vestnik

Jutranje temperature v Pomurju do -4, v Novi vasi na Blokah padel slovenski rekord za april

Vestnik.si, STA, 7. 4. 2021
Nataša Juhnov
Manj mrzlo bo šele petkovo jutro.
Aktualno

Potem ko sta sneg in izrazita ohladitev v torek skoraj po vsej državi poskrbela za še nekaj zimskega vzdušja, se bo hladno vreme nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. Zlasti jutra bodo zelo mrzla za ta čas, povsod po državi bo danes in v četrtek možna pozeba. Petkovo bo manj mrzlo.

Po napovedi Agencije RS za okolje (ARSO) se je po torkovi spomladanski snežni pošiljki ponoči povsod zjasnilo. Najnižje jutranje temperature se gibljejo od -8 do -3, ob morju okoli ledišča. 

Kako je bilo v Pomurju?

Izmerjena temperatura na samodejni postaji ob 6.20 v Murski Soboti je bila -4, prav toliko v Lendavi. V Krajinskem parku Goričko je bilo -2.

Na ARSO še pravijo, da je bilo današnje jutro ponekod najhladnejše v tej zimi, marsikje pa najhladnejše aprilsko jutro zadnjih 70, verjetno pa več kot 100 let. Najnižjo temperaturo so izmerili v Novi vasi na Blokah, minus 20,6 stopinje, kar je nov uradni slovenski rekord za april. Prejšnji s te lokacije je minus 18 stopinj, izmerjen 4. aprila 1970.

Dnevne temperature bodo segle vse do devet, na Primorskem do okoli 11 stopinj Celzija. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale kratkotrajne, predvsem snežne plohe. Sodeč po napovedi Arsa se bodo dnevne temperature v notranjosti države proti koncu tedna spet približale 15 stopinjam Celzija, izrazitejše otoplitve pa do sredine meseca po trenutnih kazalcih še ni pričakovati.

Nasveti sadjarjem

Teoretično lahko vse temperature pod minus eno stopinjo Celzija pri cvetočih rastlinah in minus 1,5 stopinje Celzija pri še zaprtih cvetovih povzročijo poškodbe plodičev oz. cvetov ali mladih poganjkov pri jagodičju. Poškodovanost je v prvi vrsti odvisna od sadne vrste, sorte, njenega razvojnega stadija in predvsem obdobja trajanja nizkih temperatur, sporočajo iz Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Strokovnjaki pri jablanah in hruškah priporočajo škropljenje s pripravkom Novagib, ki se izvaja dan ali dva po pozebi oz. po vsakih pozebnih temperaturah. Pri tem je treba upoštevati omejitve maksimalno dovoljenih količin na hektar sadovnjaka, in sicer pri jablanah skupno največ dva litra na hektar, pri hruškah pa največ 1,2 litra Novagiba na hektar. Samo pri hruškah pa je možno za izboljšanje nastavka po pozebnih temperaturah uporabiti Florgib tablete. V primeru zelo močnih pozeb proizvajalec priporoča kombinacijo oziroma mešanico Florgib tablet.

ivanovci, adam-novak, sadjar, pozeba, kmetijstvo, sadnjo-drevje, sadovnjak
Nataša Juhnov
Pozeba

Na občutljivost brstov na nizke temperature v času od začetka brstenja sicer precej vpliva oskrba dreves in prehranjenost brstov v preteklem letu, predvsem v obdobju od avgusta do odpadanja listja. Uravnotežena prehrana, zdravo listje, primerna vlažnost, zračnost in živost tal jeseni pripomorejo k višji koncentraciji hranil v brstih in s tem večjo odpornost na pozebo naslednjo pomlad. Ker večina pridelovalcev nima možnosti uporabe aktivne zaščite proti spomladanski pozebi, ki jo prinaša strokovna, pravočasna uporaba oroševalnega sistema, so v KGZS pripravili še nekaj ukrepov, s katerimi lahko sadjarji vplivajo na zmanjšanje škode ob spomladanski pozebi.

Po izkušnjah dveh pozebnih let so nekateri sadjarji uspešno dvigovali temperaturo z zadimljenjem (kurjenje ob robovih parcel) in kurjenjem znotraj nasadov. Ob kurjenju vlažnega žaganja, grmičevja ali trave se sprošča vlaga, ki ob kondenzaciji oddaja energijo in posledično nekoliko ogreje ozračje. Ogljikov dioksid, ki se sprošča pri gorenju, pomaga pri učinku "lokalne tople grede", vodna para, ki se sprošča, pa ustvari meglo, ki zmanjša radiacijsko ohlajanje zraka.


vreme pozeba
Kaj zdaj berejo drugi