vestnik

Sodne počitnice bodo letos le v prvi polovici avgusta

STA, 20. 5. 2020
Nataša Juhnov
Sodišče v Murski Soboti.
Aktualno

Zaradi epidemije novega koronavirusa so na sodiščih nastali nekateri zaostanki, ki jih bodo skušali reševati tudi s skrajšanjem letošnjih sodnih počitnic. Te naj bi tako letos namesto enega meseca trajale dva tedna, in sicer od 1. do 15. avgusta, je na novinarski konferenci povedal predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.

Z razglasitvijo epidemije so namreč na sodiščih z namenom čim bolj zmanjšati možnost širjenja epidemije zelo omejili delo. Obravnavali so večinoma le nujne zadeve, roki v nenujnih zadevah pa niso tekli.

130 let PGD Moravske Toplice

(FOTO) Moravskotopliški gasilci so se ob 130. obletnici poklonili preminulim članom

Prostovoljno gasilsko društvo Moravske Toplice letos praznuje 130. obletnico, zato so obeležitev častitljivega jubileja raztegnili na dva dni. Minuli četrtek je bil tako v znamenju prvega dela obeležitve visoke obletnice, v katerem so se v prvi vrsti poklonili pokojnim članom. Člani moravskotopliškega gasilskega društva in kolegi iz ostalih društev v občini so se tako zbrali pred tamkajšnjim gasilskim domom in se odpravili na bližnje pokopališče, kjer so položili venec pred spominski grob, ki krasi pokopališče v Moravskih Toplicah že od leta 2016. Mašo in bogoslužje sta darovala duhovnik moravskotopliške evangeličanske cerkve Primož Kumin in katoliški župnik Andrej Lažeta, ki vodi župniji v Martjancih in Bogojini. Po svečani položitvi venca so se odpravili nazaj v gasilski dom, kjer so opravili še svečano sejo s podelitvijo zahval društvom iz velike moravskotopliške gasilske zveze, ki združuje kar 28 prostovoljnih gasilskih društev, zaslužnim članom in ostalim podpornikom, predstavljena pa je bila tudi kronika društva, ki jo je prebrala Ajda Šebjanič. Na svečani seji so spregovorili še predsednik društva Štefan Cmor, predsednik domače zveze Dušan Grof, podžupan Sašo Koca in Suzana Deutsch, namestnica poveljnika moravskotopliškega štaba civilne zaščite. Kot je v nagovoru izpostavil Cmor, imajo ob visokem jubileju tri želje za prihodnost: vključitev čim več mladih operativcev, nadaljnja posodobitev opreme in podpora lokalne skupnosti. V društvu danes sicer deluje 136 članov, od tega jih je kar 56 pripadnic ženskega spola. Zaključna prireditev ob 130. obletnici bo to soboto, in sicer s svečano povorko, slovesnostjo in razvitjem novega prapora. Po svečanem delu sledi zabava s skupino Blue Planet v Športnem parku Moravske Toplice na Dolgi ulici, kjer domuje Športno društvo Moravske Toplice. Fotografije prvega dne 130. obletnice PGD Moravske Toplice je zbral Rok Šavel.Po besedah Florjančiča se o tem, kdaj bodo prenehale uredbe o omejenem poslovanju sodišč, pogovarjajo z ministrstvom za pravosodje, saj je to vezano tudi na spremembo nekatere zakonodaje, trenutno pa predvidevajo, da bo delo na sodiščih v običajnem obsegu steklo 1. junija. Takrat naj bi tudi znova začeli teči vsi sodni roki.

sojenje, andrej-bukovec, simbol, sodišče
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.

Se pa na vrhovnem sodišču zavedajo, da bi lahko ob ponovnem polnem zagonu dela na sodiščih prišlo do težav z zagotavljanjem primernih sodnih dvoran, saj bo treba še naprej upoštevati osnovne ukrepe za preprečevanje okužb. Po besedah Florjančiča bi lahko težave nastale predvsem na prvostopenjskih sodiščih, predvsem v Ljubljani. "Okrajno sodišče v Ljubljani na primer skoraj nima obravnavne dvorane, ki bi bila uporabna za te razmere. Težave pričakujemo na kazenskem področju, tudi za družinsko področje prejemamo sporočila, da je težava, ker se naroki izvajajo z večjim številom udeležencev," je dejal Florjančič na novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavil poročilo o delu sodišč v letu 2019.

sojenje, andrej-bukovec, simbol, sodišče
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.

Zato so po njegovih besedah predsednike sodišč že zaprosili, da sporočijo, kakšne so njihove potrebe, hkrati pa so tudi v pogovorih z ministrstvom o možnosti, kako reševati težave. Ena od rešitev bi bila lahko najem dvoran na kateri od fakultet ali kje drugje, je dejal.

sodišče delo poročilo koronavirus ukrepi