vestnik

Slatina na domačo tekmo v Martjance, o financiranju kluba pa tudi radenski svetniki

Rok Šavel, 9. 9. 2021
Rok Šavel
Ali NK Radenska Slatina v bodoče več ne bo igrala tekem v Radencih?
Aktualno

Spor med vodstvom občine Radenci in nogometnim klubom Radenska Slatina še zmeraj nima epiloga. Radenčani bodo naslednjo domačo tekmo odigrali kar v Martjancih, saj nočejo tvegati ponovne prepovedi s strani radenske občine. Občinski svetniki pa bodo na naslednji seji med drugim obravnavali financiranje kluba, saj župan Roman Leljak trdi, da dolgujejo poročila o porabi 50.000 evrov javnega denarja.

V javnosti je močno odmeval incident, ko NK Radenska Slatina ni smela na travnati površini Športnega centra Ivanke Serec gostiti dvoboja Pomurske nogometne lige (PNL) z Gradom. Prepoved je prišla neposredno s strani župana Romana Leljaka in to le nekaj ur pred samo tekmo, razlog pa naj bi bilo nepripravljeno igrišče in slabi vremenski pogoji. Igrišče je sicer še isti dan pred tekmo uporabljal ženski nogometni klub iz Splita, dan prej pa tudi soboška Mura. Zvrstili so se različni komentarji in izjave za javnost prek družbenih omrežij iz obeh taborov, a kompromisa, kot kaže, še ni na vidiku.

Domnevno netransparentne finance

"Kar se mene tiče je stvar rešena. Ko bodo dali poročila, kako so porabili 50.000 evrov občinskega denarja, bodo lahko igrali," pravi Leljak, ki je problematiko glede financiranje kluba uvrstil tudi na dnevni red naslednje seje občinskega sveta. "Dobili so že opomin in če drugače ne bo šlo, bodo denar morali vračati," napoveduje župan.

Martin Budja, predsednik Slatine zatrjuje, da so vsa potrebna poročila oddali in imajo kot dokaz tudi kopije, a da ne ve, o kakšnih 50 tisočakih je govora. Javno dostopni podatki sicer razkrivajo, da klub od občine letos še ni prejel nobenih sredstev, v letih 2019 in 2020 pa je skupno iz občinske v klubsko blagajno prešlo dobrih 40 tisočakov. Vodstvo radenskega kluba je zbodlo tudi dejstvo, da jim je do nadaljnjega prepovedana prodaja pijače, saj že prihajajoči vikend  z obratovanjem v športnem centru prične nov gostinski lokal. Med tem, ko Leljak hvali delo nogometne šole z otroci, pa za člansko ekipo pravi, da gre za "brezno alkohola", klubu pa očita še, da igrišča z umetno travo, ki jim je zmeraj brezplačno na razpolago, niso prijavili za tekme PNL.

6e32fee7d09a603d8cc8274f5d87bf08
Nataša Juhnov
Leljak klubu očita netransparentno porabo občinskega denarja. O tej tematiki bodo govorili tudi občinski svetniki na prihajajoči redni seji.

Danilo Kacijan, predsednik Medobčinske nogometne zveze Murska Sobota, ki je organizator tekmovanja, je sicer za Vestnik dejal, da ima klub dovoljenje za uporabo igrišča z umetno travo za namen pomožnega igrišča, a da morajo vložiti še pisno vlogo in vsi klubi se morajo strinjati z igranjem prvenstvenih tekem na tovrstni površini. "Ne moreš eno uro pred tekmo sporočiti, da bo tekma na umetni travi. To morajo klubi vedeti pred samim delegiranjem tekme. Nogometna zveza Slovenije je res sofinancirala igrišče, ampak z namenom, da ga lahko vsi koristijo in ne, da se bo uporabljalo samo v tržne namene," poudarja Kacijan, ki je tudi podpredsednik krovne nogometne organizacije in od obeh vpletenih akterjev pričakuje razumno rešitev. Slatina sicer ni bila deležna dodatnega kaznovanja s strani zveze zaradi odpovedi tekme, saj so bili po Kacijanovih besedah že dovolj kaznovani z izgubo točk za zeleno mizo. "Seveda pa se dolgoročno to ne sme dogajati," še opozarja prvi mož soboške medobčinske zveze.

Žrebanje parov veteranske lige
Aleš Cipot
Danilo Kacijan, predsednik MNZ Murska Sobota, od kluba in občine pričakuje, da bosta zgladila spor.

Domače tekme kar v Gornji Radgoni?

Slatina bo naslednjo tekmo v PNL odigrala v nedeljo, 12. septembra, a čeprav je v 5. krogu domačin, se bo tekma proti Čardi odvila v Martjancih. Po besedah predsednika kluba preprosto niso želeli tvegati, da bi prišlo do identične situacije kot proti Gradu, zato so nasprotnika zaprosili za gostiteljstvo dvoboja.

"Mi imamo v občini šest nogometnih društev, ki vsak porabljeni cent evidentirajo in o njem poročajo, Slatina, ki pa dobi daleč največ denarja, pa tega ne počne. Tu ne bom popuščal," je jasen radenski župan, ki sicer pravi, da bi tekmo proti Čardi vendarle dovolil klubu odigrati na domači travnati površini. 

Nad celotnim dogajanjem je vidno razočaran tudi Avgust Serec, častni član kluba, ki je s svojo žal že pokojno soprogo Ivanko, po kateri se imenuje tudi tamkajšnji športni center, bil začetnik velikega nogometa v Radencih. "Že nekaj časa nisem zraven, a to kar se zdaj dogaja, je katastrofa. Igrišče se je naredilo, da naj domači igrajo. Ko sva bila še midva zraven, so bile zadeve urejene," je dejal za Vestnik.

slatina1
Rok Šavel
NK Radenska Slatina in Občina Radenci sta na bojni nogi.

In kako naprej? "Lahko rečem, da smo že bili na ogledu v Gornji Radgoni in imamo načelno dogovorjeno, da lahko v nadaljnje igramo tam, če drugače ne bo šlo," napoveduje predsednik kluba. Po Čardi čaka naslednji domač dvoboj Slatino v sedmem krogu proti Črenšovcem. Kje bo tekma odigrana pa tako še ostaja zavito v tančico skrivnosti. 

radenska-slatina občina-radenci roman-leljak danilo-kacijan