vestnik

Otroci jočejo, starši iščejo rešitve

Majda Horvat, 14. 12. 2020
Nataša Juhnov
Osnovno šolo Mala Nedelja obiskuje 162 otrok, Z darovanim denarjem in računalniško opremo so pomagali trinajstim družinam, v katerih živi skupaj 32 otrok. Foto Nataša Juhnov
Aktualno

Način življenja se je zaradi nove bolezni in številnih ukrepov za zajezitev okužb v marsičem spremenil in se še vedno spreminja. Marsikdo dela od doma, za učence je to obdobje šolanja na daljavo, vrtec lahko obiskujejo samo otroci, katerih starši nujno potrebujejo varstvo, ob tem in preteči nevarnosti, da se lahko okužimo in zbolimo, pa smo ostali še brez vsega, kjer smo našli sprostitev in zabavo.

Vse to v ljudeh vzbuja nelagodje, meni Breda Žunič, ravnateljica Osnovne šole Mala Nedelja, ki jo obiskuje 162 učencev. »Spremembe so velike tudi za vse nas, ki delamo v šolstvu in vrtcih. Težko jih sprejemamo, še posebej če se spreminja vsakodnevni ritem, ki smo ga bili vajeni leta in leta. Če bi nam kdo o tem govoril pred leti, bi se mu smejali. Danes pa je to realnost. Učitelji, starši, učenci smo že spomladi doživeli velike spremembe. Zdaj ponovno ostajamo doma, pouk poteka s pomočjo računalniških tehnologij. Vsa leta smo to tehnologijo odsvetovali, danes nam pomaga, nas rešuje. A upam, da ne na dolgi rok, saj učitelji in učenci spadamo v šolo, otroci v vrtec, ljudje se moramo družiti, povezovati, se pogovarjati v živo, se sprostiti na športnih prireditvah, koncertih, v gledališčih,« poudarja Žuničeva.

a407f65723bd875b1861fef3b5d786d7
Sašo Bizjak
24. oktober 2013 - Maribor - Prenosni računalnik - Desk: _Arhiv (tags: Arhiv - Petek - 25102013 - 10251) - Avtor: Sašo Bizjak Fotografija Sašo Bizjak


Dati upanje nekaj neprecenljivega 
Če šole in vrtci s svojo zaprtostjo prispevajo k splošnemu zdravju vseh, s katerimi prihajamo v stik, pravi Žuničeva, je prav, da delamo na daljavo in da so vrtci odprti le za nujno varstvo. A želja vseh je, da se zdravstveno stanje čim prej izboljša, da se šole in vrtci spet odprejo, kar bi pomenilo tudi veliko olajšanje za družine.
V družinah namreč morajo družinski člani vsak dan znova usklajevati obveznosti, še posebej tam, kjer vsi uporabljajo samo en računalnik, nekateri celo en mobitel, ob tem pa jim preglavice povzročajo še slaba internetna povezava, nedelujoča tehnologija in stara oprema brez kamer. »Velikokrat se vse ustavi, 'zašteka', otroci jočejo, starši iščejo rešitve. Šola tu skuša pomagati,« pravi Žuničeva. Zato je pisala Lions klubu Ljutomer, prijateljem, različnim podjetjem, če lahko kakor koli pomagajo, da bi družinam omilili vsaj stiske, ki jih imajo zaradi računalniške opreme.

»Odziv je bil neverjeten. Dati upanje v teh časih je nekaj neprecenljivega,« je navdušena ravnateljica.


Oglasili so se številni donatorji, ki so prispevali denar in računalniško opremo. Z zbranim so pomagali 13 družinam, v katerih živi skupaj 32 otrok. Ena družina ima pet šoloobveznih otrok, pet družin po tri, pet družin dva in dve družini enega šoloobveznega otroka. »Verjemite, da ste našim družinam dali upanje in povrnili vero, olajšali finančno stisko, našim učencem pa olajšali delo za šolo,« v zahvalo vsem, ki so jim priskočili na pomoč, še pove Breda Žunič.

Kdo je pomagal
Pomoč družinam in otrokom, ki obiskujejo Osnovno šolo Mala Nedelja, so prispevali Bioterme Mala Nedelja, Bruno Šprljan iz Ljutomera, Boštjan Petučnik iz Grabšinec, učiteljici na šoli Bojana Marin in Aleksandra Perišič, Erna Lülik in Žare Rues iz Murske Sobote. Donacije so obljubili še Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, Modra zavarovalnica, Cleangrad Ljutomer in še nekateri posamezniki.

šola otroci epidemija
Kaj zdaj berejo drugi