vestnik

Ko jo je zabadal z nožem, je kričal, naj umre, nato ji je grozil še iz pripora

Andrej Bedek, 12. 12. 2019
Nataša Juhnov
Državljan Severne Makedonije Shkjjkjim Ilseini je bil za julijski poskus uboja partnerke v Murski Soboti obsojen na pet leta zapora, podaljšali so mu tudi pripor.
Črna kronika

Državljan Severne Makedonije Shkjjkjim Ilseini je bil za julijski poskus uboja partnerke v Murski Soboti obsojen na pet leta zapora.

Dvaintridesetletni Albanec Shkjjkjim Ilseini, sicer državljan Severne Makedonije, je na predobravnavnem naroku, kjer se je moral soočiti z očitki, da je 26. julija letos poskušal ubiti soprogo Zano, mirno priznal krivdo. Pokesal se je, obžaloval in se opravičil vsem, ki jih je prizadel, da je zadnji petek v juliju, zgodilo se je ob 13.45, v otroški sobi stanovanja v Vrtni ulici v Murski Soboti, v kateri je bila dveletna hčerka, soprogo z nožem napadel z hrbta. Z deset centimetrov dolgim nožem jo je, kot je v obtožnici zapisal državni tožilec Borut Horvat, večkrat zabodel po obrazu, vratu, in rokah, s katerimi se je žrtev branila. Ilseini je kričal, da mora žena umreti. Nato jo je porinil na posteljo in jo pričel dušiti z vzglavnikom. Zana Ilseini se je navkljub vsemu uspela ubraniti in je napadalcu ušla iz stanovanja. Policisti in kriminalisti so mu kmalu odvzeli prostost blizu murskosoboškega kopališča. Dva dni kasneje je Ilseini končal v priporu – od tam so ga vklenjenega v lisice, nosil jih na rokah in nogah, danes pripeljali pred sodnico Natalijo Goldinskij Husar, ki je vodila narok. Obtoženca je branil odvetnik Danilo Hari.

murska-sobota, sojenje
Nataša Juhnov
Shkjjkjima Ilseinia so vklenjenega v lisice, nosil jih na rokah in nogah, danes pripeljali na sodišče.

Tožilec Horvat je državljanu Severne Makedonije, če bi ta priznal krivdo, ponudil kazen pet let in pol zapora – po prestanem zaporu bi ga še za tri leta izgnali iz Slovenije. »Vse okoliščine kažejo, da je bil pri svojem dejanju izjemno vztrajen. Dejanje bi gotovo dokončal, če mu žrtev ne bi ušla,« je višino kazni argumentiral Horvat. Obtoženčev zagovornik je prosil za milejšo kazen, ker se njegov varovanec v ločitvenem postopku bojuje za skrbništvo nad otrokom, »že zdaj pa ima tako ali tako za vedno uničeno družinsko življenje,« je še poudaril Hari. Zana Ilseini, ki je na sodišču besedo dobila preko svojega pooblaščenca, odvetnika Jožeta Šafariča, je za moža zahtevala višjo kazen. Šafarič je ob tem izjavil, da je presenečen, ker se je obtoženca obtožilo poskusa uboja in ne poskusa umora, za kar je zagrožena hujša kazen. Odvetnik je namreč opozoril, da je Ilseini po zločinu iz pripora ženi pošiljal pisma z grozilnimi vsebinami. Po podatkih, s katerimi je postregel tožilec, pa je bil partner do zakonske partnerke nasilen že konec junija letos, ko sta se mudila na obisku v rojstnem Tetovu v Severni Makedoniji. Zana Ilseini je od tam nato sama zbežala nazaj v Mursko Soboto, kjer sta Albanca živela pod isto streho. O tem, da bo morda proti soprogu vložila odškodninski zahtevek, pa se za zdaj še ni odločila. V sodni dvorani je bila v družbi očeta, obtoženca je prav tako spremljala njegova družina.

murska-sobota, sojenje
Nataša Juhnov
O tem, da bo morda proti soprogu vložila odškodninski zahtevek, se žrtev za zdaj še ni odločila.

Na naroku za izrek kazenske sankcije, ki je sledil takoj po predobravnavnem naroku, je Goldinskij Husarjeva Ilseiniju izrekla pet let zapora. Za tri leta bo, ko bo izpuščen iz zapora, tudi izgnan iz naše države. Po obeh narokih se je moral Severni Makedonec še vrniti nazaj v prostore murskosoboškega pripora, saj mu je sodnica zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšala pripor.

Nataša Juhnov
Zana Ilseini (v rdeči jakni) je sedela za obtoženim partnerjem.
sojenje zločin albanija