vestnik

Svet DeSUS odrekel podporo vladi

Vestnik, STA, 13. 10. 2021
STA
Svet DeSUS je na torkovi seji podprl dokument, s katerim odrekajo vsakršno nadaljnjo podporo vladi
Aktualno

Svet DeSUS je na torkovi seji podprl dokument, s katerim odrekajo vsakršno nadaljnjo podporo vladi, je v izjavi za medije dejal predsednik DeSUS Ljubo Jasnič. Hkrati vlado, ki so jo sicer zapustili že decembra lani, pozivajo, naj nemudoma odstopi in razpiše predčasne volitve, "da država dobi legitimno vlado z večinsko podporo prebivalstva".

"Morda je podpora vladi dobra za kakšnega posameznika v DeSUS, zagotovo pa ni dobra, ravno nasprotno, izjemno škodljiva je za stranko DeSUS," je prebrati v dokumentu, ki ga je pripravil Jasnič, danes pa ga je obravnaval in potrdil svet stranke. Kot je med drugim sklenil svet stranke, DeSUS tako "ne bo več podpiral ne tekočih, kaj šele zakonskih ukrepov te vlade". Tako so vladi odrekli podporo pri bližajočem se glasovanju o državnih proračunih za leti 2022 in 2023.

ljubo jasnic bobo 3
Bobo
Ljubo Jasnič

To sicer še ne pomeni, da bodo poslanci, ki so se že večkrat znašli v nesoglasju z vodstvom stranke, tako tudi glasovali. Na seji sveta prisotna poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak dokumentu namreč nasprotujeta, Simonovič je tudi potrdil, da je glasoval proti.

Predsednik sveta Anton Urh je v izjavi za medije po koncu seje sicer ocenil, da je bila razprava konstruktivna. "Pomembno je, da sta se vodstvo in svet stranke poenotila in da gremo poenoteno med članstvo, ki pričakuje enotno vodstvo in da bomo naprej delali, kar stranka pričakuje," je dejal. Sicer pa je svet DeSUS potrdili sklepe izvršnega odbora, ki je predlagal, da ne podprejo nekateri predlogov zakona, med drugim zakona o demografskem skladu.

desus seja svet vlada zakon proračun