vestnik

Povratnika takoj izločijo iz prometa

A. B., 2. 2. 2019
Črna kronika

Do 28. januarja je pomurska policija zasegla 17 vozil najhujšim prekrškarjem.

Ko so pomurski policisti opitemu vozniku, ki je vozil brez veljavnega vozniškega in prometnega dovoljenja, odvzeli osebni avtomobil, smo preverili, v katerih primerih policisti lahko zasežejo vozilo. Ukrep začasnega odvzema vozila je bil v zakon vnešen leta 2008 s popravki v letih 2011 in 2012 z namenom, pravijo na policiji, da se prekrškarja čim hitreje obravnava. Z zasegom vozila kršitelja, običajno povratnika, takoj izločijo iz prometa, sodišče pa o tem odloča prednostno.
Da policisti sploh začnejo razmišljati o zasegu vozila, morajo sicer voznika zalotiti pri hujšem prekršku, torej takem, za katerega so predpisane globa in najmanj tri kazenske točke. To so recimo nepravilno prehitevanje, prekoračitev dovoljene hitrosti za več kot 10 kilometrov na uro v naselju, izsiljevanje prednosti ter vožnja pod vplivom alkohola in drugih substanc.
Zasegi motornih vozil
Leto Število vozil
2008" 27
2009 60
2010 57
2011 159
2012 124
2013 82
2014 145
2015 156
2016 157
2017 180
2018 170
" Ukrep začasnega odvzema vozila je bil v zakon vnešen leta 2008 s popravki v letih 2011 in 2012.

Šele v teh primerih bo policist začel ugotavljati, ali so morda izpolnjeni pogoji za zaseg vozila. Če je bil voznik v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan zaradi prekoračitve dovoljene hitrosti, in sicer v območju za pešce oziroma območju umirjenega prometa za več kot 20 kilometrov na uro, v naselju za več kot 30 kilometrov na uro, zunaj naselja za več kot 40 kilometrov na uro, na avtocesti ali hitri cesti pa za več kot 50 kilometrov na uro, če je vozil pijan, pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih zdravil oziroma snovi ali pa je odklonil preverjanje psihofizičnega stanja, se bo začasno moral posloviti od avtomobila. Policisti lahko zasežejo vozilo tudi na podlagi zakona o prekrških, ko gre recimo za predelano vozilo.
Dobil 21 točk
Policisti so prejšnji teden v Zenkovcih obravnavali voznika osebnega avtomobila, ki je v naselju vozil 82 kilometrov na uro. 51-letnemu vozniku je preizkus alkoholiziranosti pokazal še en promil alkohola. Kršitelju so policisti izdali plačilni nalog v skupnem znesku 1.400 evrov in izrekli 21 kazenskih točk. Po pravnomočnosti plačilnega naloga sledi še izrek ukrepa prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Pomurski policisti voznike ponovno pozivajo, da ravnajo odgovorno in za volan sedejo le trezni. "Če bodo uživali alkoholne pijače, naj se ne odločajo za vožnjo v cestnem prometu. Vozilo naj vozi oseba, ki ni uživala alkoholnih pijač, ali pa naj se odločijo za uporabo javnih prevoznih sredstev," še opozarjajo.

Na policiji še pravijo, da so sicer najpogostejši razlogi za zaseg, če voznik vozi avtomobil v času, ko ima prepoved vožnje, če mu je bilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje, če nima veljavnega vozniškega dovoljenja ali pa ima prepoved njegove uporabe. Avtomobil zasežejo tudi, če kljub prepovedi nadaljevanja vožnje to stori, ali pa denimo, če je ponovil prekršek, zaradi katerega mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja.
Šestnajstletnik vozil avto
Policisti Policijske postaje Gornji Petrovci so pretekli petek opravljali kontrolo prometa v Kuzmi, ko so ustavili tudi voznika osebnega avtomobila, mladoletnika, starega le 16 let, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Policisti so zato vozilo zasegli, mladoletnika pa čaka obdolžilni predlog. Ustrezni postopki čakajo tudi njegove starše.

Ko policisti zasežejo vozilo, ga z avtovleko pripeljejo k pogodbeniku v hrambo. Pri tem policija plača stroške prevoza in stroške hrambe, ki jih potem uveljavlja v postopku o prekršku. Vse stroške, tudi sodniške, plača obsojeni kršitelj. O končni usodi zaseženega vozila nato odloči sodišče. Po opravljenem postopku avto vrne ali ga odvzame in nato uniči oziroma izroči ustreznemu organu ali pa proda. Natančno določenih pogojev za to ni, sodišče odloča od primera do primera. Če sodišče odloči, da se bo vozilo prodalo, je za to pristojna finančna uprava, denar pa je prihodek države.
odvzem vozila