Z zdravim prehranjevanjem imate lahko sladkorno bolezen pod nadzorom
Varčevanje z maščobo in sladkorjem; to je le en od namigov za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2.

Premalo gibanja in odvečni kilogrami lahko pripomorejo k povišanim vrednostim sladkorja v krvi, to pa privede do sladkorne bolezni tipa 2. Kdor pa se zavestno prehranjuje, se je lahko tudi znebi.
Hujšanje
Poleg gibanja je prehrana z manj maščobami najpomembnejši ukrep. Zmanjšanje telesne teže lahko normalizira tudi vrednosti sladkorja. Dieta ali pa posebna živila za diabetike niso potrebni.
Preberite tudi:
- Zdravstveni miti: kaj je res in kaj ni?
- Triki za preprosto uravnavanje sladkorja
- Kako zdrava je v resnici svinjska mast?
Krvni sladkor
Ogljikovi hidrati (sladkor, škrob) poženejo krvni sladkor v višave. Ne skrivajo se zgolj v sladkarijah, temveč tudi v krompirju, kruhu, kolačih in sadju. Vendar pa telo ogljikove hidrate razgradi različno hitro. Tisti iz polnozrnatih izdelkov prehajajo počasneje v kri kot tisti iz belega kruha ali sladkih pijač. Čokoladam in kolačem se sladkornim bolnikom ni treba odpovedati. V zmernih količinah so dovoljeni. Sladka živila pa so običajno tudi mastna, kar otežuje hujšanje.
Recept: lososov file z bučkinimi polpeti
Lososov file nas oskrbi z dragocenimi maščobnimi kislinami omega-3. Postrežemo ga lahko z zelenjavnimi polpeti (recept spodaj) ali pa dušenega s čebulo in sadjem kot ribji lonec.
Sestavine za 4 osebe:
- 450 g bučk
- 2 jajci
- 3 žlice moke
- 1 žlička sesekljanega timijana
- sol, poper
- 4 žlice rastlinskega olja
- 600 g lososovega fileja (brez kože in kosti)
- limonov sok
- 8 vejic citronskega timijana
Priprava:
Bučke oplaknite, jih po dolgem prepolovite, odstranite semena in bučke drobno nastrgajte. Primešajte jim jajci, moko in sesekljan timijan. Začinite s soljo in poprom.
V ponvi segrejte dve žlici olja. Nanj po žlicah razporedite bučkino maso in jo malce sploščite. Polpete z obeh strani popecite zlatorjavo.
Fileje lososa oplaknite, jih otrite do suhega ter začinite s soljo in poprom. Nato jih nakapajte z limonovim sokom. Fileje z vsake strani približno 2 minuti pecite na preostalem olju. Po lososu razporedite timijanove vejice. Nato znižajte temperaturo, ponev pokrijte in ribo dušite še približno 5-6 minut.
Na osebo približno 270 kcal, beljakovine: 34 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 4 g, BE: 0,3.
Ne tekne samo diabetikom
Sladkorni bolniki se morajo tako kot vsi drugi prehranjevati zdravo in raznoliko. Ogljikovim hidratom se ni treba odpovedati, kajti naše celice za življenje potrebujejo tudi sladkor - vendar v zmernih količinah.
Rastlinska živila
V osnovi je vedno dobra izbira zelenjava. Posebno priporočljiva je zelena. Na primer fižol, špinača, listna solata, zelena paprika, zelje in koromač. V majhnih količinah lahko uživate krompir, polnozrnati riž, kruh, testenine, žitne kosmiče brez sladkorja ali pa sadje (jabolka, citruse, jagodičje). Povsem se je treba odpovedati ocvrtemu krompirčku, kroketom ali čipsu.
Olja in maščobe
Za peko in solate so primerne rastlinske maščobe, kot so olivno, repično, sojino in orehovo olje ter olje pšeničnih kalčkov, ki so bogate z zdravimi nenasičenimi maščobnimi kislinami. Maslo uporabljajte varčno.
Pijače
Najboljši so voda iz vodovoda ali pa mineralna voda ter čaji in kava. Občasno si lahko privoščite lahko limonado ali pa razredčen sadni sok. Najbolje se je izogibati sadnim napitkom in nektarjem.
Živalske maščobe
Pri mleku, siru in drugih mlečnih izdelkih izberite bolj puste različice.
Nemastno piščančje in puranje meso (oboje brez kože) in pa ribe se lahko na jedilniku znajdejo pogosto. Pri mleku, siru in drugih mlečnih izdelkih izberite bolj puste različice. Ker lahko beljakovine v primeru sladkorne bolezni hitro obremenijo ledvice, meso, ribe, skuto, jogurt in sir uživajte v zmernih količinah. Namesto klobas raje posezite po surovi ali kuhani šunki brez maščobnega roba.
Namig: zdrave začimbe
Začimbe so pika na i mnogih jedi, nekatere pa celo olajšajo življenje sladkornim bolnikom. Cejlonski cimet znižuje vrednosti krvnega sladkorja. Ingver poveča sposobnost celic za absorbiranje glukoze, kapsaicin v čiliju pa spodbudi prebavo. Izplača se torej krepko začinjati jedi.
Recept: jagnječji file z zelenjavo
Sestavine za 4 osebe:
- 2 rdeči papriki
- 2 rumeni papriki
- 2 šalotki
- 2 strok česna
- 2 vejici rožmarina
- 2 žlici olivnega olja
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 200 ml zelenjavne juhe
- 1 žlica vloženega zelenega popra
- sol, poper
- 600 g jagnječjega fileja
Priprava:
Oplaknite paprike, jih očistite in zrežite na grižljaj velike koščke. Šalotke olupite in jih zrežite na krhlje. Olupite česen in ga zrežite na kocke. Rožmarin oplaknite, otresite do suhega in natrgajte na manjše koščke. Paradižnike oplaknite in otrite do suhega.
Šalotke in česen v kozici popražite na žlici olja. Dodajte papriko in rožmarin ter vse skupaj malce podušite. Nato primešajte paradižnike. Prilijte juho in vse skupaj na srednji temperaturi dušite približno 5 minut. Nato dodajte zeleni poper. Začinite s soljo in poprom.
Fileje oplaknite, jih otrite do suhega, začinite s soljo in poprom ter jih krepko popecite na preostalem olju. Nato jih nekaj minut pustite počivati na nizki temperaturi. Fileje poševno zrežite na koščke in jih postrezite z zelenjavo.
Na osebo približno 305 kcal, beljakovine: 33 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 12 g, BE: 1.