

Najvišjo oceno na letošnjem ocenjevanju pa je dosegla Simona Žuman in tako postala absolutna zmagovalka.

prleska-gibanica, drzavno-ocenjevanje, krizevci-pri-ljutomeru
Društvo Kelih
12. državno ocenjevanje prleških gibanic

S tem dogodkom se je uradno tudi začel praznik prleške gibanice, ki se je danes nadaljeval s kulinaričnim pohodom Prleška gibanica, dogajanje pa bo v prihodnjih dneh popestril niz prireditev v okviru Dnevov prleške kulinarike, ki bodo trajali vse do 29. junija 2025.

V tem času bodo obiskovalci lahko odkrivali bogato prleško kulinarično dediščino, se udeleževali raznovrstnih kulinaričnih doživetij ter okušali pristne dobrote lokalnih ustvarjalcev.


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.