vestnik

Boj za prevlado v skrivnostnem občinskem zavodu

Timotej Milanov, 22. 1. 2021
Arhiv DPM
Počitniški dom v Baški upravlja zavod, ki ga je občina ustanovila na Hrvaškem. Zavod je od leta 2018 vodila Nataša Klepec, a so jo lani razrešili.
Aktualno

Ravnateljico zavoda, ki ga je Mestna občina Murska Sobota ustanovila na Hrvaškem, so razrešili v času epidemije, hkrati so jo odpustili pri društvu, ki ga vodi soproga člana upravnega odbora zavoda.

Mestna občina Murska Sobota je (so)ustanoviteljica več javnih zavodov, ki so javnosti dobro poznani, je pa tudi lastnica zavoda na Hrvaškem, o delovanju katerega je po javno dostopnih podatkih težko najti kakršne koli informacije. Tudi na občinski spletni strani ni naveden med javnimi zavodi mestne občine, kot da ga ne bi bilo.


Gre za zavod Dječje odmaralište Murska Sobota (Otroški počitniški dom Murska Sobota) s sedežem v Zvonimirovi ulici 84 v Baški na otoku Krku, kjer je tudi objekt počitniškega doma, znanega številnim generacijam soboških šolarjev, ki so v njem preživljali poletne počitnice. Zavod, ki ga je občina kot edina ustanoviteljica ustanovila leta 2002, v skladu s hrvaško zakonodajo in odlokom o ustanovitvi vodi ravnatelj. Od oktobra lani to funkcijo kot vršilec dolžnosti opravlja Bojan Nemec, ki je dom v preteklosti že vodil. Takrat je namreč upravni odbor doma razrešil dotedanjo ravnateljico Natašo Klepec, ki je dom vodila od leta 2018. V mestni upravi pojasnjujejo, da direktor funkcije ne opravlja na podlagi pogodbe o zaposlitvi, temveč na podlagi tako imenovanega »ugovora o radu«, katerega ekvivalent bi bila v Sloveniji podjemna pogodba.

b313a1d84f56d52ea3b78b3ce4f6715a
Nataša Juhnov
Nataša Klepec o ozadju razrešitve noče ugibati, pravi le, da je bila očitno epidemija za nekatere idealna priložnost tudi za izvedbo kadrovskih potez.

V upravnem odboru Rudaš in Miloševič

Za člane upravnega odbora zavoda so bili marca lani na novo imenovani romski svetnik v soboškem mestnem svetu Darko Rudaš, ki je tudi predsednik upravnega odbora, mestni svetnik SD Goran Miloševič in Ivan Tibaut kot predstavnik Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Rudaš pojasnjuje, da je bilo razlogov za razrešitev Klepčeve več. »Kar vrstili so se, zaradi česar smo se večkrat sestali in težili k temu, da se zadeve uredijo, žal ravnateljica pri tem ni uspela, je pa k temu svoje prispevala tudi epidemija. Ključni razlog je bila negativna bilanca zavoda, prav tako smo od domačinov dobivali fotografije, da je dom zapuščen in zaraščen.« 


Klepčeva je bila v zvezi z opravljanjem funkcije ravnateljice formalno zaposlena pri Društvu prijateljev mladine (DPM) Murska Sobota, ki v počitniškem domu v Baški vsako leto izvaja zdravstveno letovanje mladine. Za to dobi del sredstev od Zavoda za zdravstveno zavarovanje, del pa prispevajo starši otrok. Ta letovanja domu prinašajo del prihodkov, s katerimi se financira, je pa na razpolago tudi drugim gostom, predvsem slovenskim izobraževalnim ustanovam za šolo v naravi, najrazličnejšim skupinam in tudi fizičnim osebam. Mestna občina delovanja doma ne financira, edina večja občinska investicija v objekt je bila lanska prenova strehe, za katero so namenili skoraj 94 tisoč evrov.
Predsednica DPM Murska Sobota je Lili Miloševič, soproga prej omenjenega člana upravnega odbora počitniškega doma Gorana Miloševiča.

ab2782b2fe46e3f2888c1ff969a33514
Nataša Juhnov
Mestnik svetnik SD Goran Miloševič je član upravnega odbora občinskega zavoda na Hrvaškem, ki upravlja s počitniškim domom v Baški, njegova soproga Lili Miloševič pa je predsednica soboškega Društva prijateljev mladine, ki v tem domu izvaja mladinska letovanja.

Očitajo ji slabo poslovanje, hkrati je bila na čakanju

Nataša Klepec nam je potrdila, da jo je DPM oktobra lani odpustilo iz poslovnih razlogov, ker v splošnih razmerah zaradi epidemije ni moglo izvesti letovanja otrok in ni dobilo sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje, torej ni zbralo dovolj denarja za njeno zaposlitev. Hkrati pa je bila razrešena kot ravnateljica počitniškega doma iz razlogov, ki jih je navedel predsednik upravnega odbora Rudaš. Klepčeva pravi, da je oba sklepa dobila hkrati. A je celotna zadeva nekoliko nejasna, saj je bila Klepčeva, kot pravi, od začetka epidemije marca lani na čakanju na delo, torej v tem obdobju nikakor ni mogla na čelu zavoda poskrbeti za izboljšanje bilanc, pa tudi sicer bi v lanski sezoni, ki jo je zaznamovala epidemija koronavirusa, verjetno težko dosegli več prihodkov.
Neuradno smo izvedeli, da bo Klepčeva zaradi neutemeljene razrešitve tožila občino, a ko smo to informacijo hoteli preveriti pri njej, je dejala le, da za zdaj o tem noče javno govoriti. Tako ni želela niti potrditi, ali je sodni spor že sprožila. O ozadju razrešitve noče ugibati, pravi le, da je bila očitno epidemija za nekatere idealna priložnost tudi za izvedbo kadrovskih potez.

MOMS zavodi baška