vestnik

Nastalo je Društvo ekoloških kmetov Pomurja Grüda

Damjana Nemeš, 10. 4. 2023
Damjana Nemeš
Alojz Topolovec in Sonja Bertalanič bosta članom društva zagotavljala strokovno podporo.
Aktualno

Ustanovne seje, na kateri so izvolili tudi vodstvo, se je udeležilo petnajst posameznikov

V prostorih Kmetijsko-gozdarskega zavoda (KGZ) Murska Sobota je bilo februarja ustanovljeno Društvo ekoloških kmetov Pomurja Grüda. Pobudnik ustanovitve je bil Alojz Topolovec, koordinator za ekološko kmetovanje pri gornjeradgonski kmetijsko-svetovalni službi (KSS), ustanovnega sestanka pa se je udeležilo petnajst ekoloških kmetov iz Pomurja. Kot je povedal Topolovec, se bodo v društvu posvečali krepitvi razvoja ekološkega in biodinamičnega kmetijstva, promociji in organizaciji delavnic, tečajev, demonstracij, povezovanju in sodelovanju z javnimi zavodi, šolami in vrtci v Pomurju, povezovanju pri trženju in nabavi ekoloških pridelkov ter repromateriala, pa tudi povečanju tržnega deleža proizvodov z ekoloških in biodinamičnih kmetij z organiziranim nastopom, kot je na primer ustanovitev zadruge v bližnji prihodnosti.Na ustanovni seji so izvolili organe društva. Devet ustanovnih članov ima glasovalno pravico in so tudi člani upravnega odbora, to so Roman Plohl kot predsednik društva, Igor Paldauf kot podpredsednik društva, Darja Korelc kot nadzornica društva ter Aleš Maroša, Zvonko Zamuda, Dejan Rengeo, Ivanka Fortner, Alojz Topolovec in Dejan Sukič kot člani, preostali prisotni ekološki kmetje pa so bili Dionizij Titan, Andrej Kranjec, Štefan Flisar, Dejan Rituper, Andrej Grof, Aleksandra Trupej in Alojz Štuhec. »Društvu so se na začetku pridružili tisti, ki so izkazali interes za sodelovanje in povezovanje. Kdor bo želel, pa se nam bo s pristopno izjavo seveda še lahko pridružil,« je pojasnil Topolovec.

društvo-ekoloških-kmetov-pomurja, ekološki-kmetje
Arhiv društva
Na ustanovni seji so določili cilje društva in aktivnosti, s katerimi jih bodo skušali doseči.

Podporo ustanovitvi društva, ki ima sedež v prostorih KGZ Murska Sobota, so s prisotnostjo na sestanku izrazili predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič, predsednik KGZS Janez Pirc, direktor KGZ Murska Sobota Stanko Kapun, predsednik KGZ Murska Sobota Danilo Meolic ter Sonja Bertalanič, strokovnjakinja na področju ekološkega kmetovanja in vodenja projektov pri KSS Gornja Radgona, ki bo članom društva zagotavljala strokovno podporo.Na uvodnem srečanju so se dogovorili o dejavnostih, ki jih bo društvo izvajalo. Poleg že naštetih so omenili še povezovanje s sorodnimi organizacijami, organizacijo strokovnih srečanj in ogledov dobrih praks doma in v tujini ter iskanje možnosti sofinanciranja za delovanje društva ter izvajanje promocije ekološkega in biodinamičnega kmetovanja med potrošniki v Pomurju in širše. »Seveda pa to ni nič dokončnega, vedno lahko dodamo kakšno aktivnost,« je dejal Topolovec.

Kot je dodala Bertalaničeva, je glavna naloga društva poudarjati pomen uživanja zdrave in kakovostne hrane, ki jo ekološka in biodinamična pridelava omogočata, ter izpostaviti trajnostno in celostno povezovanje. »Ekološka pridelava je namreč veliko širši pojem kot le pridelava hrane, zato poudarjamo tudi lokalno ponudbo, krajše trgovske poti in dobavne verige.« Kot sta še povedala sogovornika, se želijo v prihodnje včlaniti tudi v Zvezo ekoloških društev Slovenije.  

društvo-ekoloških-kmetov-pomurja gruda alojz-topolovec sonja-bertalanič
Kaj zdaj berejo drugi