vestnik

Potekla je veljavnost visokemu deležu vinjet. Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu nove?

Vestnik.si, 1. 2. 2023
DARS
Danes je poteklo približno 390 tisoč četnih 2A in 2B elektronskih vinjet, kar je 37 odstotkov vseh kupljenih med 1. decembrom 2021 in 30. novembrom 2022.
Aktualno

Danes je poteklo približno 390 tisoč četnih 2A in 2B elektronskih vinjet, kar je 37 odstotkov vseh kupljenih med 1. decembrom 2021 in 30. novembrom 2022. V prvi polovici februarja bo poteklo še 542 tisoč vinjet.

Na DARS vse uporabnike, ki bodo v prihodnjih dneh opravili nakup elektronske vinjete, opozarjajo, naj bodo v postopku nakupa pozorni na pravilnost podatkov, ne glede na to, ali jo kupijo v spletni trgovini ali na fizičnem prodajnem mestu in bo podatke v sistem vnesel prodajalec. "Pri nakupu bodite posebej pozorni na pet podatkov: registrsko označbo, državo registracije, cestninski razred, vrsto e-vinjete in datum začetka veljavnosti," pojasnjujejo.


Na podlagi enoletnih izkušenj z delovanjem sistema elektronskih vinjet ugotavljajo, da se največ napak pojavi pri zapisu registrske označbe vozila. "Sem spadajo pomanjkljivi podatki, kot je na primer registrska označba brez začetne oznake za registracijsko območje. Druga pogosta napaka so pravilne črke in številke, vendar v napačnem zaporedju. Nekateri zamenjajo med seboj podobne znake, kot je na primer črka O namesto številke 0. Spet drugi iz prometnega dovoljenja prepišejo prvo registrsko označbo, pod katero je bilo registrirano njihovo vozilo, čeprav ima zdaj že drugačno označbo," pojasnjujejo. Nadalje navajajo še, da se napake pojavijo tudi pri izboru države registracije vozila, navedbi napačnega cestninskega razreda, včasih pa se tudi zmotijo pri določitvi obdobja veljavnosti. 


Po nakupu je treba shraniti potrdilo o nakupu vinjete in na njem preveriti vse podatke. Opozarjajo še, da ko vinjeta začne veljati, podatkov ni več mogoče spremeniti. "Vsem uporabnikom predlagamo, da e-vinjeto kupijo vnaprej, saj lahko v vmesnem obdobju popravijo morebitne napake," poudarjajo. Tisti, ki ste vinjeto kupili preko spleta, lahko podatke popravite sami, in sicer se morate registrirati v spletni trgovini. Če pa ste jo kupili na prodajnem mestu, pa lahko popravek opravite tam, kjer ste opravili nakup. 

vinjeta nakup pozornost
Kaj zdaj berejo drugi