Zacvetel je lovor, ki odpravlja vnetja in lajša revmo
Lovor najpogosteje uporabljamo v kuhinji, a ne pozabimo, da je tudi zdravilna rastlina, ki nas lahko obrani številnih tegob.

Lovor je v zgodovini veljal za izjemno cenjeno drevo. Egipčani so ga posvetili soncu in verjeli, da varuje pred strelami. V stari Grčiji so uporabljali kovance s podobo Apolona, ki na glavi nosi lovorov venec. Za Rimljane je bil lovorov venec simbol časti, slave in miru, saj so ga nosili vojskovodje, pesniki in pisatelji.
Naberimo liste in jih posušimo
Lovor je zimzelena rastlina, ki jo prepoznamo po usnjatih, suličastih listih prijetnega vonja. Dvodomni zelenkasti cvetovi pri nas cvetijo prav v tem mesecu in vse do maja. Plodovi, ki se razvijejo, so veliki kot gozdna jagoda, črni in vsebujejo eno samo seme.
Liste nabiramo z mladih vej poleti, nato jih posušimo v senci.
Sušimo jih v tankih plasteh v zračnem prostoru, na prepihu, brez sončne svetlobe, in sicer tako dolgo, da postanejo lomljivi in krhki. Takrat jih shranimo v steklene kozarce, saj bodo tako ohranili aromo najmanj leto dni. Plodove lahko nabiramo oktobra in novembra in iz njih pripravimo lovorovo olje, ki se uporablja kot mazilo.
Preberite tudi:
- Priljubljeno olje, ki pomaga pri zaprtosti in krepi pljuča
- Ne delajte te napake: V trgovini nikoli ne kupiti takšnih banan
- Ste si ga že privoščili? Presenečeni boste nad njegovimi učinki
Vzgajamo ga lahko v loncih
Čeprav je lovor sredozemska rastlina, bo v zavetju in na sončnem rastišču preživel tudi v hladnejših podnebjih. V hladnejših krajih je dobro, da je posajen v večjem loncu, ki ga lahko čez zimo premaknemo v klet. Tam bo počakal, da hud mraz pojenja in nastopi pomlad, ko se temperature tudi čez noč dvignejo nad ničlo. Nato mu dodelimo sončno mesto, kjer bo hitro pognal nove veje in cvetove.
Antiseptik in antiparazitik
Lovor se kot antiseptik pogosto uporablja v ljudski medicini in je nepogrešljiv pri glivičnih okužbah. Pogosto ga uporabljajo pri vnetjih v ustih in ustnih razjedah; v tem primeru se priporoča grgranje poparka. Znano je, da blagodejno deluje pri prebavnih motnjah, črevesnih krčih in napenjanju. Ob pojavu slabosti in krčih pijemo blag čajni poparek iz lovorovih listov. Ta bo pomagal tudi pri umirjanju pospešenega bitja srca.

Lovorov čaj
Tri sveže ali posušene lovorjeve liste raztrgajte na manjše koščke ali jih drobno nasekljajte. Prelijte jih z 2,5 dcl vode in kuhajte 10 minut. Ko bodo listi prekuhani, odstavite z ognja in pustite čaj pokrit še vsaj 10 minut, nato pa precedite. Ko se nekoliko ohladi, dodajte žlico limoninega soka in 1 do 2 žlici medu. Za najboljši in najbolj optimalen učinek pijte 2 do 3 skodelice lovorjevega čaja na dan.

Lovorova kopel
Pest lovorovih listov pol ure kuhamo v 2 litrih vode, precedimo in zlijemo v kad. Odpočijemo si v kadi 10–15 minut, nato pa se zdrgnemo z brisačo, da še dodatno pospešimo krvni obtok. Po tej kopeli bomo osveženi in bistri.
Lovorov sirup
Sirup iz lovorjevih listov se priporoča za krepitev imunosti, čiščenje dihalnih poti in lajšanje kašlja, vnetja grla in bronhitisa. Pripravite 6 svežih ali 8 posušenih lovorjevih listov, 2,5 dcl vode, 6 žlic rjavega sladkorja ali medu in sok ene limone. Vodo zavrite, dodajte lovorjeve liste in kuhajte v pokriti posodi 6 do 10 minut. Odstranite lovorjev list in tekočino vlijte v drugo posodo. Dodajte rjavi sladkor (ali med) in stisnite limono. Vse dobro premešajte, dokler se sladkor (ali med) popolnoma ne raztopi. Dnevno zaužijte 1 do 3 žličke sirupa (lahko ga jemljete hladnega ali toplega). Lovorjev sirup shranite v hladilniku, v steklenici. Tako lahko stoji nekaj dni, po potrebi pa naredite novega.