vestnik

Tiha čistka Golobove vlade? Lainščaku so očitno šteti dnevi na čelu agencije, ki deli znanstvene milijone

Rok Šavel, 10. 2. 2023
Šimen Zupančič
Mitja Lainščak poudarja, da je bilo njegovo prvotno imenovanje povsem nepolitično, saj je v prvi vrsti raziskovalec in klinik. Tudi novo agencijo bi moral voditi nekdo iz stroke, opozarja, sicer bo ta šla po uradniški poti.
Aktualno

Ob preoblikovanju raziskovalne agencije bo Mitji Lainščaku prenehal petleni mandat, ki ga je šele lani nastopil.

Kadrovanje v Javni agenciji za raziskovalno dejavnost RS (ARRS), ki razdeljuje milijone za znanost, je bila ena izmed številnih potez vlade Janeza Janše v zadnjih minutah. Po zapletih in rošadah v upravnem odboru, med drugimi je bila kot članica razrešena zdajšnja ministrica za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh, je nato direktorski stolček le zasedel človek po meri ustanovitelja, Mitja Lainščak, murskosoboški zdravnik, raziskovalec in profesor na medicinski fakulteti v Ljubljani. V ozadju imenovanja naj bi bil njegov tesni prijatelj in sodelavec, takratni državni sekretar Mitja Slavinec, po začasnem opravljanju dolžnosti direktorja pa je Lainščak v sredini lanskega maja nastopil petletni mandat na čelu raziskovalne agencije. A, kot kaže, ga bo končal veliko prej.



Politična odločitev, ki jo spoštuje



Vlada Roberta Goloba je namreč sprejela in v državni zbor poslala novelo zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki predvideva temeljito preoblikovanje ARRS. K raziskovalni agenciji naj bi se priključila dosedanja Javna agencija za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije – SPIRIT Slovenija, združena agencija pa bi se imenovala Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (ARIS). Novela zakona, ki je bil sprejet novembra 2021, bo obravnavana po skrajšanem postopku, kar vlada utemeljuje z reorganizacijo vlade in spremembami pristojnosti ministrstev. Le znanstveni svet kot eden izmed organov agencije ostaja nedotaknjen, do sprememb pa bo prišlo v upravnem odboru in pri direktorju, poleg tega se vzpostavlja še inovacijski svet. Upravni odbor bo po novem devetčlanski, dosedanjim članom bo prenehal mandat. Takšna usoda bo doletela tudi Lainščaka, ki mu bo mandat predčasno prenehal v enem mesecu od uveljavitve zakona in sprejetju akta o ustanovitvi ARIS, ko bo vlada imenovala vršilca dolžnosti direktorja nove agencije. Pri tem ne gre spregledati podobnosti z novelo zakona o RTV, kjer pobudniki ustavne presoje zakon problematizirajo ravno zaradi predčasnega prenehanja

mandata programskega in nadzornega sveta ter vodstva RTV z uveljavitvijo novele. Med večjimi spremembami novele zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti je tudi omilitev pogojev za imenovanje direktorja, saj ta več ne bo potreboval doktorata.


Igor Emri
, pomurski akademik in eden od trenutnih članov upravnega odbora, nam je povedal, da s predvidenimi spremembami predhodno niso bili seznanjeni, niti niso bili pozvani, da bi sodelovali pri novelaciji zakona. Tudi Lainščak ni imel besede pri nastajanju zakona, a poudarja, da je bilo to le vprašanje časa, saj je Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije, že v predvolilnih nastopih napovedoval prestrukturiranje agencije. »To so politične odločitve, ki jih spoštujem,« odgovarja Lainščak na vprašanje, ali obžaluje, da se bo očitno že po nepolnem enem letu mandata moral posloviti. »Če bom ocenil, da lahko še naprej pomagam, in bom zaznal signal odobravanja,« pa pravi glede morebitne kandidature za direktorja novoustanovljene agencije. Da bi mu uspelo, je malo verjetno, saj bo vlada tako ali tako zamenjala njemu naklonjene člane upravnega odbora in si bo želela na direktorski stolček posaditi svojega človeka. »Vsaka vlada, ko pride na oblast, vse zamenja. Ta želi biti le na papirju drugačna,« nam je Emri jasno povedal, kaj si misli o celotnem dogajanju in potarnal, da zaradi tovrstne miselnosti in potez Slovenijo prehitevajo države, ki so nam pred časom gledale v hrbet.



Stabilno financiranje ZIS Pomurje še v zraku

Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) bo prihodnje leto razpolagala z več kot 400-milijonskim proračunom, ki ga sicer v celoti namenja financiranju znanstvenoraziskovalnih projektov in za stabilno financiranje raziskovalnih organizacij. Med prejemnike stabilnega financiranja bi sodil tudi lani ustanovljeni raziskovalni zavod Znanstveno in inovacijske središče Pomurje (ZIS Pomurje), ki se še do konca tega leta začasno financira po sklepu vlade. Ta sredstva so bila že tako ali tako okrnjena, še večje vprašanje pa je, kako bo raziskovalni zavod, ki ima sedež v dvorcu v Rakičanu, preživel po tem obdobju, saj bo vstop v shemo stabilnega financiranja na podlagi veljavnega zakona praktično nemogoč.

PREBERITE ŠE:

Blokada PAZU: Je zakon neizvedljiv ali gre za revanšizem?

Oklestili predvidena državna sredstva za ZIS Pomurje. Koga vlada pošilja v upravni odbor?

ZIS Pomurje: Z državnim denarjem do novih raziskovalcev?

(ZAKON SPREJET) »Pomurje brez PAZU danes ne bi bilo to, kar je«

Zdi se, da vlada Roberta Goloba, glede na dogajanje z ZIS Pomurje, blokado državnega financiranja Pomurske akademsko-znanstvene unije, o čemer bodo govorili tudi pomurski župani na prihodnji seji Sveta pomurske razvojne regije, in "sofisticirano" menjavo v ARRS, skorajda načrtno odpravlja "projekte", za katerimi je stal nekdanji državni sekretar Mitja Slavinec.

arrs mitja-lainščak vlada-roberta-goloba kadrovanje zakon znanost igor-emri mitja-slavinec