vestnik

Za te poklice lahko v prihodnjem šolskem letu prejmete štipendijo za deficitarne poklice

Vestnik.si, 24. 1. 2023
Maja Hajdinjak
Tudi za program gastronomske in hotelske storitve je možno pridobiti štipendijo za deficitarne poklice.
Aktualno

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2023/2024.

Deficitarne štipendije so namenjene spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela primanjkuje kadra. Vrednost razpisa je 3,67 milijona evrov, vlogo pa je mogoče oddati med 19. junijem in 22. septembrom. V prihodnjem šolskem letu bodo štipendijo lahko pridobili dijaki, ki bodo prvič vpisani v prvi letnik programov, ki so opredeljeni kot deficitarni.

Ti poklici so tokrat kamnosek, mehatronik operater, inštalater strojnih inštalacij, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar-polagalec keramičnih oblog, gozdar, dimnikar, steklar, tehnik steklarstva, gastronomske in hotelske storitve, izdelovalec kovinskih konstrukcij. 

Štipendijo lahko prejmejo tudi dijaki, ki se izobražujejo v dvojezičnih programih, in sicer za mehatronika operaterja, strojnega tehnika, kemijskega tehnika in ekonomski tehnik, ki se izvajajo v madžarskem jeziku. 

Cilj sklada je štipendijo podeliti tisoč štipendistom, višina štipendija pa znaša 107,42 evra. Dijak lahko istočasno prejema državno ali Zoisovo štipendijo ter štipendijo za deficitarne poklice, ne more pa hkrati prejemati kadrovske štipendije. Štipendija za deficitarne poklice ne vpliva na višino otroškega dodatka in na višino plačila dohodnine, štipendija pa lahko eno leto miruje v primeru, da dijak ponavlja isti letnik, za katerega je prejemal štipendijo. 

štipendije deficitarni-poklici