vestnik

Glasbena šola pomaga ukrajinski glasbenici, ki je začasen dom našla v Murski Soboti. Vabi vas na brezplačno delavnico

Ines Baler, 4. 5. 2022
Jure Zauneker
Eka Yokodo je v Murski Soboti nedavno nastopila na dobrodelnem koncertu, ki ga je pripravila Evangeličanska cerkvena občina Murska Sobota.
Aktualno

Zasebna glasbena šola Muziklub Murska Sobota v sodelovanju z glasbenim društvom Art Music jutri ob 18. uri na Osnovni šoli III Murska Sobota pripravlja brezplačno glasbeno delavnico.

Izvedla jo bo Eka Jokodo, ukrajinska pevka in glasovna terapevtka, ki je v začetku marca začasno domovanje našla v prekmurski prestolnici. K nam se je zaradi vojnih razmer v domovini zatekla s svojima otrokoma in nečakinjo. »Vest o napadu je zaokrožila, ko smo bili na smučanju v Karpatih. Pozneje so nam sorodniki sporočili, da postaja vse huje, in ker smo se bali za otroke, se na dom nismo vrnili. Mož je odšel v Kijev, jaz pa sem s prijateljico in otroki prišla v Mursko Soboto,« pripoveduje sogovornica, ki je hvaležna vsem, ki so ji pomagali pri začasni nastanitvi. 

eka-yokodo, ukrajinka, glasbenica
Ines Baler
Eka Yokodo je ukrajinska pevka in glasovna terapevtka, ki je v začetku marca začasno domovanje našla v prekmurski prestolnici.

Poziv njenega moža, v katerem je prosil za pomoč za Eko, je na družbenem omrežju Facebook, v skupini, ki jo deli s slovenskimi glasbeniki in tonskimi mojstri, zaznal Luka Sraka, vodja omenjene glasbene šole. »V objavi je pisalo, da je moral ukrajinski kolega, lastnik glasbenega studia, družino poslati drugam in da so pristali v Murski Soboti. Poslal je Ekin življenjepis in reference, potem pa je objavo delila še Založba Celinka, s katero sodelujem pri skupini Edna. Odločil sem se kontaktirati Eko in ji predstaviti možnost za sodelovanje,« je povzel. O tem je seznanil še starše učencev in Eka je aprila začela poučevati dve učenki. »Veliko ji je pomenilo že to, da je lahko vadila. Tu se opazi, koliko glasbeniku pomeni preprosta stvar, kot je instrument ali prostor za vajo.« Sraka je hospitiral pri prvih urah Ukrajinke in zaznal, koliko znanja premore. Na področju petja in glasovne terapije ima 15 let izkušenj, pri več kot 20 albumih pa je sodelovala kot producentka vokalov in pripravljala pevce. »Srečni smo lahko, da je Eka v Murski Soboti, ker takega profila ne dobiš zlahka. Sploh mentorja petja, ki bi bil tako dober v popularni glasbi, in mi se usmerjamo prav v to,« poudari. 

Na delavnico vabijo tako izkušene glasbenike kot začetnike, več o tem, kako je Eka Yokodo pristala v Prekmurju, kako se uči slovenskega jezika, kako gleda na razmere v njeni domovini in kaj pripravlja za udeležence glasbene delavnice, si boste lahko prebrali v novi številki Vestnika. 

eka-yokodo masterclass muziklub-murska-sobota brezplačna-delavnica ukrajina solidarnost