© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 5 min.

Manuel Časar bo vodil kulinarično oddajo, poseben poudarek bo dal Prekmurju


Ines Baler
26. 7. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Manuel Časar, ki prihaja iz Kuzme, nekaj let pa živi na Primorskem, bo vodil oddajo Okusi Slovenije, ki bo jeseni predvajana na Kitchen TV. Za to vlogo ga je priporočil slovenski chef, ki se lahko pohvali z Michelinovo zvezdico.

manuel-časar, kitchen-tv, odkrivajmo-slovenijo
Osebni arhiv
Goričanca Manuela Časarja bomo jeseni lahko spremljali prek televizijskih ekranov.

Mladi Manuel Časar iz Kuzme, ki v gostinstvu dela od 16. leta dalje, bo jeseni na televizijskem programu Kitchen TV vodil oddajo Okusi Slovenije. V njej bo raziskoval slovenske kulinarične regije, poseben poudarek pa bo namenil prav jedem, ki so značilne za njegovo domačo grudo.

V gostinstvu je naš sogovornik začel delati že kot dijak, saj sta se s prijateljem Sandijem Petkom leta 2016 odpravila v Portorož na študentsko delo. »Delo nama je bilo super, poleg tega pa sva bila ves čas na morju, kar je bilo še boljše. Na sezonsko delo sem se nato vračal vsako leto, v epidemiji koronavirusa pa sem se tam ustalil,« je razložil.

Tudi zaradi izobraževanja. Najprej je obiskoval Srednjo gostinsko in turistično šolo Radenci, pozneje Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor, v Portorožu pa se je nato, ker si je želel še več znanja, vpisal na študij na Fakulteto za turistične študije. Po diplomi se je odločil še za podiplomski študij prava za management, saj je želel podkrepiti še druge, neizpiljene plati gostinstva in turizma.

manuel-časar, kitchen-tv, odkrivajmo-slovenijo
Osebni arhiv
Manuel Časar, ki prihaja iz Kuzme, nekaj let pa živi na Primorskem, bo vodil oddajo Okusi Slovenije.

Na Primorskem se je dobro znašel in pravi, da pritrjuje rečenici, da so Prekmurci in Primorci sorodne duše. Kot zaprisežen Prekmurec je na začetku v Portorožu govoril v prekmurščini, a ker z njo ni prišel daleč, je v vsakdan uvedel knjižni jezik. »Z veseljem in ponosom govorim slovensko, razmišljam pa še vedno po prekmursko,« je smeje pristavil.



Gibanica in skutni zavitek

Glede kuharskega znanja se ne hvali rad, saj pravi, da je lastna hvala cena mala. »Sem povprečen ljubiteljski kuhar, ki rad kuha domače, tradicionalne jedi in do njih goji posebna čustva. Najbolje pripravim sladice, posebno rad delam orehovo potico, do katere imam veliko strahospoštovanja, saj nikoli ne veš, kako se bo zavila.« Nad kuhanjem se je sicer navdušil že v otroštvu. Vedno je z zanimanjem opazoval, kako je babica mesila kruh, pripravljala zavitke in kako je vedno vse uspelo. »Trikov pa se seveda ne izdaja, ker je vse od 'oka',« se je zasmejal.

manuel-časar, kitchen-tv, odkrivajmo-slovenijo
Osebni arhiv
Ne le prekmursko gibanico, rad pripravlja tudi orehovo potico.

Veliko znanja je pridobil sam, nekaj v družini, nekaj pa tudi v osnovni šoli. »Z učiteljico Jožico Fükaš smo poleg zelo uspešnega dramskega krožka začeli tudi kuhati. Na tekmovanjih smo z našimi prosenimi in ajdovimi klobasami ter bujto repo krepko pometli s konkurenco,« se spominja. Priznava, da z veseljem kuha, a da je še boljši natakar, saj se prav v strežbi najbolje znajde.

In kako je potem pristal na to, da bo pred kamerami kuhal? Lansko leto je v Portorožu delal v restavraciji Cob pri chefu Filipu Matjažu, ki ima tudi Michelinovo zvezdico. Povedal nam je, da ga je njegova družina sprejela kot sina in bila navdušena nad nekaterimi njegovimi sladicami.

manuel-časar, kitchen-tv, odkrivajmo-slovenijo
Osebni arhiv
Prekmurski gibanici bo posvečena posebna epizoda.

Vsako leto vsaj dvakrat pripravi prekmursko gibanico. Junija, ko praznuje rojstni dan, in decembra ob božiču. Prekmursko gibanico je pripravil tudi lani in z njo očaral družino Matjaž. V sezoni češenj se je lotil še priprave zavitkov oziroma po domače »rejtašov«. Družinski člani, zaposleni in gosti v restavraciji so si obliznili prste, ko so poskusili skutne. Filip Matjaž je bil nato povabljen k snemanju oddaje, a je ta izziv zaradi prihoda drugega otroka ponudil Časarju. »Rekel sem mu, da kuham samo ljubiteljsko, vendar smo bili že kaj kmalu na sestanku z direktorjem Kitchen TV, snemalci in režiserjem. Vse se je zgodilo kar naenkrat, čudna so pota Gospodova,« je smeje opisal.

Iste sestavine

Snemanje oddaje Okusi Slovenije se je začelo v začetku aprila in se končalo minuli vikend. V beograjskem studiu so posneli dvanajst oddaj. »Moram priznati, da je bilo naporno. Snemanja smo začeli ob 9. uri zjutraj, končevali pa ob 20. uri zvečer. Še dobro, da je bila z mano Barbara, ker brez nje bi domov pobegnil že v sredo zjutraj,« je hvaležen dolgoletni prijateljici Jurgecovi, s katero sta vsak večer po snemanju pisala scenarije. Pri tem jima je bila v pomoč tudi kuharska knjiga Okusiti Slovenijo avtorja Janeza Bogataja.

manuel-časar, kitchen-tv, odkrivajmo-slovenijo
Osebni arhiv
V pomoč je bila tudi kuharska knjiga Okusiti Slovenijo avtorja Janeza Bogataja.

Manuel Časar je želel v oddaje vključiti vseh sedem kulinaričnih regij. »Ker sem želel predstaviti čim več Prekmurja, sem moral eno regijo izpustiti. Tako sem se žal poslovil od Koroške in tamkajšnjih kvočevih nudlnov. Čeprav se nam zdi, da imamo v Sloveniji zelo barvito kuhinjo, mi je vseeno nekaj preglavic povzročalo dejstvo, da vse regije uporabljajo zelo podobne sestavine, krompir, ajdovo moko, ocvirke, kislo zelje ... Različni načini življenja in raznolikost ljudi pa privedejo do tega, da imamo različne jedi, čeprav so sestavine skoraj iste,« je dejal.

manuel-časar, kitchen-tv, odkrivajmo-slovenijo
Osebni arhiv
Manuel Časar že nestrpno pričakuje objavo prispevkov, s spremljanjem pa bo podoživel vse trenutke s snemanj, ki mu bodo ostali za vedno v spominu.
Oddaje bodo tako posvečene Prekmurju, Štajerski vključno s Prlekijo, Dolenjski, Gorenjski, Notranjski in Primorski in v njih boste pogosto videvali ajdovo moko, kar je med ekipo na snemanju poskrbelo za veliko smeha in heca.

Sam do Prekmurja goji veliko ljubezni, zato mu je posvetil kar tri epizode, v katerih bo pripravljal tradicionalne jedi. »Ko želiš nekaj predstaviti, navadno ne uspe najbolje. Doma vlečeno testo razvlečem čez celo mizo, pred kamero pa je bilo bolj sramežljivo in se ni hotelo ravno pokazati. Ampak nič zato, pomembna sta namen in spoštovanje, ki sem ga izkazal svoji regiji,« je povedal o eni od prigod na snemanju. Vsega ni razkril, nam je pa omenil, da bo ena cela epizoda namenjena prekmurski gibanici, v vseh treh pa bo govoril v narečju. »Mogoče ravno zato montiranje oddaj tako dolgo traja, ker verjetno pišejo podnapise,« se je pošalil.

manuel-časar, kitchen-tv, odkrivajmo-slovenijo
Osebni arhiv
V oddaji bo raziskoval slovenske kulinarične regije.

V moderni noši

V oddajah bo odet v svojevrstno nošo. »Ko smo imeli sestanek z direktorjem Sinišo Djokićem, sem vprašal, kako moram biti oblečen. Ker delam v strežbi, kuharske uniforme nimam. Tako se mi je porodila ideja, da bi naredili nekaj drugačnega in da bi se predstavil v narodni noši. Da ne bi bilo vse preveč tradicionalno, sem se odločil za moderno izvedbo narodne noše. Vključil sem meni ljubo modro barvo, da ni vse po protokolu, in z Davidom Hojnikom iz Ateljeja v Mariboru sva zasnovala mojo novo uniformo,« je opisal. Tako bo nosil brezrokavnike iz žameta, na katerih bo rdeči nagelj, ki je simbol slovenstva, prav tako pa tudi predpasnik, ki ga nekoliko spominja na tisti tradicionalni predpasnik, ki so ga nosile ženske na slovenskih in prekmurskih kmetijah.

manuel-časar, kitchen-tv, odkrivajmo-slovenijo
Osebni arhiv
V gostinstvu je naš sogovornik začel delati že kot dijak.

Manuel Časar že nestrpno pričakuje objavo prispevkov, s spremljanjem pa bo podoživel vse trenutke s snemanj, ki mu bodo ostali za vedno v spominu. Sploh prvi dan, ko se je kar tresel od treme. »Takrat so mi prinesli plastičen kozarec za vodo, v njem pa je bila rakija. Petnajst minut kasneje mi je jezik že tekel,« je še enkrat poskrbel za smeh, hvaležen, da je dobil tovrstno priložnost. Kot je sklenil, je vse enkrat prvič. Kdo ve, morda pa bo v prihodnje vodil še kakšne druge oddaje.


© 2025 Podjetje za informiranje d.o.o.

Vse pravice pridržane.